Opony zimowe 18"

bart

Zadomawiam się
Opony wymienione, kawałek przejechałem i jest bardzo dobrze (mówiąc o głośności). Odrobinę się wzbudzają przy 70 - 80 dalej naprawdę jest cicho. Dodatkowo lepszy komfort i prowadzenie. Moja ocena to "kupiłbym ponownie" :)
Super informacja, dzięki!

Jeffero

Zadomawiam się
W tire review się naoglądałem porównań zimowek i wyszło że każda opona na jakieś zalety i wady i producenci mają suwaki które ustawiają na danej oponie.
Zdecydowałem się na układ:
- fabryczne 18" jako letnie,
-nowe felgi 18" całoroczne jako "zimowe" Michelin Cross Climate 2 235/45 R18
Dlaczego? Bo u nas WLKP zima to jest maks 1-2 tygodnie, a reszta to chlapa mokra.
Generalnie zimówki są gorsze na mokrym niż całoroczne i letnie są lepsze od całorocznych na mokrym.
Generalnie jestem zadowolony.
Czy te wielosezonówki Cross Climate są cichsze niż fabryczne e-primacy?

TomaszNow

Zadomawiam się
Opony wymienione, kawałek przejechałem i jest bardzo dobrze (mówiąc o głośności). Odrobinę się wzbudzają przy 70 - 80 dalej naprawdę jest cicho. Dodatkowo lepszy komfort i prowadzenie. Moja ocena to "kupiłbym ponownie" :)
Piszesz o : hankookach winter icept ion iw01 235/45 R18 98 V EV sound absorber?
Lepszy komfort i prowadzenie w stosunku do: ? letnich Pirelli?
Odpowiedz

PioTab

H&G
Piszesz o : hankookach winter icept ion iw01 235/45 R18 98 V EV sound absorber?
Lepszy komfort i prowadzenie w stosunku do: ? letnich Pirelli?
Odpowiedz
Piszę o: Hankook Winter i*cept evo3 235/45 R18 98 V, dokładnie tych o które Bart pytał. Lepszy komfort i prowadzenie w stosunku do fabrycznych Michelin. Moja subiektywna ocena.

hunter

Zadomawiam się
Dzisiaj wymieniłem letnie bridgestony w swojej tm3 2024r. na zimowe.
Bridgestone Blizzak LM005 235/45 R18 98 V XL, FR , jestem bardzo zadowolony.
Na letnich czułem bardzo minimalne wibracje na autostradzie - zdjęcie letnich z pianką, teraz na zimowych zero mrowienia,

Attachments

• IMG_9351.jpg
    IMG_9351.jpg
    1,5 MB · Liczba wyświetleń: 48
  • IMG_9353.jpg
    IMG_9353.jpg
    798,6 KB · Liczba wyświetleń: 47
Last edited:

.Kropek.

Zadomawiam się
Wydaje się że przy okazji wymiany zostały wyważone.
Może na starych je trochę pogiętełeś na jakiś dziurach lub były źle wyważone?

.Kropek.

Zadomawiam się
Czy te wielosezonówki Cross Climate są cichsze niż fabryczne e-primacy?
Ja mam pilot sport jako letnie więc nie mogę porównać do e-primacy. Są głośniejsze od letnich bo zimowe i nie mają gąbki wyglądającej.

Fryzan

Zadomawiam się
To ja dorzucę swoje doświadczenia, po przemyśleniu zrezygnowałem z zakupu opon premium i poszedłem w Kleber Krisalp HP3. Opona jest głośniejsza od fabrycznej letniej przy każdej prędkości, ale świetnie trzyma i jest bardzo oszczędna > 1 listopada w trasie Poznań > Berlin i z powrotem, 120 kmh autopilot miałem zużycie "z Tesli" 140 Wh/km. Jeśli ktoś szuka trochę tańszego rozwiązania, polecam.