Juniper - czy warto czekać?

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Mnie te nowe chińczyki w ogóle nie przekonują. Infotainment, wydajnosc, bezpieczeństwo, wsparcie serwisowe, tam przecież leży. Z racji tego że jest to kraj autorytarny mimo wszystko głównie kopiują bo nie jest to dobre środowisko dla innowacji.

PS: wyjątkiem jest magazynowanie energii, ale piłka cały czas jest w grze
ale co przeszkadza żeby wyprzedzić tych chińczyków i zakończyć etap betatestów? muszą koniecznie poczuć chiński oddech smoka na karku?

cwireq

Posiadacz elektryka
ale co przeszkadza żeby wyprzedzić tych chińczyków i zakończyć etap betatestów? muszą koniecznie poczuć chiński oddech smoka na karku?
Rozwiniesz wątek bo trochę nie rozumiem ocb

S

Gość
w kontekście nieprzekonania do chińczyków też mam pewną nieufność ale patrząc jak szybko wdrażają zmiany to żałuję, że Tesla nie jest liderem tych zmian. a może się mylę...

cwireq

Posiadacz elektryka
Chińczycy kopiują z tesli co mogą i są w tym bardzo sprawni. Ale z czym wyprzedzają tesle? Jedni powiedzą ze lepsze fsd, ale osobiście go nie widziałem. Tesla już lata temu doszła do wniosku że pisanie kodu nie ma sensu bo ilość nietypowych możliwości jest nieskonczzonosc na drodze i czymś co bardziej będzie przypominać myślenie człowieka to samouczacy się model na podstawie wideo. W zakresie baterii co z tego że mają 800v jak krzywa pozwala urwać co najwyżej parę minut, ale nie mają rozwiniętej sieci ładowarek a i wytrzymałość tych baterii też jest wątpliwą. Najkrócej wytrzymują akurat chińskie baterie...

S

Gość
Najkrócej wytrzymują akurat chińskie baterie...
teraz wszystkie są chińskie :) nie wiem czy chodzi o 800v czy raczej progres w 400v i rodzaju baterii i może ich pojemności. myślę, że bardzo szybko przeszli z fazy bezmyślnego kopiowania do kreowania. a Tesla ociąga się jak może, zatrzymana w wiecznej fazie betatestów i być może wprowadzi wentylowane fotele w Jupiterze ale pewnie blendy na szybę dachową już nie... ja chyba nie mam cierpliwości to takich niedoróbek.

cwireq

Posiadacz elektryka
teraz wszystkie są chińskie :) nie wiem czy chodzi o 800v czy raczej progres w 400v i rodzaju baterii i może ich pojemności. myślę, że bardzo szybko przeszli z fazy bezmyślnego kopiowania do kreowania. a Tesla ociąga się jak może, zatrzymana w wiecznej fazie betatestów i być może wprowadzi wentylowane fotele w Jupiterze ale pewnie blendy na szybę dachową już nie... ja chyba nie mam cierpliwości to takich niedoróbek.
Ok daj przykłady innowacji w chińskich BEV

Co do chińskich baterii w sumie CATL radzi sobie podobnie do LG jeśli chodzi o degradacje, więc tutaj zbyt daleko poszedłem z wywodem.

S

Gość
widzisz chociażby bezpieczeństwo użytkowania tych blade'ów, zawieszenie którego Tesla nie umie, materiały wewnątrz, blenda żeby się mózg nie gotował, klamki lub chociażby ich podświetlenie co zgłaszane jest przez użytkowników od początku, zwłaszcza czarnych Tesli w nocy ;) itd.... jest kupa tego

cwireq

Posiadacz elektryka
Blady może bezpieczneisze , ale mało wytrzymałe
1000020504.jpg

zawieszenie: dużo zależy od chinczyka, ale generalnie bardziej miekkie ale też mniejzaawansowane

Materialy: no czy są lepsze od tesli to bym dyskutowal. BMW to to nie jest

Blenda: ja nie potrzebuje, w razie czego można dokupić maskownice dachu

Podświetlenie klamek - co to za innowacja :p

ELuk

Pionier e-mobilności
w kontekście nieprzekonania do chińczyków też mam pewną nieufność ale patrząc jak szybko wdrażają zmiany to żałuję, że Tesla nie jest liderem tych zmian. a może się mylę...
Ale co Ty się tak ufiksowales na Tesli, że ma być liderem, a jak nie spełnia Twoich oczekiwań (mimo że jej nie użytkujesz) to wjeżdżasz z hejtem.
Ja nie oczekuję od Tesli niczego szczególnego ponad to co oferuje, jako firma z kilkunastoletnim tylko stażem.
Oczekuję za to od BMW, firmy z historią i doświadczeniem i tu jest dno, bo zamiast być liderem to jest 🤔 hmmm trudno to nawet określić czym jest w zakresie BEV, zwlaszcza w porównaniu z chińczykami? 😉😎👍

S

Gość
dobra spokojnie nic nie hejtuję tylko się martwię ale może na zapas. dobrze, że są użytkownicy, przynajmniej realnie wszystko oceniają. jak Tesla rządziła przez tyle lat to był porządek a teraz to jeden chińczyk z drugim chcą ją przeskoczyć i jest rozpierducha na forum.