Bagażnik rowerowy Y

polishkid

Zadomawiam się
Nie widziałem innego tematu wiec zakładam nowy: czego można sie spodziewać po Y z bagażnikiem rowerowym.
Mam nadzieje ze informacje będą przydatne.

Bagażnik: Atera Strada Evo 2
Prędkość: 100-110 km/h
Odcinek: 2x 90km plaski
Średnie zużycie: 206 Wh/km

Bagażnik Atera Strada Evo 2 kupiony w sklepie Tesli. Jakość wykonana jest generalnie ok. Cena 550 euro.
Minus to nie ma szans zapiąć dużego MTB na 29 bliżej klapy bagażnika przez krótkie ramie chwytające. Hardtail czy jakis miejski wejdzie bez problemu.

W przyszłym miesięcy zrobię dłuższą trasę ~700km z 2x MTB w góry i zaktualizuje temat.

20230513_133829.jpg

Dodatkowy problem pojawił sie przy korzystaniu z ładowarek Tesli SCv4 ktore w przeciwieństwie do SCv3 staja dokładnie z tylu:
20230512_202143.jpg

Last edited:

Mateusz

Zadomawiam się
Odgrzebuję temat - ktoś poleci dobry bagażnik na hak na 4 rowery?
thule velocompact 926. to bagażnik na 3 rowery ale dokładasz adapter na 4-ty rower.

Ja finalnie poszedłem w easyfold na 3 rowery. co do zużycia to TMYLR załadowany po dach z bagażnikiem i rowerami przy 140kmh palił ok 26-28. trasę Wawa-Gdańsk poszło w sumie 88kW (120% baterii). Droga powrotna wyszła identycznie.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja mam INTERPACk Quattro od ponad pół roku, z plusów jest odchylany i działa to bardzo prosto i wygodnie. Testowane na 4 rowery (29er, 28 miejski damka i dwa dziecięce 24 i 20) Z minusów jest dość ciężki.
Dobrze byłoby gdyby hak miał minimum 100kg nacisku pionowego. Do znalezienia za około 1500PLN.

Kupowałem tutaj, podjedź na pewno coś doradzą http://www.bagazniki-krakow.pl/index.php?go=bagazniki_na_hak_4

Last edited:

Hue Zarri

Posiadacz elektryka

Fota tutaj, z 5 sztukami na haku.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Thule velocompact 926 używam z Ykiem (na 3 rowery, możliwość dokupienia rozszerzenia na 4), wszystko pięknie działa, rowery chowają się w obrysie samochodu.

Synergia

Nowy na Forum
Odgrzebuję temat, ale jestem zielony w temacie przewozu rowerów samochodem. Czy jedyną opcją, żeby nie mieć rowerów na dachu, jest bagażnik na hak? Bez haka nie da rady? Jeśli nie mam haka w Y LR to muszę najpierw dokupić hak?

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Odgrzebuję temat, ale jestem zielony w temacie przewozu rowerów samochodem. Czy jedyną opcją, żeby nie mieć rowerów na dachu, jest bagażnik na hak? Bez haka nie da rady? Jeśli nie mam haka w Y LR to muszę najpierw dokupić hak?
Hak i bagażnik na hak.

TomRS

Pionier e-mobilności
Najpierw sprawdź, czy Twoje auto ma homologację na montaż haka, bo bez tego nie zrobisz przeglądu. Nie wiem jak jest w Y, ale w 3 przed Highlandem trzeba było zamawiać auto z hakiem, bo inaczej zgodnie z prawem nie można było haka dołożyć. Nie wiem ile rowerów masz zamiar wozić, ale jeśli max 3 to polecam Spinder Tx2 z adapterem na 3 rower. Bagażnik składa się w pół minuty do rozmiarów dużej walizki. Bardzo podobny do Thule Epos 2, ale o prawie 2 tys pln tańszy. Świetnie pomyślane mocowanie rowerów, nie ma najmniejszych problemów niezależnie od konstrukcji ramy.