Cześć, zmieniając sprzedawcę na Pstryka zmieniłem także taryfę za dystrybucję w Tauron z G11 na G13.
Dla mnie to w tym momencie najlepsza oferta jaką znalazłem.
Na samej zmianie taryfy za dystrybucję wg moich szacunków i mojego aktualnego rocznego podziału zużycia dla G13 w proporcjach 70% poza szczytem 15% szczyt przedpołudniowy i 15% szczyt popołudniowy, rocznie obniżę rachunek o ok 600 zł dla zużycia 3000kWh
Analizując koszty dystrybucji brałem pod uwagę także taryfę G14 ale moim zdaniem to jest taryfa tylko dla ...odważnych

Po pierwsze nie wiadomo nigdy w jakich godzinach będą poszczególne zalecenia a co za tym idzie ceny za dystrybucję. Po drugie Kompas energetyczny na bieżąco zmienia sobie te godziny i codziennie są pewne przesunięcia czasowe lub zmiany zaleceń.
Stawka dla Zalecane użytkowanie bardzo niska 0,0145 ale ile takich godzin będzie w miesiącu lub w roku tego nie wiadomo. Dzisiaj 7.01 Kompas Energetyczny wskazuje 4 godziny w środku nocy 22-02. Jednocześnie KE wskazuje, że będzie 5 godzin 8-10 i 16-19 zalecane oszczędzanie po stawce 0,4339 oraz pozostałe godziny jako normalne użytkowanie po stawce 0,0578. Średnia stawka dzienna przy równomiernym zużyciu prądu wyniesie więc: 0,1289. W taryfie G13 średnia stawka dzienna wynosi: 0,1665. G14 wychodzi więc nieco taniej 0,1665-0,1289=0,0376 ale... wystarczy że jedna godzina będzie określona jako wymagane ograniczanie po stawce 2,8931 i wtedy średnia stawka za cały dzień wynosi 0,2314 czyli drożej niż średnio w G13. Moim zdaniem G14 jest bardzo ryzykowną taryfą i tylko dla ludzi o mocnych nerwach 😉 albo dla osób, które mają odpowiednie sterowniki, które same dynamicznie w godzinach szczytu wyłączą wszystkie odbiorniki energii elektrycznej w domu oraz jednocześnie będą zużywały większość energii tylko w godzinach zalecanego użytkowania. Ostatnia kwestia to fakt, że Kompas energetyczny zmienia te godziny również w trakcie dnia więc trzeba to właściwie cały czas monitorować....