Kia E-NIRO na lawecie po 150 km

Rad_eNIRO

Zadomawiam się
Witam wszystkich użytkowników E-NIRO. Dużo czytałem na temat tego auta i obejrzałem chyba wszystkie filmy na youtobe przed podjęciem decyzji o jego kupnie i uważam, że podjąłem dobrą decyzję. Kupiłem wersje XL z 64kWh. Auto odebrałem w czwartek. Niestety po przejechaniu zaledwie 150 km wczoraj wieczorem auta nie udało mi się już uruchomić (bateria 68%). Nie uruchomił się system kontrolujący/zarządzający autem i niestety skończyło się na lawecie. UVO po wykonaniu diagnostyki auta wskazywał/nadal wskazuje, że wszystkie systemy działają prawidłowo. Mogę kontrolować klimą/ryglować/zamykać drzwi, ale nie mogę uruchomić nic poza tym. Rekacja na kluczyk prawidłowa. Wydaje mi się, że auto jest jakby w trybie transportowym - na wyświetlaczu widać tylko rys auta z otwartymi drzwiami.. nic więcej. Czy ktokolwiek z Was miał podobne doświadczenia? Dodam, że po sholowaniu auta, UVO cały czas wskazuje jego wczorajszą lokalizację. Posypało się oprogramowanie/komputer? Co mogło być przyczyną? - zapewne problem będzie rozwiązany przez serwis, ale moje zaufanie do tej technologii i modelu auta dość mocno się zachwiało....

mmm

Fachowiec
UVO jak UVO, jak się nie podłączy to pokaże poprzedni zapisany stan (np. nie ma zasięgu w garażu). Co z różnym uruchamianiem przez Start? Krótkie naciśnięcie bez hamulca (radio), długie bez hamulca (wszystko poza jazdą), długie z hamulcem (normalny START)? Nie pojawia się zupełnie nic?

Akumulator raczej nie, bo jak ma słaby to sam podładuje (mruga trzecia zielona lampka ładowania).

ATnet

Posiadacz elektryka
Nie pomstuj, na moje doświadczenie to padł akumulator 12V, to przez to że auta długo stoją na składzie i potem przed wydaniem je podładowywują, ale akumulator ołowiowy jest już i tak pozamiatany, Nie przejmuj się wymienią i będzie OK.... Napisz co było nie tak...

Rad_eNIRO

Zadomawiam się
Dzięki panowie za wsparcie. Próbowałem wszystkiego. Aby uruchomić auto "system operacyjny" - tak go nazwę, musi być jednak uruchomiony. A nie osiągnąłem tego etapu.. UVO, do teraz pokazuje, że jest połączony z autem. Pokazuje stan baterii, zasięg etc. Ale lokalizacja nadal wczorajsza. Oczywiście napiszę co było przyczyną.

solik

Pionier e-mobilności
UVO ma zle dni ostatnio ogolnie, w modelu ICE od 2 tygodni kolega ma problem (nieaktualna pozycj, stan paliwa, status zamkow) gdzie u mnie to dzialalo bez przeszkod

Rad_eNIRO

Zadomawiam się
No więc już wiem... Powodem opisanej wyżej sytuacji był rozładowany akumulator 12V, tak jak wskazywaliście. Dość nietypowe jak na 2 dni użytkowania, ale cieszę się, że to taka "pierdoła". Pozdrawiam i dzięki

krzyss

Pionier e-mobilności
No więc już wiem... Powodem opisanej wyżej sytuacji był rozładowany akumulator 12V, tak jak wskazywaliście. Dość nietypowe jak na 2 dni użytkowania, ale cieszę się, że to taka "pierdoła". Pozdrawiam i dzięki
Czyli wymienili od reki czy ladowali. ?