Tesla Wall Connector 3gen - brak internetu w garażu podziemnym

kaktus

Posiadacz elektryka
Mam skonfigurowany przy pomocy domowej sieci wifi Wall Connector zamontowany w hali garażowej. Chciałbym wprowadzić na nim 2 ustawienia:
- harmonogram ładowania G12W
- umożliwić ładowanie tylko 1 auta
Niestety w hali garażowej nie mam internetu i nie mam jak zrobić hotspota z internetem do połączenia ponieważ hala jest zbyt duża. Czy da się w jakiś sposób wprowadzić te konfiguracje offline łącząc się z urządzeniem przez jego sieć WiFi? Próbowałem ale zawsze pojawia się komunikat o braku internetu więc albo robię coś źle albo jest to niemożliwe i muszę w jakiś sposób wykombinować internet choć na chwilę.

Może ktoś walczył już z tym problemem i ma jakiś pomysł?

Fafarafa

Zadomawiam się
Mam skonfigurowany przy pomocy domowej sieci wifi Wall Connector zamontowany w hali garażowej. Chciałbym wprowadzić na nim 2 ustawienia:
- harmonogram ładowania G12W
- umożliwić ładowanie tylko 1 auta
Niestety w hali garażowej nie mam internetu i nie mam jak zrobić hotspota z internetem do połączenia ponieważ hala jest zbyt duża. Czy da się w jakiś sposób wprowadzić te konfiguracje offline łącząc się z urządzeniem przez jego sieć WiFi? Próbowałem ale zawsze pojawia się komunikat o braku internetu więc albo robię coś źle albo jest to niemożliwe i muszę w jakiś sposób wykombinować internet choć na chwilę.

Może ktoś walczył już z tym problemem i ma jakiś pomysł?
Czy w garażu nie ma zasięgu żadnej sieci komórkowej? Może jest sieć, w której zalogowany telefon odpali skutecznie hotspota obok wallconnectora?

Giaur77

Fachowiec
Odłącz WC od zasilania i podłącz go ponownie. Przez krótki czas po uruchomieniu rozsyła własną sieć wifi, do której możesz się podłączyć. Dane do logowania znajdziesz w instrukcji / na pudełku. Po połączeniu z tą siecią będziesz miał dostęp do menu konfiguracyjnego (adres IP, który musisz wpisać w przeglądarce też znajdziesz w instrukcji)

kaktus

Posiadacz elektryka
Czy w garażu nie ma zasięgu żadnej sieci komórkowej? Może jest sieć, w której zalogowany telefon odpali skutecznie hotspota obok wallconnectora?
Sprawdzałem wczoraj plus / T-Mobile / Orange i niestety pierwszy punkt w którym działa internet znajduje się przy bramie :/

kaktus

Posiadacz elektryka
Odłącz WC od zasilania i podłącz go ponownie. Przez krótki czas po uruchomieniu rozsyła własną sieć wifi, do której możesz się podłączyć. Dane do logowania znajdziesz w instrukcji / na pudełku. Po połączeniu z tą siecią będziesz miał dostęp do menu konfiguracyjnego (adres IP, który musisz wpisać w przeglądarce też znajdziesz w instrukcji)
Czyli nie korzystać z aplikacji Tesla? Sieć faktycznie jest ale gdy się z nią łącze aplikacja Tesla nie pozwala na zmianę ustawień

daniel

Señor Meme Officer

kaktus

Posiadacz elektryka
Hej, po pierwsze dzięki Panowie za zaangażowanie. Problem udało się rozwiązać dziś w zupełnie inny sposób ale po kolei:
- WiFi z WC i połączenie po IP - niestety to prowadzi tylko do aplikacji Tesla One w której nie ma ustawień użytkownika więc fail.
- Próbowałem przenieść przy pomocy telefonu z WiFi Repeater (niektóre głównie chińskie telefony z Androidem mają taką opcję) ale z jakiegoś powodu mimo iż zasię w teorii jest, to niestety WC nie umie z tego internetu skorzystać (choć np. iPhone strony pobiera).
- Sieć PLAY miała w garażu zasięg w jednym miejscu i z tego miejsca WiFi chwyciło szczęśliwie Wallbox gdzieś między 1/2 kreseczkami zasięgu. Połączenie trwało bardzo długo ale udało się skonfigurować zarówno harmonogram ładowania jak i możliwość podłączenia wybranego auta. Więc pełny sukces.

Jeśli ktoś jeszcze miałby taki problem to można zainteresować się takim ustrojstwem jak:
Wydaje się że to też zrobiłoby robotę bo 2 takie sztuki w teorii powinny pokryć całą halę. Ale szczęśliwie nie potrzebowałem :)

krzyss

Pionier e-mobilności
Harmonogram ladowania to mozesz w aucie ogarnac, nie musi byc w Wallbox, zwlaszcza ze jak jednak bedziesz chcial jednak naladowac w drozszych godzinach to znow musisz robic hot spot…

kaktus

Posiadacz elektryka
Harmonogram ladowania to mozesz w aucie ogarnac, nie musi byc w Wallbox, zwlaszcza ze jak jednak bedziesz chcial jednak naladowac w drozszych godzinach to znow musisz robic hot spot…
Najbardziej zależało mi na ograniczeniu do jednego auta - z tym harmonogramem to w sumie spoko uwaga. Poprawię to jutro