Co będzie spowalniać rozwój AI w przyszłości?

Michal

Moderator
Problemem nie będą możliwości obliczeniowe, tylko moc przyłączeniowa... Obecnie są już centra danych z podłączeniami 100-150 MW, a nadchodzą ~1 GW. Takie może stać w zasadzie obok elektrowni atomowej, którą taki Facebook albo Tesla mogłaby sama dla siebie wybudować 0_o

Ciekawe spojrzenie od króla jaszczurów:

daniel

Señor Meme Officer
Musk wielokrotnie mówił, że computation/Watt będzie bardzo istotne. Facebook też był dobry w tym. Kojarzę jakąś wycieczkę po serwerowni na YT, gdzie pokazywali jak rozplanowują zasilanie, żeby unikać kilkukrotnych konwersji napięcia. Przy takiej skali to już są istotne rzeczy.

Mnie teraz zastanawia czy jak OpenAI się zrobiło ClosedAI, a Zuckerberg wypuszcza LLMy jako open source to się przeproszą jednak.

Michal

Moderator
Wydaje się, że to będzie idealne zastosowanie dla PV na pustyni z małym magazynem energii na jakieś 24h. W ciągu dnia panele zasilają procesory i ładują magazyn energii, a w nocy zużywana jest energia z magazynu i tak codziennie. Koszty użytkowania nie istniejące, koszty budowy niższe niż jądrówka. To może być pierwsze zastosowanie dla takiego systemu na pustyni w niedalekiej przyszłości.

hyperscientist

Nowy na Forum
Ja widzę jeszcze jeden problem. Jeśli Chiny wjadą na Tajwan, to 95% produkowanych procesorów przejmą Chiny, czyli praktycznie przejmą AI dla siebie. Oczywiście USA do tego tak po prostu nie dopuści, ale to może oznaczać wojnę, a to może oznaczać ograniczenie produkcji, a to może oznaczać spowolnienie rozwoju AI.

zibizz1

Pionier e-mobilności
A co myślicie o udostępnieniu mocy obliczeniowej swojego auta np za punkty?

Michal

Moderator
Chyba zależy ile tych punktów, bo jeśli auto z działającym modułem AI zużywa 200W na wartownika, to tyle samo zużyje na te obliczenia, a przy naszych cenach energii lekko licząc, to będzie jakieś 5 zł dziennie => 150 zł miesięcznie... Za tyle można mieć całkiem przyzwoity serwer.

daniel

Señor Meme Officer
A co myślicie o udostępnieniu mocy obliczeniowej swojego auta np za punkty?
Może latem jak auto będzie podpięte... za odpowiednim wynagrodzeniem oczywiście i elastycznie, że jadę kiedy chcę.

6a8

Posiadacz elektryka
Odnośnie computation/Watt, coś ostatnio było - jakieś odkrycie z grafenem, ponoć bardzo obiecujące jeżeli chodzi o szybkość i zużycie energii. Nie traćmy nadziei, choć z nią wiadomo jak jest.
No i może ktoś się zlituje i odkryje w końcu tą działającą fuzję.

tokwi

Pionier e-mobilności
Elon na konferencji podkreślał jeszcze znaczenie rozproszenia mocy chłodniczej i w wielu okolicznościach zerowy jej koszt, czego w serwerowni nigdy nie uzyskasz.
No i to rozproszenie mocy obliczeniowej to dodatkowe bezpieczeństwo.
Do niektórych problemów jak uczenie AI czy atak 51% PoW np na bitcoina, idealne środowisko.

Ja bym chętnie wchodzil w taki ekosystem + kiedyś pisałem o punktach za produkcję prądu i och redempcji przy ładowaniu. Tego/takiego kierunku rozwoju też oczekuję od Muska (również jako maciupeńki akcjonariusz)