Adapter 16A vs 32A - który jest popularniejszy

Oskarroo

Zadomawiam się
Hej,

Chciałbym kupić adapter do mobile connectora Tesli. Nie wiem czy kupić jeden (16A lub 32A) czy oba, dlatego chciałem zapytać bardziej zorientowanych które gniazdo jest bardziej popularne (np. na kempingach czy hotelach nieposiadających ładowarek) czy może nie ma reguły i powinienem kupić oba?

Dzięki za pomoc!

EDIT:// Oczywiście nie pytam o techniczne różnice, bo oczywiste jest, że 32A naładują samochód szybciej. Ale co mi po 32A jeżeli standardem jest 16A, stąd pytanie - bo nie mam doświadczenia w ładowaniu przy np. hotelach.

ELuk

Pionier e-mobilności
Ja właśnie tak zrobiłem i mam możliwość ładowania się prawie z każdego gniazda.
Jak często korzystasz z tego zestawu?
Imponujący, ale..,🤔
Widzę, że i tak ostatecznie prąd trafia do 1fazowego EVSE, a 32 ampery na jednej fazie, które tu robią robotę, są wyzwaniem w większości miejsc łatwo dostępnych. Rzadko gdzieś jest dostęp do mocy przyłączeniowej z zabezpieczeniem 40A.,

Sam kiedyś planowałem zrobienie takiego zestawu, ale z przenośnym 3fazowym EVSE, którego ostatecznie nie kupiłem, bo wybrałem stacjonarnego WallBoxa.
👍

krzyss

Pionier e-mobilności
Jak często korzystasz z tego zestawu?
Imponujący, ale..,🤔
Widzę, że i tak ostatecznie prąd trafia do 1fazowego EVSE, a 32 ampery na jednej fazie, które tu robią robotę, są wyzwaniem w większości miejsc łatwo dostępnych. Rzadko gdzieś jest dostęp do mocy przyłączeniowej z zabezpieczeniem 40A.,

Sam kiedyś planowałem zrobienie takiego zestawu, ale z przenośnym 3fazowym EVSE, którego ostatecznie nie kupiłem, bo wybrałem stacjonarnego WallBoxa.
👍
Bo to sie wozi i uzywa raz w roku :)

kryzys

Nowy na Forum
32A będzie bardziej uniwersalne o ile zrobisz/kupisz przejściówki i będziesz pamiętał aby zmniejszyć amperaż w samochodzie podczas ładowania z gniazda 16A.

Ja właśnie tak zrobiłem i mam możliwość ładowania się prawie z każdego gniazda.
Hej,

A czy mógóbym prosić o opisanie/ wyjaśnienie każdej z tych przejściówek?
Przymierzam się do zakupu adaptera ze sklepu Tesli i też wersję 32A uznałem za lepszy wybór (więcej opcji). Tylko wtedy będę potrzebował podobnego zestawu przejściówek.

Dziękuję,
Marcin
TMY LR

gim-kg

Pionier e-mobilności
Hej,

A czy mógóbym prosić o opisanie/ wyjaśnienie każdej z tych przejściówek?
Przymierzam się do zakupu adaptera ze sklepu Tesli i też wersję 32A uznałem za lepszy wybór (więcej opcji). Tylko wtedy będę potrzebował podobnego zestawu przejściówek.

Dziękuję,
Marcin
TMY LR
Od lewej:
1) schuko - dostajesz razem z EVSE
2) przejściówka z kamperowej 16A na kamperową 32 A ( po podłączeniu należy obniżyć prąd ładowania do max 16A)
3) dokupiona końcówka 32A
4) przejściówka z 3F16A na 3F32A
5) przejściówka z 3F32A na kamperową 32A

Jak podłączamy:
1) Gniazdko schuko :
1 -> EVSE
2) gniazdko kamperowe jednofazowe 16A :
2 -> 3 -> EVSE ( należy pamiętać aby prąd ładowania nie był wyższy niż 16A)
3) gniazdko kamperowe jednofazowe 32A :
3 -> EVSE
4) gniazdo siłowe 3F16A (mała siła) :
4 -> 5 -> 3 -> EVSE
5) gniazdo siłowe duże 3F32A ( duża siła.):
5 -> 3 -> EVSE

Hej,

Chciałbym kupić adapter do mobile connectora Tesli. Nie wiem czy kupić jeden (16A lub 32A) czy oba, dlatego chciałem zapytać bardziej zorientowanych które gniazdo jest bardziej popularne (np. na kempingach czy hotelach nieposiadających ładowarek) czy może nie ma reguły i powinienem kupić oba?

Dzięki za pomoc!

EDIT:// Oczywiście nie pytam o techniczne różnice, bo oczywiste jest, że 32A naładują samochód szybciej. Ale co mi po 32A jeżeli standardem jest 16A, stąd pytanie - bo nie mam doświadczenia w ładowaniu przy np. hotelach.
a do jakiej ceny mniej więcej masz jakiś limit?

eugtor

Posiadacz elektryka
Pozwolę sobie wznowić dyskusję :)
Niedługo jadę w małą podróż, w miejscu docelowym będe miał takie oto zniazdo
2C1586A9-E08B-4450-83F3-4FB47871FC4F.jpeg
7D5D402D-B8F7-431A-8FCD-AF8B8C3ED7DC.jpeg
(nie znam jednak parametrów podłączenia).

Czy przy dokupieniu niebieskiego adaptera 32A ze sklepu Tesli naładuje samochód bez dodatkowych przejściówek?
Czy koniecznie będę musiał ograniczyć moc ładowania do 16A?

Bronek

Pionier e-mobilności
Do takiego gniazda 32A jak wyzej pokazałeś zakladajac ze takie będzie. Musisz kupic np w Castoramie lub zrobić przejscie z 32A 3 fazy 5pin (jw) na niebieskie duze gniazdo 1 F 3 piny.
Do tego dokupisz tzw NEMA Tesli w sklepie lub na eBay itp czyli niebieski wtyk 32A 1 faza i zamienisz to w cegle Tesli. Wtyczke sie wyciaga Wtedy Tesla weźmie z jednej fazy 32A spoko bez ograniczania mocy w aucie. Co da Ci 7 kW czyli az 2/3 tego co moze wziąć z trzech faz 3x16A.
CO NIE JEST ŹLE
Chyba 5ty raz yo pokazuje :)

tempFileForShare_20210205-163120_copy_1280x644_copy_960x483.jpg

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Zakladamy ze jak ma 32A to ma 32A inaczej daliby male czerwone 16A ..
Chodzi o to ze Tesli sie nic nie stanie a najwyzej wywali na słupie lub sfajczy chatę . Drobiazg

eugtor

Posiadacz elektryka
Musisz kupic np w Castoramie lub zrobić przejscie z 32A 3 fazy 5pin (jw) na niebieskie duze gniazdo 1 F 3 piny.
Czyli nie da się podłączyć cegłę z tą niebieską wtyczką (32A) ze sklepu Tesli wprost do czerwonego gniazda 32A?