Jakie opony całoroczne?

Pawilon

Zadomawiam się
Jest już wątek o zimowych, teraz pytanie, czy ktoś przechodził przez proces wyboru opon całorocznych do TM3h i chce się pochwalić rezultatem?

Przy okazji może ktoś chce kupić nowe letnie w Katowicach?

Ktoś poleca jakiś serwis opon gdzie mi zmienią opony w Katowicach blisko Libero, gdzie znają się na Teslach i mają podkładki? Albo chociaż wiecie jak taki serwis znaleźć?

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Mnie z czytania testów i opinii wyszły Michelin CrossClimate 2 i takie też zamawiam 😉

KRA

Fachowiec
Jest już wątek o zimowych, teraz pytanie, czy ktoś przechodził przez proces wyboru opon całorocznych do TM3h i chce się pochwalić rezultatem?

Ktoś poleca jakiś serwis opon gdzie mi zmienią opony w Katowicach blisko Libero, gdzie znają się na Teslach i mają podkładki? Albo chociaż wiecie jak taki serwis znaleźć?
Masz cały wątek o całorocznych oponach tutaj: https://forum.elektrowoz.pl/threads/opony-wielosezonowe-doswiadczenia.4997/

Generalnie Michelin Crossclimate 2 nie jest dostępna w takim indeksie jakiego wymaga homologacja Tesli co potencjalnie może wyjść bokiem w ewentualnej konfrontacji z ubezpieczycielem po kolizji, za to są innych marek opony które spełniają specyfikację z homologacji drogowej Tesli:

- Goodyear Vector 4Seasons Gen-3
- Vredestein Quatrac Pro i Pro+
- Continental AllSeasonContact

Ja wybrałem te pierwsze bo już miałem z nimi doświadczenie w innych autach a do tego są oparte na konstrukcji opony zimowej a nie letniej i póki co jestem mega zadowolony również w Tesli. A Crossclimate też miałem w spalinówce ale o ile pierwszej zimy były super to już w 2 roku bardzo kiepsko się na śniegu prowadziły i zmieniłem właśnie na GoodYeary.

Last edited:

inter

Pionier e-mobilności
Masz cały wątek o całorocznych oponach tutaj: https://forum.elektrowoz.pl/threads/opony-wielosezonowe-doswiadczenia.4997/

Generalnie Michelin Crossclimate 2 nie jest dostępna w takim indeksie jakiego wymaga homologacja Tesli co potencjalnie może wyjść bokiem w ewentualnej konfrontacji z ubezpieczycielem po kolizji, za to są innych marek opony które spełniają specyfikację z homologacji drogowej Tesli:

Ja wybrałem te pierwsze bo już miałem z nimi doświadczenie w innych autach a do tego są oparte na konstrukcji opony zimowej a nie letniej i póki co jestem mega zadowolony również w Tesli. A Crossclimate też miałem ale po 2 sezonach bardzo kiepsko się na śniegu prowadziły i zmieniłem włąśnie na GoodYeary.
Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 mam w 2 samochodach i jestem na 99% pewny, że kupię to Tesli 3.

inter

Pionier e-mobilności

A masz umówiony odbiór samochodu w Libero? Dzisiaj rozmawiałem to dopiero organizują logistykę, chociaż kilka samochodów stało na górnym parkingu.

KRA

Fachowiec

A co do wymiany opon to nie liczyłbym że się będą znać akurat na Teslach a na pewno nie że będą mieli dedykowane im podkładki. Natomiast są różne opinie o przydatności podkładek ale widząc jak sie mechanicy obchodzą z samochodami ja nie ryzykowałem i zamówiłem z Aliexpressu. Wchodzą elegancko w dziury przy progach i się nie stresuję ze mi auto podniosą za osłonę baterii lub próg wygną bo to by mogło kosztować.
Na Amazonie są podobne podkładki do moich ale z dostawą w parę dni:

Pawilon

Zadomawiam się
A masz umówiony odbiór samochodu w Libero? Dzisiaj rozmawiałem to dopiero organizują logistykę, chociaż kilka samochodów stało na górnym parkingu.
tak, jedna z nich jest moja (btw gdyby ktoś był w Libero to będę wdzięczny jakby rzucił okiem czy nie ma jakiegoś obicia zanim nie zapłacę, mogę dać vin na priv)

Pawilon

Zadomawiam się
w takim indeksie jakiego wymaga homologacja Tesli

Ja wybrałem te pierwsze bo już miałem z nimi doświadczenie w innych autach a do tego są oparte na konstrukcji opony zimowej a nie letniej i póki co jestem mega zadowolony również w Tesli. A Crossclimate też miałem w spalinówce ale o ile pierwszej zimy były super to już w 2 roku bardzo kiepsko się na śniegu prowadziły i zmieniłem właśnie na GoodYeary.
którego dokładnie indeksu homologacji nie spełniają?

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Przyłączę się do pytania o to którego indeksu nie spełniają ?

Z fabryki highland wyjeżdża na Michelin e-Primacy 235/45R18 98V a crossclimate2 sa dostępne w wyższym indeksie 235/45 R18 98YIMG_1723.jpeg

Attachments

• IMG_1724.jpeg
    IMG_1724.jpeg
    1,3 MB · Liczba wyświetleń: 11
Last edited: