Koło zapasowe, Lewarek, Opony - Tesla Model 3

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Chciałbym otworzyć wątek dot zapasu oraz oprzyrządowania.
Kilka życiowych pytań, które każdy nowy użytkownik może mieć w głowie.

1) Gdzie jest koło zapasowe w mojej Tesli Model 3
2) Chce zmienić opony w osiedlowym serwisie opon - na co mam zwrócić uwagę pracownikom, co ze sobą mieć
3) Felgi orginalne Tesli - czy na coś trzeba zwracać uwagi (ustawne rowki, kropki)
4) Czy felgi nie orginalne pasują do Tesli
5) Łapię gumę na trasie - co robić jak żyć
6) Lewarek - czy trzeba mieć podkładki, uszczelki inne ciekawostki by nie poranić mojej Teselki.

oraz temat rzeka...
7) Opony - jakie zimowe jakie letnie

Chętnie dodam pytania, prosiłbym aby koledzy i koleżanki na forum trzymali sie tematyki. Ładowarki, lakiery już mają swoje wątki.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji

Bronek

Pionier e-mobilności
Koła nie ma . Widziałem patenty ze specjalnym stelażem aby dokupiony zapas poszedł max wysoko w bagazniku
To załatwia assistance ubezpieczyciela .
Można też "szuwaks" pianę- kit do załatania z kompresorkiem , ale potem taka opona jest chyba do czyszcenia >??
O oponach zimowych tu juz gdzieś jest i każdy orze jak może . Teraz to wybór juz jest i marka rozpoznawalna . Reszta to cena i preferencje
Ja lewarek ( wożę zwykły . Żaba - może nie wchodzić - trzeba sprawdzić wysokość lewarka w fazie zero(dodać wysokość tych krążków!!!) . Tesla jest niska i podkładki wożę , bo jak pisałem liczę czasem na kumpli . A zapasem jest albo letnia z garażu albo zimowa - na dojazd.
Serwis - !!! trzeba pilnować by właściwie podłożyli lewarki - w/w podkładki w specjalne dziury w progach Podkładki sa od kilku dolców do kilkudziesięciu . Kupic bez przeginania . Takie na szybko ale tego jest od diabła https://www.joom.com/pl/products/5f0d895400b23701062165ae

Guma w trasie Netfix lub gry ;-) i czekasz na Pomoc Drogową lub na kolege jak ja co przywiezie mi z garazu zapas . Kwestia wyboru

danielm

Pionier e-mobilności
1. koła brak, po co wozić ze sobą bez sensu grube kilogramy i ograniczać przestrzeń bagażową
2. zmieniałem koła na całoroczne i raz rotowałe. byłem przygotowany by zwrócić mechanikowi uwagę ale ładnie sprawdził gdzie są punkty podporu auta więc się nie odzywałem, oni naprawdę wiedzą co robią.
3. żadnych udziwnień
4. pewnie że pasują, tesla wspiera przeróbki i dopasowywanie wyglądu auta do swoich potrzeb
5. podejście tesli jest takie że dzwonisz na ich assistance jak nie masz swojego, mają umowy w całej europie. assistance zawiezie auto do wulkanizatora.
6. jak chcesz sam zmieniać auto lewarkiem to podkładki pod punkty podparcia, no i część lewarków nie wejscie bo auto niskie. pamiętaj też że najlżejsza tesla waży 1,6 tony a większość lewarków jest do 1,5t
7. spytasz 10 osób dostaniesz 12 odpowiedzi. ja jeżdze na całorocznych bridgestone

Relevant

Fachowiec
Podkładki sa od kilku dolców do kilkudziesięciu . Kupic bez przeginania . Takie na szybko ale tego jest od diabła https://www.joom.com/pl/products/5f0d895400b23701062165ae

Hahhaha, do czego Ty nam wysyłasz linki :)
podkladki.png

Bronek

Pionier e-mobilności
Za ten assistance tesli by się wtedy musiało zapłacić?
NORMALNIE nie musisz do Tesli mozna tam gdzie auto jest ubezpieczone. Co szybciej? np PZU i masz pomoc to nie jakies ekstra cos. Ja mam Full na wet z hotelem. Niecałe 5500.
Wszyscy jakoś mają tendencje do demonizowaniea Tesli. Masz ASS w upezpieczalni i paliwa Ci akurat tu nie dowiąza ale sprawy wulkanizacyjne sa chyba we wszystkich. kiedys nawet harleya mi wzieźli bo flak w tylnym e Electrze to gorzej niż Kamazie

Ad link, to tylko przykład akurat ten był pierwszy wszedzie teraz tego pełno

krist

Posiadacz elektryka
z tego co pamiętam assistance tesli jest do 80km, w sensie tyle max laweta Cię zawiezie. Wykupiłem jakiś zestaw "rozszerzona laweta" w PZU, ale nawet nie sprawdzałem ile to daje.
Pisecie że podkładki są w wielu miejscach dostępne, te do podnoszenia, ale można prosic o jeden działający link? Bo jakoś nie mogę znaleźć

danielm

Pionier e-mobilności
z tego co pamiętam assistance tesli jest do 80km, w sensie tyle max laweta Cię zawiezie. Wykupiłem jakiś zestaw "rozszerzona laweta" w PZU, ale nawet nie sprawdzałem ile to daje.
Pisecie że podkładki są w wielu miejscach dostępne, te do podnoszenia, ale można prosic o jeden działający link? Bo jakoś nie mogę znaleźć
olej te podkładki, chyba że sam sobie koło planujesz zmieniać. z tą lawetą tesli nie mam pojęcia, moje rozumienie było takie że nie dają koła zapasowego, nie dają zestawu naprawczego za to dają assistance. to w polsce działało nawet jak tesla zupełnie tu nie istniała. ale czy jest free czy nie, nie wiem. to że ma limit 80km mnie nie dziwi, koło dojazdowe również ma limit