Tesla a ostatnie ulewy?

swistak

Posiadacz elektryka
Auto może jeździć w deszczu. Więc co za różnica?
W wodę wysokości 40cm może lepiej nie wjeżdżać, ale spalinowym też bym nie wjechał.
Gdyby coś się z elektrykiem wydarzyło z powodu "wody" - oj wszyscy już byśmy o tym wiedzieli (jak z pożarami EV). Tak subiektywnie...

piotrpo

Pionier e-mobilności
W teorii lepiej niż spalinowe - mniej rzeczy może się zepsuć. Oczywiście to nie jest amfibia. W twojej pewnie jest lepiej, ale w SR i LR 18" opony z pierwszego montażu są kiepskie w takich warunkach.

daniel

Señor Meme Officer
Jak sprawuje się tesla podczas ulewy jak ostatnio? Jest się czego obawiać?
U mnie dostała się woda do wiązki elektrycznej i miałem choinkę na wyświetlaczu oraz wariujące światła.
17 dni w serwisie jeśli dobrze pamiętam. Dojechałem na własnych kołach.

KrzysztofFly

Moderator
Jak sprawuje się tesla podczas ulewy jak ostatnio? Jest się czego obawiać?
Pewnie, że jest się czego obawiać.
Musisz strasznie uważać, bo jak pojedziesz przez głęboką wodę za jakimś spalinowym, to jego silnik może zaciągnąć wodę i zgasnąć, pół biedy jeśli będziesz miał jak go ominąć, bo jeśli nie to będziesz musiał cofać, a tu też duża szansa, że jakiś kolejny spalinowy za tobą pojedzie i też może go spotkać podobna niespodzianka ;)
Zwróć uwagę na drugi samochód ;) 39 sekunda.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@KrzysztofFly
Po tym artykule ludzie zaczeli załaczac pełno takich filmików jak w UK ludzie pokonuja autami takie "strumyki" po deszczu. Spalinowe zazwyczaj potrafi sie zatrzymać, a elektryczne przejeżdza ale jak jest gdzieś rozszczelnienie to może się to odbić w póżniejszym czasie.

Ja bym sie tylko obawiał dużo wiekszego zużycia na drodze z duża ilościa wody pod kołami, nawet +20-30% przy bardzo mocnym deszczu

Kszychu

Pionier e-mobilności
ale jak jest gdzieś rozszczelnienie to może się to odbić w póżniejszym czasie.
Dokładnie, nie ma co ryzykować w sytuacji kiedy twoje życie od tego nie zależy. Pomijając rozszczelnienie, nigdy nie wiesz co w takiej kałuży może tam leżeć. Ja bym w tej sytuacji poszukał innej drogi

KrzysztofFly

Moderator
@KrzysztofFly
Po tym artykule ludzie zaczeli załaczac pełno takich filmików jak w UK ludzie pokonuja autami takie "strumyki" po deszczu. Spalinowe zazwyczaj potrafi sie zatrzymać, a elektryczne przejeżdza ale jak jest gdzieś rozszczelnienie to może się to odbić w póżniejszym czasie.

Ja bym sie tylko obawiał dużo wiekszego zużycia na drodze z duża ilościa wody pod kołami, nawet +20-30% przy bardzo mocnym deszczu
Ale przecież ja nie namawiam do papugowania ;). Druga rzecz, że wiele z tych spalinowych, także by dało radę ;), jednak ich właściciele przegięli z prędkością, sami sobie wlewając wodę w dolot powietrza do silnika.