Kupić czy nie kupić? na 50% vat. TMY LR Cena 240 720 zł

elektryk

Pionier e-mobilności
Z mojego prywatnego punktu widzenia nie musi być nawet tańszy, zastanawiam się nad formą opodatkowania na przyszły rok. Jeśli ceny w Inventory utrzymałyby się, żeby łapać się na te 50%, to nie musi być taniej. Chcę "przycebulić" i maksymalny możliwy koszt sobie na JDG wygenerować, żeby podatki zoptymalizować. Stąd pytanie o początek przyszłego roku. Ale wiadomo, to wróżenie z fusów, aczkolwiek już nie aż takie odległe. Wszak to ~4 miesiące od teraz, a zakładam, że pod koniec roku Tesla będzie chciała podbić słupki, więc raczej jestem dobrej myśli :D
Wszystko zależy od tego czy zaczną obniżać stopy procentowe i jak długo ta zmiana będzie się przekładać na koszty kredytów i świadomość społeczną. Powinni to teoretycznie już robić, ale paliwa drożeją, a to na wpływ na koszt wszystkiego.

Q4 to zazwyczaj kwartał z największą sprzedażą, ludzie lubią podjechać nową furą do rodziny na święta.

viallos

Pionier e-mobilności
Co ci to da co my myślimy... Pamiętam jak nie tak dawno temu cieszyłem się że zdążyłem zamówić TM3LR pod dotację 50%VAT, po czym zdrożały o blisko 50k i wszyscy pisali ... tanio to już było itp ... Ja sam już się pogodziłem z myślą że nie kupię YLR z dotacją, aż jakiś czas temu zaczęły się pojawiać pojedyncze sztuki. Jak trafiłem to kliknąłem żeby potem nie żałować. Tak jak pisałem.. trzeba korzystać z nadarzających się okazji bo nie wiadomo czy się powtórzą.

Synergia

Nowy na Forum
Co ci to da co my myślimy... Pamiętam jak nie tak dawno temu cieszyłem się że zdążyłem zamówić TM3LR pod dotację 50%VAT, po czym zdrożały o blisko 50k i wszyscy pisali ... tanio to już było itp ... Ja sam już się pogodziłem z myślą że nie kupię YLR z dotacją, aż jakiś czas temu zaczęły się pojawiać pojedyncze sztuki. Jak trafiłem to kliknąłem żeby potem nie żałować. Tak jak pisałem.. trzeba korzystać z nadarzających się okazji bo nie wiadomo czy się powtórzą.
Wyobrażam sobie, że inni, więksi fani bardziej "siedzą" w tematach około-teslowych i może wiedzą jakich ruchów należy się spodziewać :D

inter

Pionier e-mobilności
W Chinach już są obniżki na Y. Tesla ma wysoką marżę i ma czym walczyć z chińskimi producentami. Facelifting Y zbliża się dużymi krokami.

Synergia

Nowy na Forum
W Chinach już są obniżki na Y. Tesla ma wysoką marżę i ma czym walczyć z chińskimi producentami. Facelifting Y zbliża się dużymi krokami.
Pytanie kiedy będzie facelifting, jak to wpłynie na ceny, czy wciąż i jak długo będą dostępne (zakładam tańsze) model sprzed liftingu?

inter

Pionier e-mobilności
Pytanie kiedy będzie facelifting, jak to wpłynie na ceny, czy wciąż i jak długo będą dostępne (zakładam tańsze) model sprzed liftingu?
Chodzą słuchy, że II kwartał 2024. Tu nie będa tak wielkie zmiany jak przy TM3, bo Y to nowszy model, więc zmiany raczej optymalizujące. I pewnie dziedziczenie zmian wyglądu i środka z 3HL. Inventory cały czas pewnie będzie dostępne z rabatami. Taka politytka firmy.

Synergia

Nowy na Forum
Chodzą słuchy, że II kwartał 2024. Tu nie będa tak wielkie zmiany jak przy TM3, bo Y to nowszy model, więc zmiany raczej optymalizujące. I pewnie dziedziczenie zmian wyglądu i środka z 3HL. Inventory cały czas pewnie będzie dostępne z rabatami. Taka politytka firmy.
Ookej, bardzo dziękuję za krótkie streszczenie jak to wygląda, daje mi to sporą nadzieję na kupno z rabatem na początku przyszłego roku, dzięki :)

elektryk

Pionier e-mobilności
W Chinach Tesla ma marżę 0. Proponuję czytać wiarygodne źródła typu TroyTeslike, który dokładnie śledzi rynek i ceny.

W Chinach dzieje się bardzo źle, jeśli się nie ogarną to Chiny mogą zbankrutować.

Sporo złych wieści ostatnio z Chin, które kontrolują i korygują swoje wskaźniki, więc w rzeczywistości może być jeszcze gorzej.

Kilka newsów tylko z dzisiaj:

Giełdy wyprzedają aktywa chińskie, Chiny zakazały własnym funduszom inwestycyjnym sprzedaż akcji chińskich.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Wczoraj testowałem Deep Blue. Jednak nie do końca ten kolor mi pasuje. W inventroy aut bardzo dużo. Wygląda na prawdę na wyprzedaż. Kwestia jakie będą ceny HW4?
PS
Ta tesla vision i parkowanie to farsa .. może nowe kamery to zmienią.
Dalej nie wiem, czy brac teraz, czy czekać....