Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja

vwir

Pionier e-mobilności
Niby tak, a jednak jak zmieniałem taryfę z G11 na G12 to panowie z pogotowia energetycznego przyjechali i coś zmieniali, wyrabiali normę?
Przeprogramowali licznik żeby liczył produkcję/zużycie w dwóch niezależnych rejestrach .1 i .2. Ba - licznik potrafi liczyć w znacznie większej ilości niezależnych rejestrów. Ale to nie ma związku z bilansowaniem godzinowym.

andrzejkla

Zadomawiam się
Przeprogramowali licznik żeby liczył produkcję/zużycie w dwóch niezależnych rejestrach .1 i .2. Ba - licznik potrafi liczyć w znacznie większej ilości niezależnych rejestrów. Ale to nie ma związku z bilansowaniem godzinowym.
A u mnie w Tauronie nikt się nie pojawił ponad rok temu jak zmieniłem taryfę. Ale licznik mam z zdalnym odczytem, bo mam PV.
W apce Tauronu można zobaczyć oddanie i pobór przed balansowaniem i po zbilansowaniu. Według tej drugiej są rozliczenia.

KrissTMY

Posiadacz elektryka
Tak, ale podejrzewam że dałoby się bilansować godzinowo na liczniki, z tym, że wymaga to fizycznej obecności ekipy. Chociaż licznik i tak chyba zapisuje to wewnętrznie (stan rejestru narastajaco) przynajmniej co godzinę. Ustawy się szybciej zmieniają niż ludzie pracują, więc jest jak jest. Mam wrażenie że jest ogólny chaos, może tak ma być..., albo brakuje wizji przyszłości
To jest właśnie sedno sprawy. Brakuje wizji przyszłości. Mądre stwierdzenie.

kraken

Zadomawiam się
Mając wizję trzeba się użerać z wrogami tej wizji – tymi, co mają inną wizję lub nie mają żadnej, ale nie lubią jakichkolwiek zmian.
Lepiej stwarzać wrażenie chaosu i/lub dryfowania z nurtem wydarzeń, na które nie mamy wpływu.

Ev3

Pionier e-mobilności
Dane zmieniają się wstecznie! O 16:11 godzina 14:00 była na zielono, później wskoczyła na żółto.
Można zgodnie z prawem zmienić cenę już zrealizowanej usługi?
Ja prd, niezły sajgon.

To tak pod rozwagę dla nabru, który uważał że taryfy dynamiczne to ósmy cud świata.
Nie wziął tylko pod uwagę polskiej pomysłowości....

Mirek76

KIA EV6
Cześć, zmieniając sprzedawcę na Pstryka zmieniłem także taryfę za dystrybucję w Tauron z G11 na G13.
Dla mnie to w tym momencie najlepsza oferta jaką znalazłem.
Na samej zmianie taryfy za dystrybucję wg moich szacunków i mojego aktualnego rocznego podziału zużycia dla G13 w proporcjach 70% poza szczytem 15% szczyt przedpołudniowy i 15% szczyt popołudniowy, rocznie obniżę rachunek o ok 600 zł dla zużycia 3000kWh

Analizując koszty dystrybucji brałem pod uwagę także taryfę G14 ale moim zdaniem to jest taryfa tylko dla ...odważnych ;)
Po pierwsze nie wiadomo nigdy w jakich godzinach będą poszczególne zalecenia a co za tym idzie ceny za dystrybucję. Po drugie Kompas energetyczny na bieżąco zmienia sobie te godziny i codziennie są pewne przesunięcia czasowe lub zmiany zaleceń.
Stawka dla Zalecane użytkowanie bardzo niska 0,0145 ale ile takich godzin będzie w miesiącu lub w roku tego nie wiadomo. Dzisiaj 7.01 Kompas Energetyczny wskazuje 4 godziny w środku nocy 22-02. Jednocześnie KE wskazuje, że będzie 5 godzin 8-10 i 16-19 zalecane oszczędzanie po stawce 0,4339 oraz pozostałe godziny jako normalne użytkowanie po stawce 0,0578. Średnia stawka dzienna przy równomiernym zużyciu prądu wyniesie więc: 0,1289. W taryfie G13 średnia stawka dzienna wynosi: 0,1665. G14 wychodzi więc nieco taniej 0,1665-0,1289=0,0376 ale... wystarczy że jedna godzina będzie określona jako wymagane ograniczanie po stawce 2,8931 i wtedy średnia stawka za cały dzień wynosi 0,2314 czyli drożej niż średnio w G13. Moim zdaniem G14 jest bardzo ryzykowną taryfą i tylko dla ludzi o mocnych nerwach 😉 albo dla osób, które mają odpowiednie sterowniki, które same dynamicznie w godzinach szczytu wyłączą wszystkie odbiorniki energii elektrycznej w domu oraz jednocześnie będą zużywały większość energii tylko w godzinach zalecanego użytkowania. Ostatnia kwestia to fakt, że Kompas energetyczny zmienia te godziny również w trakcie dnia więc trzeba to właściwie cały czas monitorować....

nabrU

Moderator
To tak pod rozwagę dla nabru, który uważał że taryfy dynamiczne to ósmy cud świata.

Nigdzie tak nie pisałem...Poza tym to nie taryfy dynamiczne są złe (bo tak jak z BEV - jednym pasują, a innym nie), tylko ich interpretacja w PL :ROFLMAO:

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
To ja wam pokażę coś ciekawszego:
View attachment 23531View attachment 23532
Dane zmieniają się wstecznie! O 16:11 godzina 14:00 była na zielono, później wskoczyła na żółto.
Można zgodnie z prawem zmienić cenę już zrealizowanej usługi?
te dane powinny być zapisywane z podpisem elektronicznym tak aby nikt nie mógł tego zmienić wstecz.
a tak to jest jak gra znaczonymi kartami.

Michal

Moderator
A to nie jest tak, że o tam dane się zmieniają na bieżącą cały czas, a do rozliczeń taki Tauron bierze stan z godziny 17:00 dnia poprzedzającego? Ktoś czytał te umowy? Ja mam PGE, to mi się nawet nie chce, bo u mnie takie cuda będą za 10 - 20 lat dopiero...