Zimowe felgi do TM3LR

cooler

Pionier e-mobilności
Czy da się założyć 17" lub najlepiej coś jeszcze mniejszego (idealnie 16") do TM3LR?
Wydaje się że mają sporo luzu pomiędzy hamulcami - czy ktoś testował taki temat?
Z zamienników będą pasować rozmiary opon:
235/50R17
235/55R16
225/60R16 - taka by była na zimę idealna

daniello d

Zadomawiam się
Czy da się założyć 17" lub najlepiej coś jeszcze mniejszego (idealnie 16") do TM3LR?
Wydaje się że mają sporo luzu pomiędzy hamulcami - czy ktoś testował taki temat?
Z zamienników będą pasować rozmiary opon:
235/50R17
235/55R16
225/60R16 - taka by była na zimę idealna
poszukaj na niemieckich forach - jest sporo watkow, ja szukalem pasujacych felg 18 do TM3P i kojarze ze byl temat o 17" tez

cooler

Pionier e-mobilności

cooler

Pionier e-mobilności
Podbijam temat:
Słyszałem że w Tm3 opony są wypełnione pianką w środku w celu redukcji hałasu, jak to się ma do zmiany opon z letnich na zimowe? Czy jest ona luźno włożona i można przełożyć do zimówek, czy przyklejona na stałe i z zimówkami trzeba coś kombinować?

Ponieważ ciągle nie wiem czy da się założyć mniejsze felgi niż 18, na razie skłaniam się do zakupu zimówek i zmiany opon na tych samych felgach.
Poleca ktoś dobry zakład który wie co robi i nie zniszczy mi aerohubs oraz nie zepsuje czujników i tej pianki w oponach letnich? Ewentualnie jest w stanie założyć taką piankę także do zimówek?

Druga opcja to oczywiście kupienie najtańszych felg 18" pasujących do TM3 i wtedy założenie na nie opon zimowych. Trochę to komplikuje temat bo i czujniki BT trzeba by dokupić (Ile kosztują orginały? Są zamienniki?) no i też nie wiem jak z tą pianką.

krzyss

Pionier e-mobilności
Pianka to gadzet. Te opony i tak sa glosne.
Do zimowek potrzebujesz felgi jesli chcesz miec oddzielny zestaw i czujniki.
Czujniki 1400.-
Felgi zalezy 1400-2000
Opony zimowe 2100

tak ja zrobilem. Tyle ze czekam jeszcze na czujniki.

Szatan

Posiadacz elektryka
Możecie Panowie i Panie napisać co robicie z oponami zimowymi do TM3? Widzę, że część przesiada się na opony wielosezonowe (sprzedajemy letnie na których auto odbieramy i wymieniamy na opony wielosezonowe) inni kupują zestaw kół z oponami zimowymi. Czy ktoś robi wymianę samych opon jeżdżąc na tych samych felgach cały rok?

Michal

Moderator
Możecie Panowie i Panie napisać co robicie z oponami zimowymi do TM3? Widzę, że część przesiada się na opony wielosezonowe (sprzedajemy letnie na których auto odbieramy i wymieniamy na opony wielosezonowe) inni kupują zestaw kół z oponami zimowymi. Czy ktoś robi wymianę samych opon jeżdżąc na tych samych felgach cały rok?
Ja powiem nawet więcej - nie dość, że po odbiorze w grudniu zmieniłem letnie na zimowe na tych samych felgach, to jeszcze przez całe lato zapomniałem zmienić na letnie i teraz już mi się nie opłaca :p Zastanawiam się tylko, czy ich nie "prze-rotować", bo mam już 21 000 km :/ Chyba powinienem co nie?

cooler

Pionier e-mobilności
Pianka to gadzet. Te opony i tak sa glosne.
Problem że nie wiem czy ta pianka jest luzem czy napylona od środka na oponę - jednym słowem czy ktoś kto będzie mi przekładał zimówki może to zepsuć czy raczej nie.
Czy to gadżet - cholera wie - mi się wydaje że osłona dachu składająca się z 2 warstw materiału robi dużo ciszej w mojej Tesli (zresztą za Twoją namową) - hałas nie odbija się od szkła więc się ładnie tłumi - może tutaj jest tak samo.