Jak mam zupełnie prywatny dom(bez pomieszczeń dla JDG) i sobie kupie PV to fakture moge wrzucić w JDG? Wrzuciłem agregat ale PV bym sie obawiałWeź fakturę na zakup urządzeń paneli kostukcji i falownika na firmę.
Jak mam zupełnie prywatny dom(bez pomieszczeń dla JDG) i sobie kupie PV to fakture moge wrzucić w JDG? Wrzuciłem agregat ale PV bym sie obawiałWeź fakturę na zakup urządzeń paneli kostukcji i falownika na firmę.
Żeby było jasne ja podobnie jak mój kolega nie mamy zarejestrowanej jdg w domu, tylko pod adresem gdzie mamy biuro. Przy odpowiednim nazwaniu faktur i czytelnym określeniu celu US nie powinien mieć wątpliwości. Jeżeli ktoś ma wątpliwości to można poprosić biuro księgowe albo samemu można złożyć wniosek przez epuap o wydanie podatkowej interpretacji czy jak tam się to prawidłowo nazywa. Koszt 40zł a ma się potwierdzenie pisemne.Jak mam zupełnie prywatny dom(bez pomieszczeń dla JDG) i sobie kupie PV to fakture moge wrzucić w JDG? Wrzuciłem agregat ale PV bym sie obawiał
w PZU można już ubezpieczyć szyby na oryginałach a więc problem zamiennika znikł. W ergo hestii też tylko trzeba to zaznaczyć w umowie. Bez szyby dachowej oczywiście.Ad ubezpieczenie extra szyb, to wg mojego brokera niekoniecznie , bo Tesla i tak nie ma zamienników. A uszkodzenia szyby wchodzą w normalne ubezpieczenie
Ma to tylko jakiś sens gdy nie chcemy stracić zniżek AC gdy nam taka walnie . Bo jw normalnie szyba wchodzi w dobre AC. Do tego też trzeba dobrze poczytać o jeką szybę chodzi.
Już umówiony z PanemPodrzuciłem elektryka z Warszawy, który robił mi przegląd elektryczny i podłączał saunę oraz WC3 - bardzo fajny i profesjonalny gość.
jak dla mnie must have jest jakaś guma do bagażnika, ale my wozimy wózek stąd taka potrzebaCzołem!
Tesla Y LR zamówiona. Może nawet do końca tygodnia uda się odebrać.
Teraz kolejne zadania do wykonania.
1. Zdecydowałem się na ładowarkę przenośną (pewnie Zencar). W domu mam wypuszczone kable do gniazda siłowego, tyle wiem. Nie jestem elektrykiem i nie mam absolutnie żadnej wiedzy w tym temacie :-(. Domyślam się, że jest to siła trójfazowa. Ale nie mam pojęcia o tych zabezpieczeniach elektrycznych, itp.
Dlatego, droga sieci, pomóżcie proszę w tym temacie. Potrzebuję kogoś, kto mi to ogarnie- zobaczy moją instalację (dom w miarę nowy, bo ma 3 lata), założy gniazdo siłowe i sprawdzi czy wszystko tam gra. Mieszkam w okolicy Starych Babic (mazowieckie), 5 km od granic Bemowa.
2. Wczoraj kilka godzin czytałem wątek o gadżetach do Yka. Sporo tego.
Jeśli ktoś ma ochotę podzielić się doświadczeniem co jest takim absolutnym "must have" to poproszę.
A jak ma do tego jeszcze linki to byłoby git. Nie chodzi mi o to, że nie chce mi się szukać a o to, że sporo osób kupiło rzeczy, które w realu okazały się niedopracowane, słabej jakości, itp.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za dotychczasowe podpowiedzi. To dzięki Wam podjąłem finalną decyzję o zakupie Yka.
Dobrego dnia!
Jesli mowisz o tych dywanikach ze sklepu Tesli to przeraza mnie ich cena… 1000 zl 🙈Osobiście ograniczyłem do minimum liczbę gadżetów, a tym bardziej must have. Kupiłem oryginalne gumowe "dywaniki" - są rewelacyjne i wyglądają na bardzo trwałe. Do bagażnika nabyłem dwie podkładki pod obuwie z IKEI - na buty narciarskieI tyle. Zobaczysz w trakcie użycia co Ci potrzeba - według mnie nie warto na zapas kupować.
P.S. myślę o zakupie siatki bagażowej, ale pewnie na myśleniu się skończy![]()