Nie wiem jak to KIA robi ale u mnie po 106kkm jest 100% SOH.
Zdaje sobie sprawę, że bufor na górze jest ogromny i te 100% to z 64kWh ale ten parametr obok (minimum deterioration) pokazuje procentową degradację od faktycznego 100% (67 kWh). Miałem kłopoty z tą baterią i wiem, że po przekroczeniu min deterioration powyżej 4% skutkowało spadkiem SOH poniżej 100%
Bo pokazywany zasięg to jest prognoza.
A prognoza jest robiona na podstawie ilości energii w baterii oraz średniego zużycia z (jakiegoś) ostatniego okresu.
Sam widziałem po powrocie z urlopu (ok. 2 kkm w drodze powrotnej, głównie autostrady) i naładowaniu baterii jakiś mały zasięg, który po tygodniu kręcenia się po mieście automagicznie wzrósł po następnym ładowaniu.
Panowie !!! Moje gruszki są słodsze od Waszych jabłek.
Tak to mniej więcej się ma do naszych porównań, jak dodaliście swoje z Kia i Renault

.
@danielc Zgadza się to co piszesz, że Kia ma duży górny bufor i wielu użytkowników już o tym pisało. Jednak w naszych Stellantisach, jest zupełnie inaczej

. Może w następnej generacji zrobią podobnie, co by im się klienci nie burzyli, że im procentów z SoH ubywa

.
@Slavekk_ Tu Stellantis także ma inaczej, o ile podczas jazdy zużycie energii ma jakiś wpływ na wyświetlany zasięg i da się na tej podstawie szacować pozostały możliwy do uzyskania przy podobnej jeździe. Jednak po naładowaniu samochodu do 100%, jest on praktycznie zerowany do wartości bazowej i wcześniejszy styl jazdy kompletnie na niego nie wpływa.