Z tym VW to się nie zgodzę, mam porównanie z matrixami w passacie nowym i tam zbyt późno gasi długie, przez co ludzie migają światłami. Tak samo też jak Tesla świeci długimi po znakach zamiast wyciąć.A ja też jeździłem wczoraj trochę w nocy i doopy to nie urywa, więc zgadzam się ze @skyactivwalker.
[spoiler dla Michal] W VW mają to o niebo lepiej ogarnięte [/spoiler], ale 'darowanemu koniowi...' itp.
Tak samo też jak Tesla świeci długimi po znakach zamiast wyciąć.
Znaki nie są po to, żeby po nich świecić długimi, bo wtedy oślepiają. Była o tym mowa w poprzednich postach, że podobno mazda sobie z tym radzi.Nie wiedziałem, że znaki na drodze są po to aby ich nie widziećPo drugie ich ustawienie w PL oznaczałoby kompletne wyłączenie adaptacji
A tak na serio, to nie chce mi się powtarzać, ale światła Tesli (czy to te adaptacyjne czy te przed OTA) od zawsze mnie nie zachwycały (o czym tutaj wielokrotnie pisałem). Ale nie chcę tego tematu znowu ciągnąć, bo po co. Jest jak jest...
Nie miałem jeszcze zbyt wiele okazji do testowania update'u z matrixami ale jeden z dwóch razy jak jechałem to wyraźnie widziałem jak moja Tesla wycinała mocno odblaskowe znaki. Nawet porównywałem sobie wymuszając długie pociągnięciem lewej wajchy do siebie. Wtedy nie byłem pewny czy to bug czy feature. Myślałem może, że po prostu znak tak mocno odbijał światło że samochód brał go za inny pojazd (?) ale chyba nieTak samo też jak Tesla świeci długimi po znakach zamiast wyciąć.
Niby w materiale promocyjnym Hella (jeżeli rozumiem tych świateł, w które są wyposażone przedliftowe TM3 i aktualne TMY) jest wzmianka też o tym, że światła powinny być wycinane. Czyli to może jednak feature a nie bug!Nie wiedziałem, że znaki na drodze są po to aby ich nie widzieć![]()
Ciekawi mnie jedna rzecz w tym filmie i na żywo. Dlaczego długie w momencie kiedy zauważą auto to obniżają górna linię świecenia?Tesla twierdzi, że tak działają ich adaptacyjne matrixy:
Ok ale to jest góra świateł mijania a nie drogowych. To skąd obcięcie albo obniżenie góry świateł drogowych?Bo one tylko w połowie są matrycowe. Patrz (lewa lampa):
Całość:
View attachment 17040
Dół (reflektor):
View attachment 17041
Góra (projektor):
View attachment 17042