Skąd prąd do ładowarki?

elmartines

Zadomawiam się
Instaluję prywatny punkt ładowania w garażu podziemnym w bloku (osobny licznik) i przymierzam się do umowy na prąd (Warszawa). Z dystrybutorem prądu nie mam wyboru - Stoen. Zastanawiam się jednak nad sprzedawcą w taryfie G12 lub G12w. Jeśli wezmę kompleksową umowę to w EON będę miał ustawową cenę 50 gr netto/kWh, ale tylko do końca września 2025. Po tym okresie deklarują o wiele wyższe ceny. Bliżej końca tarczy trzeba więc będzie szukać innego sprzedawcy. Ale może już teraz są jacyś z dobrymi cenami na umowach 12-24 mieś? Mocno reklamuje się Respect Energy, ale opinie mają fatalne. Polenergia, Fortum? Jest też sprzedawca z taryfą dynamiczną pstryk.pl, ale nie wiem czy bez automatyzacji ma sens ręczne śledzenie cen. Ktoś z Was przechodził może ostatnio temat sprzedawcy prądu w G12 lub G12w w Warszawie?

arnoldd

Posiadacz elektryka
Nie jest taniej niż w G11, ale w zamian masz przynajmniej wyższe opłaty abonamentowe ;)

Jeszcze masz stawki za dystrybucję - w PGE ponad 25 groszy mniej z kWh w nocy G12w i ponad 30 w G12n gdzie przesył poza nocą prawie taki sam jak w G11

Ale jednak nic nie przebija Tauronu z jego G13 :)

vwir

Pionier e-mobilności
Dystrybucja się różni. Prąd kosztuje tyle samo, dlatego pstryk jest tak opłacalny, bo nie można stracić na zmianie.
Wiem. Ale teoretycznie to są dwie osobne firmy: PGE dystrybucja i PGE obrót. No i jedna z firm mówi wprost: nie damy żadnej niższej ceny w taryfie nocnej. Co jest o tyle ciekawe, że w G12 już jest różnica. Wprawdzie tylko marne 7gr (12%) ale zawsze coś. A w G12W już nie.

Dla porządku, dystrybucja w PGE:
1734939437639.png

Last edited: