Ładowanie w domu Kona Modern 2022 39kW

Olecki

Pionier e-mobilności
Faktyczne sprzedawca mówił, że zdjęcia są od 3 fazowej i żeby się nimi nie sugerować. Chciałem zrobić gniazdo siłowe, bo mam 3 fazy. Elektryk chce wiedzieć jaka będzie ladowarka przed podłączeniem gnazda. Czy taka jednofazowa 7.4 może być podłączona do gniazda siłowego? Zależy mi na szybkim ładowaniu.
No to najpierw musisz ustalić jaką wtyczkę będzie miała ta ładowarka 1f - obstawiam że dużą niebieską. Jeśli zamontujesz duże gniazdo siłowe pewnie najłatwiej będzie zmienić wtyczkę w tej ładowarce z dużej niebieskiej na dużą czerwoną i podłączyć w niej tylko jedną fazę. Do tego będziesz musiał dokupić lub dorobić przejściówkę z dużej czerwonej na małą czerwoną wtyczkę bo jak pojedziesz gdzieś to zdecydowanie popularniejszy standard.
A co do samej ładowarki - na AliExpress można zamówić KHONSA (wcale nie gorszy od Zencara) 1f 32A za około 900 złotych z wysyłką z Niemiec w kilka dni.

luki

Pionier e-mobilności
Muszę porozmawiać z gościem od którego go kupiłem, ale jest na urlopie do 7.10, a mnie już goni termin elektryka. Jeszcze pozostaje kwestia tego jak szybko będzie się ładować w stacji ladowania? Czy ta pokładowa ładowarka ma coś wspólnego?
Na stacji ładowania (CCS) będzie szybciej niż w domu. Ładowarka pokładowa (ta 1f) nie ma z tym nic wspólnego

vwir

Pionier e-mobilności
Jeśli możesz to kup 3f 22kW a nie 1f 7kW. Teraz wykorzystasz z niej tylko jedną fazę, ale gdy kiedyś zmienisz auto na takie z ładowarką 3f to będziesz miał wszystko gotowe. Elektrykę też od razu rób pod 3f 22kW. Różnica w koszcie jest niewielka, a uniwersalność dużo większa. Szkoda się później bawić w przeróbkę elektryki i sprzedawanie jednego wallboxa i kupowanie drugiego.

Ev3

Pionier e-mobilności
Na stacji ładowania (CCS) będzie szybciej niż w domu.
Ale już na słupku AC niekoniecznie, zależy od jego mocy.

Sebcor

Nowy na Forum
Jeśli możesz to kup 3f 22kW a nie 1f 7kW. Teraz wykorzystasz z niej tylko jedną fazę, ale gdy kiedyś zmienisz auto na takie z ładowarką 3f to będziesz miał wszystko gotowe. Elektrykę też od razu rób pod 3f 22kW. Różnica w koszcie jest niewielka, a uniwersalność dużo większa. Szkoda się później bawić w przeróbkę elektryki i sprzedawanie jednego wallboxa i kupowanie drugiego.
Czy mógłbyś się wypowiedzieć czy ładowarka tej marki jest dobra?

vwir

Pionier e-mobilności
Czy mógłbyś się wypowiedzieć czy ładowarka tej marki jest dobra?

Miałem w rękach wersję bliźniaczą, tylko bez regulacji mocy (były też takie wersje). Trafiła do mnie, bo się zepsuła. Więc mam raczej mieszane uczucia. Ja bym raczej poszedł w kierunku polecanego Khonsa: https://evston.com/pl/przenosne-sta...-typ-2-22kw-6-32a-5m-kabel-zlacze-cee-5p.html
Swoją drogą - czemu koniecznie chcesz mieć wersję z wtyczką a nie na stałe wpięty w instalację? Planujesz z nim gdzieś jeździć i używać na wyjazdach? Jesli tak to ten besen to spory klocek. Taki raczej średnio mobilny.

inter

Pionier e-mobilności

Sebcor

Nowy na Forum
Miałem w rękach wersję bliźniaczą, tylko bez regulacji mocy (były też takie wersje). Trafiła do mnie, bo się zepsuła. Więc mam raczej mieszane uczucia. Ja bym raczej poszedł w kierunku polecanego Khonsa: https://evston.com/pl/przenosne-sta...-typ-2-22kw-6-32a-5m-kabel-zlacze-cee-5p.html
Swoją drogą - czemu koniecznie chcesz mieć wersję z wtyczką a nie na stałe wpięty w instalację? Planujesz z nim gdzieś jeździć i używać na wyjazdach? Jesli tak to ten besen to spory klocek. Taki raczej średnio mobilny.
Za krótki kabel. Auto bedzie stało poza garażem. 6m to minimum.

vwir

Pionier e-mobilności
Za krótki kabel. Auto bedzie stało poza garażem. 6m to minimum.
To tylko przykład był. Przykład czegoś co jest polecane na forum i co ma większy sens jeśli to ma być wersja "mobilna", którą chcesz czasami zdemontować i zabrać ze sobą. Bo ten besen którego podesłałeś to umiarkowanie się do tego nadaje.

TomaszLapa

Nowy na Forum
Teraz mam przyłącze 11kW i zabezpieczenie 25A. Napisałem wniosek o przyłącze 22kW i zmianę zabezpieczenia na 32A. Czekam na odpowiedź z PGE. Gniazdo siłowe będzie montować elektryk, ale chce znać parametry ładowarki, dlatego chciałem ją wcześniej kupić. 10h to za długo bo ładowanie będzie od 22, a o 6 rano wyjad do pracy.
Jak wybrnąłeś z przyłączem domu ? z tym 22kW poszedłeś po bandzie. Moim zdaniem przyłącze 15 kW wystarczyłoby z palcem w d....niezależnie jakiej ładowarki byś używał czy jedno czy trójfazowej.