Stacja ładująca w pracy

Doktor

Posiadacz elektryka
Wallbox w pracy to nie jest overkilla jak z 3ph możesz ładować 6.6kW?
Tego nie wiedziałem, dlatego pytam. Umówiłem się z elektrykiem, wyceni mi pociągnięcie przewodu na 3 fazy 32A z jakimś wyłącznikiem prądu na fizyczny przełącznik lub wifi. Zobaczymy, jak mi to wyceni.

danielm

Pionier e-mobilności
11kW jest z wallboxem ale bez wallboxa można pociągnąć bezpośrednio 6.6kW czyż nie tak?
nie, jak masz gniazdo siłowe oraz kabel trójfazowy z końcówką siłową to pociągniesz pełne 11KW. starsze kable do modelu S/X pierwszej generacji były trójfazowe i miały kilka końcówek w tym trójfazową 32A i 16A bo auta potrafiły wciągnąć pełne 22KW. potem tesla dawała te same EVSE ale już bez końcówek siłowych które można było dokupić osobno. do modelu 3 już są tylko jednofazowe EVSE które potrafią obsłużyć 32A ale dostajesz tylko jedną końcówke, do zwykłego gniazdka 13A jedna faza. można dokupić inne końcówki ale i tak EVSE jest jednofazowe.
Możesz kupić albo używane EVSE tesli, albo EVSE innych producentów z różnymi końcówkami i wtedy spokojnie pociągniesz 11KW z siły

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
@Doktor a w domu nie możesz ładować się na sile? Łatwiej i bezpieczniej, nawet potencjalnie zakładając podlicznik żeby rozliczać energie. A publiczny parking zostaw w spokoju, bo jak ktoś będzie chciał podebrać prąd to znajdzie sposób.

Doktor

Posiadacz elektryka
@Doktor a w domu nie możesz ładować się na sile? Łatwiej i bezpieczniej, nawet potencjalnie zakładając podlicznik żeby rozliczać energie. A publiczny parking zostaw w spokoju, bo jak ktoś będzie chciał podebrać prąd to znajdzie sposób.
Obecnie mieszkam u teściowej, której dom jest świeżo po remoncie i nie ma gniazdka na siłę, nie chcę nic tam grzebać. W przyszłym roku buduję własny dom, gdzie będę mieć za 1,5-2 lata co sobie wymarzę. Do tego czasu chcę mieć dodatkową opcję trochę szybszego ładowania w pracy, w której jestem współwłaścicielem kamienicy i w sumie też mogę robić co chcę. Nie znam wszystkich sąsiadów, niektórzy tu wynajmują, więc zabezpieczę się przed kradzieżą prądu. Jestem przekonany, że wyłącznik prądu na przycisk, który umieszczę w biurze w pracy nie będzie drogi i spokojnie załatwi problem potencjalnej kradzieży prądu. A najlepszy byłby wyłącznik wifi, żeby bez wchodzenia do środka uruchomić ładowanie, jeżeli będę chciał zaparkować auto w np. w niedzielę i pójść na zakupy na miasto.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Teraz wszystko jasne. Widziałem dość często takie rozwiązania w hotelach, gniazdo siły lub ładowarka Type2 na zewnątrz, a bezpiecznik w środku za recepcją. Bardzo sprytne i ekonomiczne rozwiązanie.

Doktor

Posiadacz elektryka
Teraz wszystko jasne. Widziałem dość często takie rozwiązania w hotelach, gniazdo siły lub ładowarka Type2 na zewnątrz, a bezpiecznik w środku za recepcją. Bardzo sprytne i ekonomiczne rozwiązanie.
Otóż to. Gniazdo type-2 nawet pozwoliłoby zrezygnować z zakupu przenośnej stacji ładowania na siłę i niemal uniemożliwiłoby kradzież prądu (dopóki sąsiedzi nie mają EV), ale będzie to mniej wszechstronne rozwiązanie, a ładowarka na siłę może się kiedyś przydać na wyjeździe w hotelu.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam wallbox z gniazdem, co prawda go nie przymocowałem i wisi na haku w torbie ale ma gniazdo a nie wychodzacy kabel.

Mam nadzieje, że pisząc "Gniazdo type-2 nawet pozwoliłoby zrezygnować z zakupu przenośnej stacji"
wiesz że samo gniazdo nie wystarczy?

Doktor

Posiadacz elektryka
Ja mam wallbox z gniazdem, co prawda go nie przymocowałem i wisi na haku w torbie ale ma gniazdo a nie wychodzacy kabel.

Mam nadzieje, że pisząc "Gniazdo type-2 nawet pozwoliłoby zrezygnować z zakupu przenośnej stacji"
wiesz że samo gniazdo nie wystarczy?
Oczywiście chodziło mi o to, że nie musiałbym kupić przenośnej dodatkowej stacji, bo korzystałbym z przewodu type2 dołączonego do Tesli.