Poważna awaria, świecą się wszystkie kontrolki.

Grooby78

Zadomawiam się
Witajcie.
Wygląda na to, iż moje e-208 zaliczyło poważną awarię. Dosłownie wszystkie kontrolki się świecą, a auto zgłasza masę błędów. Chyba wszystkich systemów zainstalowanych w samochodzie, ABS, ASR/ESP, kontroli ciśnienia, ruszania pod górę, zapobiegania kolizji. Do tego czasem błąd skrzyni biegów i nie da się wrzucić żadnego biegu i jechać. Generalnie jakaś całkowita katastrofa. Jutro postaram się odstawić samochód do serwisu i zobaczymy.
Przypuszczam, iż przyczyną jest jedna, tylko „sieje” na wszystko.
Trochę jestem rozczarowany, ale zobaczymy co serwis powie. Dobrze, że samochód ma wydłużoną gwarancję. Jak czegoś się dowiem to dam znać.

Attachments

• IMG_5301.jpeg
    IMG_5301.jpeg
    2,7 MB · Liczba wyświetleń: 29
  • IMG_6581.mov
    10,9 MB · Liczba wyświetleń: 1
  • IMG_6585.png
    IMG_6585.png
    3 MB · Liczba wyświetleń: 30

Jusand

Posiadacz elektryka
Hm... padnięty akumulator 12V? Tak strzelam ;-)
Ja też stawiam, na Aku 12 V.
Ja w swoim miałem tylko raz na początku błąd podczas ładowania DC, że silnik albo bateria uszkodzona, nie pamiętam dokładnie. Pomogło wyjście z samochodu, zamknięcie i po 15 minutach błąd zniknął.

Grooby78

Zadomawiam się
Hmm… miesiąc temu samochód był na przeglądzie i prosiłem o sprawdzenie akumulatora 12V. Test wskazał, że jest sprawny. Zobaczymy po diagnozie serwisu.

Olecki

Pionier e-mobilności
Akurat w BEV obciążenie nie jest aż takim problemem bo nie ma rozrusznika. Może to być problem z aku 12V ale może też być wilgoć gdzieś w CAN. Więcej powiedziała by lista błędów ale do tego potrzebny byłby jakiś interfejs OBD2.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Witajcie.
Wygląda na to, iż moje e-208 zaliczyło poważną awarię. Dosłownie wszystkie kontrolki się świecą, a auto zgłasza masę błędów. Chyba wszystkich systemów zainstalowanych w samochodzie, ABS, ASR/ESP, kontroli ciśnienia, ruszania pod górę, zapobiegania kolizji.
U mnie podobnie kiedyś zaczęło siać błędami a problemem był zabrudzony czujnik ABSu. Natomiast wtedy nie pojawiały się problemy ze skrzynią biegów.