Czy Polskę stać na atom?

Michal

Moderator

ClassicGOD

Leaf on the wind
A po tych 20-40 latach coś trzeba zrobić z odpadami radioaktywnymi? Nie wiem czy to też wliczyli do tej kalkulacji.
Elektrownia kosztowała 13milardów, nie sądzę żeby koszt utylizacji odpadów z tej jednej elektrowni wyniósł drugie tyle więc nadal będzie tańsza w stosunku do wyprodukowanej energii niż PV.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Pytanie zadałem bo Francuzi otworzyli właśnie największy reaktor w miejscowości Flamanville. We Francji to niby nic nowego gdzie 3/5 energii elektrycznej pochodzi z elektrowni atomowych. Jednakże blok we Flamanville o mocy 1600MW został oddany po 17 latach od rozpoczęcia budowy i przy kosztach 4-krotnie większych niż zakładano na początku budowy (koszt 13,2 miliardów euro)
Dla mnie to średnio istotne argumenty. Owszem da się sp... budowę elektrowni atomowej, ale tak samo można zrobić z farmą wiatrową, czy PV.
Czy stać? Dlaczego miałoby nas być stać na drogą energetykę węglową, a tania EJ to już poza zasięgiem? Owszem, można szokować dużymi kosztami, ale bez uwzględnienia całego okresu życia inwestycji to są tylko cyferki.

nabrU

Moderator
Dla mnie to średnio istotne argumenty. Owszem da się sp... budowę elektrowni atomowej, ale tak samo można zrobić z farmą wiatrową, czy PV.

Sorry, ale czy Ty sugerujesz, że budowa elektrowni atomowej to ten sam rodzaj skomplikowania co farma FV czy wiatrowa? I czy konsekwencje sp...nia są te same?

nabrU

Moderator
A’propos tych kabli pod wodą i optymizmu z przesyłem z Afryki, to jak ostatnio widać, tez nie gwarantuje bezpieczeństwa.
Ruskie i chińskie kotwice coraz częściej po dnie szorują..,

Będą musiały mieć tak z 10x dłuższe łańcuchy do tych kotwic aby zaczepić coś na Atlantyku wzdłuż wybrzeża Portugalii, Hiszpanii i Francji. Głębokość Zatoki Fińskiej w miejscu gdzie EstLink2 został uszkodzony to ok. 25 - 50m

1735396126148.png

piotrpo

Pionier e-mobilności
Sorry, ale czy Ty sugerujesz, że budowa elektrowni atomowej to ten sam rodzaj skomplikowania co farma FV czy wiatrowa? I czy konsekwencje sp...nia są te same?
Oczywiście, że technicznie EJ jest bardziej złożona. Tylko przyczyna opóźnień nie są zwykle powody techniczne, a organizacyjne/prawne/społeczne. Opóźnienia generują koszty, liczby bezwględne dodatkowo rosną przez inflację.
W PL potrzebujemy prądu i będziemy go potrzebować coraz więcej. Alternatywa dla EJ to w przewidywalnym okresie jedynie paliwa kopalne. Owszem OZE może być uzupełnieniem i mieć coraz większą rolę w miksie, może kiedyś pojawią się dostatecznie efektywne metody przechowywania energii, ale przecież to nie będzie tak, że od razu wejdą na pełnej prędkości. W tej chwili powstają pierwsze magazyny bateryjne, przez kilka lat będziemy zdobywać doświadczenie, zwiększać ich skalę i jeżeli wszystko pójdzie z grubsza OK, to możliwe, że w ciągu kilkudziesięciu lat faktycznie uda się zrealizować 100% miksu za pomocą OZE + magazyny energii.

nabrU

Moderator
Oczywiście, że technicznie EJ jest bardziej złożona. Tylko przyczyna opóźnień nie są zwykle powody techniczne, a organizacyjne/prawne/społeczne. Opóźnienia generują koszty, liczby bezwględne dodatkowo rosną przez inflację.

O widzisz i te problemy 'organizacyjno/prawno/społeczne' wymieniłem jako jedną z potencjalnych przyczyn problemów z tą inwestycją w PL.

W PL potrzebujemy prądu i będziemy go potrzebować coraz więcej. Alternatywa dla EJ to w przewidywalnym okresie jedynie paliwa kopalne. Owszem OZE może być uzupełnieniem i mieć coraz większą rolę w miksie, może kiedyś pojawią się dostatecznie efektywne metody przechowywania energii, ale przecież to nie będzie tak, że od razu wejdą na pełnej prędkości.

Pełna zgoda. Tylko ja zadałem pytanie czy atom to najlepsze rozwiązanie.

W tej chwili powstają pierwsze magazyny bateryjne, przez kilka lat będziemy zdobywać doświadczenie, zwiększać ich skalę i jeżeli wszystko pójdzie z grubsza OK, to możliwe, że w ciągu kilkudziesięciu lat faktycznie uda się zrealizować 100% miksu za pomocą OZE + magazyny energii.

Na dzień dzisiejszy nie ma szans na 100% OZE długofalowo. Pozostanie gaz lub węgiel w małym procencie bo EJ nie jest zbyt dobra do balansowania nadwyżek czy niedoborów sieci energetycznej (EJ zazwyczaj pracują przy dość stałej mocy)