Polecicie jakiś podnośnik hydrauliczny do auta elektrycznego?

Beep21

Posiadacz elektryka
Hej,

Tak jak w temacie szukam jakiegoś podnośnika hydraulicznego typu żaba który da radę podnieść auto elektryczne (konkretnie BMW i4). Macie jakiś godny polecenia? Będę potrzebować go dwa razy w roku do zmiany kół. Teoretycznie wszystko co oglądam na allegro da radę podnieść minimum 2,5T, gdyby to było do jakiegoś ICE to bym brał w ciemno pierwszy lepszy.

Fafarafa

Zadomawiam się
Przecież jak podnosisz jedno koło, albo nawet połowę samochodu, to druga połowa wciąż spoczywa na podłodze. Czyli podnosisz tak naprawdę połowę 2 i pół tony, więc wszystkie będą z zapasem.

Beep21

Posiadacz elektryka
Teoretycznie będą, w praktyce pewnie będzie tak że albo się powygina przy podnoszeniu albo puści jakaś uszczelka jak będzie kiepski :p

Olecki

Pionier e-mobilności
Teoretycznie będą, w praktyce pewnie będzie tak że albo się powygina przy podnoszeniu albo puści jakaś uszczelka jak będzie kiepski :p
W marketach motoryzacyjnych kiedyś bywały żaby do 3,5 tony w dobrych cenach (dawno nie byłem), do tego jedna kobyłka dla bezpieczeństwa i masz tani zestaw. Druga opcja jeśli mieszkasz w domu to poduszka powietrzna do podnoszenia, może ciut droższa ale jeszcze wygodniejsza.

Beep21

Posiadacz elektryka
Yup mieszkam w domu - ale do tej poduchy chyba kompresor będzie potrzebny? Czy się mylę?

Podpytuje bo lubię sobie ręce i nogi więc chciałbym je mieć jak najdłużej, auto w sumie też lubię i nie chcę sprawdzać czy wyląduje telemarkiem jak podnośnik puści :D

Bronek

Pionier e-mobilności
Hej,

Tak jak w temacie szukam jakiegoś podnośnika hydraulicznego typu żaba który da radę podnieść auto elektryczne (konkretnie BMW i4). Macie jakiś godny polecenia? Będę potrzebować go dwa razy w roku do zmiany kół. Teoretycznie wszystko co oglądam na allegro da radę podnieść minimum 2,5T, gdyby to było do jakiegoś ICE to bym brał w ciemno pierwszy lepszy.
nie podnosisz całej masy 2,5 T wystarczy. Ja uzywam żaby niskiej odciąłem koła i kielich. z Lidla (Tm3 była niska) podjeżdzałem nawet na dechy czasem .
lub zwykłych starych trapezowych.
Czasem podnosze jedno koło a czasem dwa z boku. tu trapez tam żaba w pukntach . Zawsze luzuj śruby jak stoi na glebie nie na podnośniku

Beep21

Posiadacz elektryka
O luzowaniu śrub na glebie i że nie podnoszę całej masy wiem- nie jedno koło już zmieniałem :D Obawiałem się że te wszystkie no name podnośniki z allegro się poskładają ale jak mówisz że u Ciebie coś z lidla daje radę z elektrykiem to spróbuję jakiś losowy z w miarę opiniami. Mój bóbr też niski jest i taki standardowy podnośnik co mam nie włazi więc muszę coś niskoprofilowego kupić

Bronek

Pionier e-mobilności
stare trapezowe za 50 zł są ok . w trase wożę takowy i małą saperke składaną .Na kapciu jest jeszcze niżej. Już wjężadzłem takim na kamienie itp co tylko dalo się znależć w rowie

Olecki

Pionier e-mobilności
Yup mieszkam w domu - ale do tej poduchy chyba kompresor będzie potrzebny? Czy się mylę?

Podpytuje bo lubię sobie ręce i nogi więc chciałbym je mieć jak najdłużej, auto w sumie też lubię i nie chcę sprawdzać czy wyląduje telemarkiem jak podnośnik puści :D
Tak, do poduszek potrzebny jest kompresor i zazwyczaj jest on droższy od samej poduchy ale nie potrzebujesz jakiegoś wielkiego i bardzo profesjonalnego. Zaletą poduch jest to że są bezpieczniejsze i wygodniejsze w obsłudze, do tego jest wybór takich o dużej nośności.

KrzysztofFly

Moderator
Ja używam już od ponad 10 lat, podnośnik YATO niskoprofilowy, coś takiego
Zrzut ekranu 2024-03-12 101812.png

Zrzut ekranu 2024-03-12 101928.png

Występuje w dwóch wersjach YT-1720 - 2.0T i YT-17205 - 2.5T (ja mam 2.0T), bardzo solidnie wykonany, w zeszłym roku dokupiłem sobie poduszkę/bałwanek 4T, robi super robotę, no ale tutaj już trzeba mieć kompresor ;)
Zrzut ekranu 2024-03-12 102423.png