Kona Electric w praktyce

Ev3

Pionier e-mobilności
5-10% zalezy od temperatur.
I od przejeżdżanych odcinków.
Na krótkich różnica będzie żadna, bo i tak na początku muszą działać grzałki, zanim pc zacznie grzać z sensowną wydajnością.

PCtank

Zadomawiam się
Dzisiaj temperatura 7-8 stopni. Nie mam pompy.
Miałem ustawione 20 stopni i "Drivers only" i pokazało, że na godzinę pobiera 1-1,2 kW mniej więcej przez całą drogę do pracy (40 minut jechałem).

Ev3

Pionier e-mobilności
Dzisiaj temperatura 7-8 stopni. Nie mam pompy.
Miałem ustawione 20 stopni i "Drivers only" i pokazało, że na godzinę pobiera 1-1,2 kW mniej więcej przez całą drogę do pracy (40 minut jechałem).
Przez 40 minut może i tak, ale jak pojedziesz tylko 5 minut, to na starcie na pewno weźmie kilka razy więcej kW.

Ev3

Pionier e-mobilności
Mimo, że mam raczej "rzadko palnego" Leaf'a to w bryle domu nie parkuję, za to zawsze podziwiam, jedna głupia akcja i można bez chałupy zostać.
Wszystkie sprzęty które mogą spowodować ten sam efekt już wyrzuciłeś z domu?
Generalnie każdy elektryczny sprzęcik to potrafi.

Ale świeczka też, więc będziesz musiał chodzić spać z kurami, żeby złego nie kusić i nie świecić bez potrzeby....

Ronin78

Posiadacz elektryka
Wszystkie sprzęty które mogą spowodować ten sam efekt już wyrzuciłeś z domu?
Generalnie każdy elektryczny sprzęcik to potrafi.

Ale świeczka też, więc będziesz musiał chodzić spać z kurami, żeby złego nie kusić i nie świecić bez potrzeby....
Spoko Janek, nic nie pali się tak długo i tak intensywnie jak EV, parkujcie gdzie chcecie, nie moje ryzyko.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Spoko Janek, nic nie pali się tak długo i tak intensywnie jak EV, parkujcie gdzie chcecie, nie moje ryzyko.
Sądzisz, że pożar samochodu spalinowego w garażu jest bezpieczniejszy?, bo strażacy twierdzą, że niewiele te pożary od siebie się różnią 🙂 Co mają powiedzieć mieszkańcy domów wielorodzinnych, gdzie na poziomie 0 lub -1 znajdują się garaże lub miejsca postojowe? Śpią na bombie zegarowej? Na 30 samochodów na 100% któryś prędzej lub później się zapali i spłonie cały domu lub nawet całe osiedle mieszkaniowe 🙂 pewnie większość mieszkańców ma spakowane walizki na wszelki wypadek.

Last edited:

Ronin78

Posiadacz elektryka
Różnią się prawdopodobieństwem. Zapalenie się spaliniaka jest bardziej prawdopodobne niż elektryka.
Zestaw średnią pożarów dla aut max kilkuletnich, a nie średnia wszystkich spalinówek co mają i po "dziesiąt" lat vs średnia kilkuletnich EV.