Posiadacze starszych tesli - jak tam degradacja?

cooler

Pionier e-mobilności
Też kojarzę to z paroma ostatnimi upgrade. Ale ScanMyTesla też pokazuje mniejszą nominalFullCapacity niż jeszcze 6 tysięcy km i 4 miesiące temu. Momentami miałem 76kwh a teraz ledwo 72. Bufor 4.4kWh.
Sam nie wiem co o tym sądzić.

slaveq

Pionier e-mobilności
Też kojarzę to z paroma ostatnimi upgrade. Ale ScanMyTesla też pokazuje mniejszą nominalFullCapacity niż jeszcze 6 tysięcy km i 4 miesiące temu. Momentami miałem 76kwh a teraz ledwo 72. Bufor 4.4kWh.
Sam nie wiem co o tym sądzić.
Wydaje mi się, że soft zaczął coś inaczej liczyć, może coś urealnili bo wykres z Teslamate wygląda tak: 1728082423863.png

Ale co śmieszne, ja nie widzę w zasadzie zmiany zasięgu. Na tej samej trasie ok 60km zużycie u mnie jak było 10% tak nadal jest :).

cooler

Pionier e-mobilności
Wydaje mi się, że soft zaczął coś inaczej liczyć, może coś urealnili bo wykres z Teslamate wygląda tak: View attachment 20886

Ale co śmieszne, ja nie widzę w zasadzie zmiany zasięgu. Na tej samej trasie ok 60km zużycie u mnie jak było 10% tak nadal jest :).
Oby, jeszcze mi brakuje żebym z baterią na gwarancji się bujał, jakbym z całością nie miał nic do roboty...
W sumie patrzę na Twój wykres i u mnie też zjeżdzało do 74kWh gdzieś przy 50k km, więc możliwe że w tym przebiegu albo bateria ma następny skok degradacji albo Tesla zaczyna inaczej liczyć i dlatego podobnie masz spadek. Inna sprawa że przy 58kkm znów podskoczyło na moment do 76kWh... Do 70 kkm było bardzo płasko, trochę w tą a trochę w drugą ale potem runęło w dół i spada...

1728087133484.png

Taka ich uroda chyba...

miksell

Posiadacz elektryka
TMY RWD, przebieg 24 000. degradacja na poziomie 2%.
Wychodzi że na każde 12 000 km spada 1%. By zejść do 70% sprawności trzeba więc przejechać: ok 360 000 km - przy mpjej obecnej jeździe zajmie to ok 12 lat.

cooler

Pionier e-mobilności
TMY RWD, przebieg 24 000. degradacja na poziomie 2%.
Wychodzi że na każde 12 000 km spada 1%. By zejść do 70% sprawności trzeba więc przejechać: ok 360 000 km - przy mpjej obecnej jeździe zajmie to ok 12 lat.
To nie jest niestety liniowe, zobacz na mój wykres