PowerDot zbuduje 600 stacji ładowania na parkingach Biedronki

Kuba

Zadomawiam się

Piter

Posiadacz elektryka
Interia podaje 2,71 zl CCS
Ładowałem ostatnio próbnie na nowej ładowarce Powerdot w Swarzędzu, Cena ok 2.72 (weszło 11 kWh za 30 zł). 2 złącza CCS i brak oznakowania z numerem. Problem w tym że trzeba trafić z odpaleniem właściwej końcówki bo kasę ściąga z karty przed ładowaniem. Wybierasz pakiet kwotowy 30/60/90 zł i startujesz. Jeśli nie startuje to trzeba wybrać drugi kabel. Nie było też żadnego pola do wpisania maila do faktury. Trzeba to wpisać przez stronę www po zeskanowaniu kodu QR co przy świecącym słońcu jest upierdliwe. Ale generalnie fajna alternatywa gdy trzeba się podładować. Infolinia też bez problemu odbiera. Fajne długie przewody umożliwiające praktycznie każdy sposób ustawienia auta. Więc chyba OK.
IMG_1833.jpg

Last edited:

Arrczi

Fachowiec
Jak to wypali, to coś się tam u Was wreszcie ruszy z powszechną elektromobilnością (y)
Choć plan na 600 ładowarek do końca 2024 uważam za bardzo ambitny i raczej niewykonalny, ale czas pokaże.

Ciutkę PR bo u nas Tesco ma już nie jedną, a kilka ładowarek (choć różnych mocy) w ponad 600 sklepach:

No chyba, że UK to już nie Europa ;)
Projekt 600 stacji rozpoczęli 1,5 roku temu. Budowę mają skończyć w terminie. Super, że to będą lokalizacje w całej Polsce.

krzyss

Pionier e-mobilności
Na 600 lokalizacji mają warunki przyłączeniowe z gwarancją mocy i projekty. Jak nie wypali to ktoś straci pracę. 150 to chyba do końca 2023 r. ma stanąć.
Ja jestem niewierny tomasz ;)
Jak nie wsadze kabla we wszystkich 150 stacjach to nie uwierze 😂

Arrczi

Fachowiec
Ja jestem niewierny tomasz ;)
Jak nie wsadze kabla we wszystkich 150 stacjach to nie uwierze 😂
Spoko.
Ważne, że duże sieci handlowe ruszyły z budową i projektami bo monopolista Orlen ma to w czterech literach. Chociaż ma super lokalizacje (stacje) oraz kasę.

elektryk

Pionier e-mobilności
Spoko.
Ważne, że duże sieci handlowe ruszyły z budową i projektami bo monopolista Orlen ma to w czterech literach. Chociaż ma super lokalizacje (stacje) oraz kasę.
Stacje paliw nie są zobligowane ustawą (za mała ilość miejsc parkingowych), a sklepy już tak.

Arrczi

Fachowiec
Stacje paliw nie są zobligowane ustawą (za mała ilość miejsc parkingowych), a sklepy już tak.
Czy to oznacza, że Orlen ma oddać rynek BEV chociaż od dziesiątków lat przyzwyczaił swoich klientów ICE do tankowania?. Podobno na paliwach mają groszowe marże, a zarabiają na HotDogach. Przecież to idealny deal na kierowcach BEV bo mają sporo czasu na relaks pod ładowarką.