Skąd prąd do ładowarki?

elmartines

Zadomawiam się
Instaluję prywatny punkt ładowania w garażu podziemnym w bloku (osobny licznik) i przymierzam się do umowy na prąd (Warszawa). Z dystrybutorem prądu nie mam wyboru - Stoen. Zastanawiam się jednak nad sprzedawcą w taryfie G12 lub G12w. Jeśli wezmę kompleksową umowę to w EON będę miał ustawową cenę 50 gr netto/kWh, ale tylko do końca września 2025. Po tym okresie deklarują o wiele wyższe ceny. Bliżej końca tarczy trzeba więc będzie szukać innego sprzedawcy. Ale może już teraz są jacyś z dobrymi cenami na umowach 12-24 mieś? Mocno reklamuje się Respect Energy, ale opinie mają fatalne. Polenergia, Fortum? Jest też sprzedawca z taryfą dynamiczną pstryk.pl, ale nie wiem czy bez automatyzacji ma sens ręczne śledzenie cen. Ktoś z Was przechodził może ostatnio temat sprzedawcy prądu w G12 lub G12w w Warszawie?

Ev3

Pionier e-mobilności
EON deklaruje:
To nie czytaj ich bzdur, straszą żebyś kupił droższą umowę.

Jakby miało być drożej, to pewnie wprowadzą kolejne wsparcie cenowe.
Ale liczą, że do tego czasu ceny się normują na podobnym poziomie, ale już bez konieczności ich dotowania.

marco_25

Pionier e-mobilności
Instaluję prywatny punkt ładowania w garażu podziemnym w bloku (osobny licznik) i przymierzam się do umowy na prąd (Warszawa). Z dystrybutorem prądu nie mam wyboru - Stoen. Zastanawiam się jednak nad sprzedawcą w taryfie G12 lub G12w. Jeśli wezmę kompleksową umowę to w EON będę miał ustawową cenę 50 gr netto/kWh, ale tylko do końca września 2025. Po tym okresie deklarują o wiele wyższe ceny. Bliżej końca tarczy trzeba więc będzie szukać innego sprzedawcy. Ale może już teraz są jacyś z dobrymi cenami na umowach 12-24 mieś? Mocno reklamuje się Respect Energy, ale opinie mają fatalne. Polenergia, Fortum? Jest też sprzedawca z taryfą dynamiczną pstryk.pl, ale nie wiem czy bez automatyzacji ma sens ręczne śledzenie cen. Ktoś z Was przechodził może ostatnio temat sprzedawcy prądu w G12 lub G12w w Warszawie?
Cześć mam taki sam układ w garażu podziemnym i plan był na korzystanie z taryfy dynamicznej z Tauron bo tylko oni mają ją normalną (niestety tylko w swoim rejonie). Jest też rozwiązanie od nowego gracza i jest to firma https://pstryk.pl/ która jest dostępna na całym obszarze Polski. Tutaj niestety trochę zabawy będzie z elektryką i musisz mieć dodatkowo internet do komunikacji moduł-dostawca. Minus jest taki jak napisałeś, nie ma API ale prosty wrapper powinien załatwić sprawę, szczególnie że dane podawane są dzień do przodu i nie zmieniają się. Na pewno to jest najlepsza opcja bo jeździsz za prawdziwe grosze. Teraz pewnie podpadnę właścicielom PV ale takie wykorzystanie taryf dynamicznych jest nawet bardziej opłacalne niż instalacja.

U mnie nie było możliwości zainstalowania odpowiedniego licznika według dystrybucji i musiałem poszukać wśród dostawców taryf G. Jeśli masz podobnie to mogę polecić https://respectenergy.pl/ z bardzo dobrą ceną w taryfie G12w, szczerze to nie wiem skąd takie tragiczne opinie o firmie. I nie słuchaj tego co mówią przedstawiciele big energy, energia elektryczna obecnie jest tania, polecam prześledzić ceny z ostatniego tygodnia na rynku dnia następnego https://tge.pl/energia-elektryczna-rdn?dateShow=18-12-2024&dateAction=prev
Dodatkowo w 2026 ruszają wiatraki na Bałtyku oraz znaczne moce magazynowe. Także najważniejsze to nie dać się teraz złapać na narrację co to będzie prąd drożeje ;). Już mamy prawie najdroższy prąd w EU a rynek się dostosowuje i jeśli będzie się opłacać ściągać prąd przez interkonektory od sąsiadów to tak będzie.

Last edited:

eimi

Pionier e-mobilności
Jeśli będziesz miał wallbox 11kW to czemu g12w zamiast G12?

Na zwykłym G12 nadal w weekend można taniej się podładować 13-15 lub 15-17, a jednak całościowo i prąd i przesył troszkę tańsze

elmartines

Zadomawiam się
Tutaj niestety trochę zabawy będzie z elektryką i musisz mieć dodatkowo internet do komunikacji moduł-dostawca. Minus jest taki jak napisałeś, nie ma API ale prosty wrapper powinien załatwić sprawę, szczególnie że dane podawane są dzień do przodu i nie zmieniają się.
Rozumiem, że chodzi o instalację miernika od pstryk.pl? Z tym nie powinno być problemu bo jeszcze nie mam montażu zrobionego, a sama firma montująca poleca pstryk.pl. Internet w garażu mam, więc kusi mnie żeby spróbować. Automatyzację można dorobić z czasem. Póki co nawet jak ręcznie nie trafię idealnie w dołek cenowy, to i tak ceny jak widzę są całą dobę poniżej cen maksymalnych z tarczy.

marco_25

Pionier e-mobilności
Rozumiem, że chodzi o instalację miernika od pstryk.pl? Z tym nie powinno być problemu bo jeszcze nie mam montażu zrobionego, a sama firma montująca poleca pstryk.pl. Internet w garażu mam, więc kusi mnie żeby spróbować. Automatyzację można dorobić z czasem. Póki co nawet jak ręcznie nie trafię idealnie w dołek cenowy, to i tak ceny jak widzę są całą dobę poniżej cen maksymalnych z tarczy.
Dokładnie tak, chodzi o ten dodatkowy miernik. Latem ceny ujemne robi PV a w okresie zimowym wiatr, także tak jak napisałeś nawet bez dołka ceny są dużo niższe od taryf G. A nie oszukujmy się BEV nie trzeba codziennie ładować i opcja raz w weekend lub przed dłuższym wyjazdem wystarczy i spokojnie trafisz w ceny groszowe. Powodzenia w instalacji (y)

dawiss

Zadomawiam się
Ja będę instalował pstryk w domu, mam PV - w przyszłym tygodniu wchodzi opcja dla prosumentów. Aktualnie pstryk to nobrainer, ponieważ średnia cena maksymalna energii elektrycznej w miesiącu i tak jest równa tej z tarczy. Taryfy dystrybucyjne zostają po staremu. Dziś w nocy ładowanie z dystrybucją oraz marżą pstryk kosztowałoby około 14gr za kWh.

nabrU

Moderator
A nie oszukujmy się BEV nie trzeba codziennie ładować i opcja raz w weekend lub przed dłuższym wyjazdem wystarczy i spokojnie trafisz w ceny groszowe. Powodzenia w instalacji (y)

To jest dość ogólne i niekoniecznie trafne sformułowanie. Moja żona np. ładuje swojego Mii dwa razy dziennie przez 5 dni w tygodniu... Z cenami dynamicznymi też bym uważał bo tak różowo to nie jest (czy cena w górę ma jakiś limit?)

adamusek

Posiadacz elektryka
Ja będę instalował pstryk w domu, mam PV - w przyszłym tygodniu wchodzi opcja dla prosumentów. Aktualnie pstryk to nobrainer, ponieważ średnia cena maksymalna energii elektrycznej w miesiącu i tak jest równa tej z tarczy. Taryfy dystrybucyjne zostają po staremu. Dziś w nocy ładowanie z dystrybucją oraz marżą pstryk kosztowałoby około 14gr za kWh.
jestes na starych czy nowych zasadach ??
Ja jestem na starych ale troszke brakuje dobieram z g12w ale ladowarka obsluguje mi ceny dynamiczne moglbym w tanich godzinach ladowac...