Bezszelestni - ktoś korzystał? Opinie

eimi

Pionier e-mobilności
Jak wyglądała Wasza współpraca z Bezszelestni.pl ? Jestem trochę w kropce i nie wiem czy nie zacząć szukać innej firmy. 13 marca zleciłem im przygotowanie całej instalacji pod wallboxa w garażu podziemnym budynku wielorodzinnego (wspólnota mieszkaniowa). Na początku kontakt był bardzo dobry, opłaciłem projekt i ekspertyzę (>4k), udzieliłem stosownych pełnomocnictw. Po wizji lokalnej ich technika na maile przestali odpisywać, telefonów nie odbierają. Finalnie napisałem maila z propozycją rozwiązania umowy - dostałem telefon w 5 min (!) od wysłania maila że działają i że temat wymaga dalszej konsultacji ze mną i będzie dzwoniła osoba odpowiedzialna za projekt. W ciągu jednego dnia zadzwonił inżynier z wizji lokalnej, konsultacji wymagał temat tylko licznika - czy wolę wnioskować o nowe przyłącze czy upieram się żeby był podpięty pod licznik mieszkaniowy - mniejsza o szczegóły, temat prosty do konsultacji, komplikacji się żadnych nie spodziewają. Na chwilę ruszyło dalej, dostałem nawet wycenę już całej instalacji, jednak miałem poczucie że 2 tygodnie zostały zmarnowanego bo nikt nie miał czasu do mnie zadzwonić albo napisać. Następnie od 3 tygodni kontakt znów umarł. Na maila nie odpisują na telefony nie odpowiadają. Minęło ponad 1.5 miesiąca i nawet jeszcze nie mam ani ekspertyzy, ani projektu, ani potwierdzenia że złożyli wniosek do PGE o nowe przyłącze. Ekspertyza i projekt miały być wg pierwszych ustaleń przed świętami wielkanocnymi. Czytałem tutaj na forum kilka osób korzystało z ich usług. Możliwe jest tak że wzięli więcej zleceń niż są w stanie wyrobić, jednak oczekiwałbym podstawowej informacji na jakim etapie jest zlecenie, zamiast takiego zlewania klienta. A ja im chciałem dać kolejne zlecenia jakby się spisali. Jakie są Wasze doświadczenia z tą firmą? Dać im jeszcze szanse, czy lepiej już szukać innej firmy?

Szynkus

Zadomawiam się
Ja w Warszawie napisalem do dwoch polecanych kilka stron temu i zero odzewu…dzisiaj oddzwonił do mnie E.On, który podobno ma taką usługę (formularz na stronie, eon solar, instalacje w garazach podziemnych), ale nie mogłem rozmawiać. Jak coś mi powiedzą to dam znać.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Ja w Warszawie napisalem do dwoch polecanych kilka stron temu i zero odzewu…dzisiaj oddzwonił do mnie E.On, który podobno ma taką usługę (formularz na stronie, eon solar, instalacje w garazach podziemnych), ale nie mogłem rozmawiać. Jak coś mi powiedzą to dam znać.
Czy próbowałeś się kontaktować z tą firmą: https://projektantelektryk.pl/ ?
Trzeba tam zadzwonić i wstępnie porozmawiać , bo okazało się że formularz kontaktowy na stronie WWW jakoś średnio działał.
Sprawy inżynierskie: oględziny, pomiary, ekspertyza, projekt, zgłoszenie i uzgodnienie z energetyką ogarniają bez problemu.

Natomiast "przeprowadzenie przez cały proces" może wymagać bardziej pomocy radcy prawnego niż inżyniera, jeśli Wspólnota będzie utrudniać proces lub zacznie wymyślać cuda na kiju.

Szynkus

Zadomawiam się
Czy próbowałeś się kontaktować z tą firmą: https://projektantelektryk.pl/ ?
Trzeba tam zadzwonić i wstępnie porozmawiać , bo okazało się że formularz kontaktowy na stronie WWW jakoś średnio działał.
Sprawy inżynierskie: oględziny, pomiary, ekspertyza, projekt, zgłoszenie i uzgodnienie z energetyką ogarniają bez problemu.

Natomiast "przeprowadzenie przez cały proces" może wymagać bardziej pomocy radcy prawnego niż inżyniera, jeśli Wspólnota będzie utrudniać proces lub zacznie wymyślać cuda na kiju.
No właśnie tylko formularz, to może stąd problemy. Dzięki.

Szynkus

Zadomawiam się
No właśnie tylko formularz, to może stąd problemy. Dzięki.
Dobra, skontaktowałem się, wszystko elegancko, a panowie nie biorą zaliczek - płatność w całości po wykonanej usłudze. Czekam na wycenę, mam dostać jutro. Dzięki za namiar.
Pytanie natomiast czy ktoś kto korzystał z ich usług wziął oferowany przez nich wallbox marki…walbox? Nie wiem czy iść w to, w wall connector Tesli, na który niektórzy marudzą, w jakiegoś green cella czy generalnie nie ma to znaczenia? Chodzi mi o straty mocy, może coś ogarnia lepiej a coś mniej, a może to żadne rocket science i jeden czort?

Michal

Moderator
Dobra, skontaktowałem się, wszystko elegancko, a panowie nie biorą zaliczek - płatność w całości po wykonanej usłudze. Czekam na wycenę, mam dostać jutro. Dzięki za namiar.
Pytanie natomiast czy ktoś kto korzystał z ich usług wziął oferowany przez nich wallbox marki…walbox? Nie wiem czy iść w to, w wall connector Tesli, na który niektórzy marudzą, w jakiegoś green cella czy generalnie nie ma to znaczenia? Chodzi mi o straty mocy, może coś ogarnia lepiej a coś mniej, a może to żadne rocket science i jeden czort?
Masz na myśli straty energii? Wallbox nie ma prawa generować strat, bo to tylko odrobina elektroniki i przekaźniki elektryczne. Dowolny powinien pobierać max tyle energii co ładowarka do telefonu.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Potwierdzam, w Wallboxie nie ma żadnego przetwarzania energii do ładowania. Są tylko przekaźniki dołączające prąd AC do wtyczki, trochę różnych zabezpieczeń, układ zliczający energię, autoryzujący ładowanie, zarządzający mocą, dostęp WiFi, Bluetooth, RFID, itp. Drogie i tanie ładowarki różnią się głównie tymi ostatnimi bajerami :) No i może trwałością przekaźników. Choć przy normalnej pracy, przekaźniki przełączają się w chwili gdy nie są obciążone, więc też nie ma wypalania styków.

vwir

Pionier e-mobilności
wallbox marki…walbox?
To bardzo wysoka półka. Tanio nie jest. Różnice to głównie możliwość zarządzania mocą ładowania i zabezpieczenia. Dla właścicieli fotowoltaiki to stanowi różnicę, dla Ciebie pewnie niekoniecznie, bo zawsze będzesz ładował na maksa. Jeśli masz Teslę to warto mieć guziczek do otwierania klapki. Nie wszystkie wallboxy to mają.