Id.7 czy EV6

less

Posiadacz elektryka
Pracodawca dał taki wybór i tylko taki, więc od razu napiszę, że Tesla nie może być wyborem 😜.
Oba RWD i z bateriami netto 77 kWh. Niby EV6 szybciej się ładuje, ale id.7 ma bardziej płaską krzywą i znacznie lepszy-niższy współczynnik oporu powietrza. Co wybrać?

Zychu02

Zadomawiam się
EV6 z wyglądu jest dla.mnie słabe
O kolego... spokojnie z takimi stwierdzeniami bo się nie polubimy :)
Jeśli do wyboru jest EV6 i ID.7 bez ograniczeń $$ to bym brał na chwilę obecną ID7. Jak jednak jest pewna kwota do przeznaczenia to EV6 ze wszystkimi bajerami będzie tańsze niz goły ID.7

Halisep

Posiadacz elektryka
ID7 jest odstępstwem od reguły niemieckich aut i "goły" i tak jest dobrze wyposażony.

Patrizio17

Fachowiec
Ja z ID7 mam tak, że widzę go codziennie przejeżdżając obok salonu: czarny na felgach 20 cali. Może to kwestia konfiguracji, ale z każdym dniem mi się mniej podoba i przeszkadzają mi proporcje.

Zychu02

Zadomawiam się
ID7 ciężko spotkać jeszcze na drogach. Już chyba więcej widziałem Lexusów RZ demówek po miescie niż ID7. Ale gdzieś tam z YT i recenzji, to ten ID7 to chyba pierwszy EV od VW który jest mega dopracowany.

Halisep

Posiadacz elektryka
Robiłem porównanie zużycia z ev6 awd na drogach szybkiego ruchu: ID7 wyszło coś koło 19 kWh, a Kia 24.5 kWh.
Z mojego doświadczenia, ev6 przy bezwietrznej pogodzie jadąc 120km/h zużywa coś koło 19-20kWh/100km. Przy 140km/h właśnie te 24-25kWh.

Patrizio17

Fachowiec
Generalnie starałem się trzymać właśnie 140, ale wiadomo jak to jest w ruchu. Trasa a2 i eska raptem 30 km plus z 3 km dojazd i wyjazd. Przy wyjeździe na a2 małe porównanie osiągów 80-150: z rolki id7 ma osiągi minimalnie gorsze niż EV6 AWD, różnica praktycznie niezauważalna.

Zychu02

Zadomawiam się
Z recenzji i artykułów na necie, wychodzi ze zużycie w ID7 jest na zajebistym poziomie, i że zarządzanie energią jest na poziomie Tesli, przez co te zużycia w ID7 jak na gabaryty auta i konkurecje wręcz idealne