Zaplanuj -Zakończ ładowanie do.... ? i nie dobija do Limitu ??!

Raf24

Fachowiec
Jak w tytule
Ustawiam limit np. 90% + zakończ ładowanie do 8,00 ( moc ładowania 5KW na stałe ustawione ) .
Zaczyna ładowanie jak sobie tam obliczy (moc x czas ) a o 8;00 rano 87% ??!! .
Ktoś coś ?
Przygotowanie do jazdy działa dobrze .

slaveq

Pionier e-mobilności
Jak w tytule
Ustawiam limit np. 90% + zakończ ładowanie do 8,00 ( moc ładowania 5KW na stałe ustawione ) .
Ktoś coś ?
Temperatura na zewnątrz, jemu się już wydaje że jest 90% bo bateria nagrzana a rano się wystudzi, napięcie spada i pokazuje 87. Nic strasznego

Raf24

Fachowiec
Auto w garażu , zaraz po zakończeniu jest 87% ( jak by źle obliczył czas , za późno zaczął ładować ) . parę procent to nie problem ale czasami ustawienie limitu jest na 100% (kalibracja LFP) .

cooler

Pionier e-mobilności
Auto w garażu , zaraz po zakończeniu jest 87% ( jak by źle obliczył czas , za późno zaczął ładować ) . parę procent to nie problem ale czasami ustawienie limitu jest na 100% (kalibracja LFP) .
Sprawdź za pomocą np TeslaMate lub Tessie czy czasem evse się nie przegrzewa w trakcie ładowania i nie zmniejsza mocy, planowanie ładowania wtedy nie działa dobrze, bo tego spadku od ładowarki Tesla nie przewidzi.

krzyss

Pionier e-mobilności
To LFP to jak mu minimalnie po ladowaniu na jakiejs sekcji spadnie napiecie to obniza o 3%.
Naladuj do 100%. Zapewnij brak spadku temperatury (utrzymaj jakies 25stopni na zewnatrz). I jak bedzie rano 97% to sie martw. Dodatkowo sprawdz czy nie masz wlaczonego sentry, nie masz przygotowania pojazdu i czy auto jest zamkniete i uspione.
Szukanie tych 3% to na sile jest…

krzysiekwaw

Zadomawiam się
Jak w tytule
Ktoś coś ?
spróbuj ustawić limit na 92% i sprawdź wykresy po zakończonym ładowaniu. Czym ładujesz ?

wojtkow

Pionier e-mobilności
Jak w tytule
Ktoś coś ?
Ten typ tak ma, przynajmniej u mnie też :) Ustawiam limit na 100% a w o żądanym czasie końca ładowania mam np 97%. Ładuję WC3 z maksymalnym prądem ograniczonym do 14A.
Z tym, że ja się z tym pogodziłem. Ustawiam koniec pół godziny wcześniej i wtedy się doładowuje do faktycznego czasu wyjazdu.

Przy czym zastanawiam się, czy przyczyną u mnie nie jest wariujące napięcie, które w mojej wsi jest niskie a obciążenie powoduje, że jeszcze spada i potrafi oscylować koło 208V. Tesla przygotowując sobie harmonogram może nie brać tego pod uwagę i potem jest mocno zdziwiona, że moc jest mniejsza niż zakładana.

STMS

Pionier e-mobilności
dla 100 % też zawsze ustawiam min 30 min [czasem dla pewności nawet 1h] wcześniej niż potrzebuję bo ostatnie % za długo wchodzą i nie wyliczy prawidłowo startu ładowania

dla 80% i niżej zawsze udało mu się wstrzelić z czasem rozpoczęcia ładowania