Pytania nie użytkownika :)

Pabloss

Posiadacz elektryka
Jak będzie stal w garażu to raczej Sentry za często nie będzie się aktywować więc zużycie na postoju będzie minimalne. U mnie jak stało 2 tygodnie (w garażu bez włączenia Sentry) to zabrało 2% i pewnie ten 1% poszło na moje sprawdzanie "co słychać" przez aplikację. Sprawdzałem kilkanaście razy.

krzyss

Pionier e-mobilności
Przymierzam się do zakupu Y (lub może 3, ale ona ma tylko 14 cm prześwitu:().
Nie miałem jeszcze jazdy próbnej, ale jak zawieszenie będzie twarde nie będzie Tesli :) lub wnętrze na żywo wypadnie bardzo ubogo to też nie będzie Tesli.

1. Mam garaż pod blokiem, niestety mam tam bezpieczniki B6, czy tak niską mocą (ok. 1,2 kwh) da się trochę podładować auto, dużo nie jeżdżę.
2. Ile faktycznie trzeba zużyć kwh żeby naładować samochód na 20 kwh (ładowanie raczej na "domowych" gniazdkach).
3. Auto, które kupię ma służyć ok. 10 lat, utrata wartości będzie pewnie większa niż auta spalinowego.
4. Jak wygląda temat rdzy w kontekście 10 lat ?
5. Ile % na dobę schodzi z baterii latem, zimą ?
6. Jaka może być degradacja baterii po ok. 10 latach i ok. 125 tys. km (mało szybkich ładowarek, auto garażowane, zimą nie zmarźnie :)) ?
7. Jak kupię i będzie dofinansowanie to tylko model z napędem na tył (bo wtedy jest największa opłacalność zakupu :)), jak wygląda jazda w zimie, mam wyjazd z garażu po łuku :).
8. Jak mamy dwóch kierowców to lusterka, fotel i kierownica się odpowiednio ustawia ?
9. Na razie mamy tylko jeden zakaz wjazdu na parking podziemny w galerii, ciekawe, jaka będzie tendencja?
10. Felgi do Tesli to tylko dedykowane (w kontekście zakupu opon zimowych i drugiego zestawu felg).
11. Jak wygląda awaryjność (zawiecha przód ok. 80 tys. km, co jeszcze).
12. Można liczyć na "protesty" sąsiadów przy parkowaniu w garażu pod blokiem (nie mieszkam w tym bloku).
13. Ile kosztuje abonament i na jakiej sieci działa ?
14. Kiedy może być FL modelu Y?
15. Są jakieś dobre serwisy nie autoryzowane w okolicach Wawy ?
16. Np. w jeździe miejskiej auto zużywa mi ok 15 kwh, to w zimie z lekkim wstępnym podgrzaniem baterii (w garażu będę miał w zimie ok 6-7 stopni na plusie), jakie będzie zużycie baterii(auto głównie będzie jeździło na trasie 6km).
17. Czy zawieszenie jest twarde i czy hałasuje na nierównościach ?
18. Co trzeba dokupić po zakupie - taki must have. :)
1. Tak podladujesz 1kWh na godzine, straty ladowania beda okolo 30% w 24h naladujesz auto na 100km
2. Przy wolnym ladowaniu straty sa najwieksze wiec realnie bedziesz mial okolo 30% strat wiec 15-25kWh na kazde 100km
3 przy 10 letnim aucie utrata wartosci nie ma znaczenia
4. Na razie tesle nie rdzewieja, ale nikt nie wie co bedzie w 10letnich
5. W lecie nic nie schodzi, w zimie 3-5% ale to tylko z powodu wychlodzenia baterii, jak pojezdzisz to troche wraca.
Przy wylaczonym wartowniku nawet zima moze stac miesiac bez ladowania, tylko nie wybudzasz jej.
6. Ciezko powiedziec ale 10-20% raczej nie wiecej i raczej 10% niz 20…
7. Tylny naped wiec wazne dobre opony, a tak to bez problemow
8. Tak kazdy kliczyk telefon ma mozliwosc dostosowania swoich ustawien, kto wsiada z telefonem temu dostosuje wszystko
9. Tendencja bedzie taka ze aut bedzie wiecej a wszystkim nie zabronia
10.felgi moga byc zwykle ale drogo wychodzi felgi 2000.- czujniki 1400 opony 2200
11. Zawiecha raczej ok, bez zadnych nadmiernych kosztow
12. Mozna, zawsze sie znajdzie jakis co mu przeszkadza
13. 35.- i chyba tmobile
14. Pewnie koniec 2024
15. Jest jeden, ale bedzie sie pojawiac wiecej
16. Na krotkich odcinkach z grzaniem to moze byc w zimie i 25-30kWh
17. Jest twarde, jest sztywne ale nie halasuje nadmiernie
18. Nic, ewentualnie niebieska przejsciowke do ladowarki

adamusek

Posiadacz elektryka
o to ciekawe wydawało mi sie że protokół type 2 od 6A dopuszcza...

aadamuss

Pionier e-mobilności
Jak będzie stal w garażu to raczej Sentry za często nie będzie się aktywować więc zużycie na postoju będzie minimalne. U mnie jak stało 2 tygodnie (w garażu bez włączenia Sentry) to zabrało 2% i pewnie ten 1% poszło na moje sprawdzanie "co słychać" przez aplikację. Sprawdzałem kilkanaście razy.
Chyba, że garaż wspólny to Sentry na zgaśnie nigdy 😀

ciastek

Pionier e-mobilności
Chyba, że garaż wspólny to Sentry na zgaśnie nigdy 😀
Nie ma to wpływu na zużycie.
Jak będzie stal w garażu to raczej Sentry za często nie będzie się aktywować więc zużycie na postoju będzie minimalne.
Na zużycie ma wpływ fakt włączenia Sentry, a nie ilość "aktywacji". Z włączonym Sentry auto nie zasypia i pobiera ok. 200 W (te same 200 W, o których @Michal wspomina tu).

mediana

Nowy na Forum
Dzięki chłopaki za taki odzew. 👈👍
Czyli muszę najpierw zorientować się czy mam szansę na większą moc niż te 6A.
Bo rozumiem, że może być problem z jakimkolwiek ładowaniem.🤦😜
Drugi problem to taki, że prąd za garaż mam rozliczany raz do roku, doliczają jeszcze procentowo jakieś nadmiary.
Na dziś mam w garażu cenę 80 gr za kwh.
Nic nie nie poddam się bez walki. 👈🤣
M...

Agacia76

Posiadacz elektryka
To bardzo mało, sprawność ładowania będziesz miał pewnie jakieś 70% i do baterii trafi faktycznie około 900W - auto podczas ładowania zużywa około 200W na samo "działanie". Nie możesz zwiększyć tam mocy chociaż do 10A?

W przypadku ładowania 6A 230V, będziesz zużywał na naładowanie 20 kWh jakieś 27 kWh.

Czy to jest pytanie?

Mało danych, bo to stosunkowo nowe auta.

Przy wyłączonym wartowniku strzelam, że 1% na tydzień. Chyba, że mrozy -15C, to może max 5% dziennie.

Masz gwarancję na 8 lat i 160 kkm, że degradacja będzie nie większa niż 70%. Nie powinno nic się tam dziać.

Nie ma problemu - nie będzie różnicy.

Sam ustawia na podstawie telefonu - przestawiasz tylko środkowe.

nie będzie

Raczej tak, z innymi będziesz miał problemy z gwarancją.

?

Raczej nie

35 zł w tej chwili, a sieć chyba play

nie będzie FL, ale ma być jakiś refresh chyba za rok.

ev repair garage chyba

Licz 20, to się najwyżej miło zaskoczysz. Dużo zależy od dystansów - im krótsze tym większe zużycie.

Raczej twarde i raczej nie hałasuje

Wkładki do schowków za 100 zł.
Ja mam gwarancje na 8 lat albo 192 000 km. Skandynawia ma naprawde inne warunki gwarancji?