Ładowanie w hotelach - nieśmieszny żart

Makus

Pionier e-mobilności
Planuję niedługo wyprawę nad piękne polskie morze. Znalazłem sobie hotel w Szczecinie na jedną noc, po drodze dalej nad morze. Hotel w centrum, na starym mieście - Ibis Styles. Dzwonię pytam jak u nich wygląda sprawa z ładowaniem. Parking płatny chyba 80, dodatkowe ładownie 70. A obok hotelu Eleport dostępny za 1,8. Musiałbym dojechać z prawie zerową baterią, żeby się to kalkulowało.
Dalej hop nad morze, Pobierowo, Linea Mare. Parking hotelowy oczywiście płatny, 40zl za dobę no ale na ulicy stał nie będę bo miejsca za bardzo chyba nie ma. Pytam o ładowanie bo widziałem na zdjęciach jakiś słupek Porsche Destination Charging, mimo że na stronie informacji brak. I dzisiaj dostaje odpowiedź - jednorazowe ładowanie 200zł. A niedaleko Elocity 150kw za 3zł a jeszcze bliżej ładowarka 22kw za 2,19. Skąd oni biorą te ceny? Kto im powiedział, że 200zł to dobra cena za ładowanie?

Może trzeba stworzyć jakąś listę gdzie będzie można wytykać palcami takie praktyki.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Chciwość nie zna granic :)
Ja rozumiem że chcieliby żeby inwestycja im się szybko zwróciła. Ale gość hotelowy i tak już płaci konkretne pieniądze za nocleg.
I pewnie spodziewają się, że jak ktoś już wydał 200-300k na auto, to lekką ręką może płacić te 200 PLN za ładowanie lub ~3zł / kWh DC. Bo ile by zapłacił za tankowanie benzyniaka do pełna ?

Swoją drogą, te 3zł @150kW i ~2zł za 22kW niestety jest już standardową stawką w dużych miastach (jeśli nie ma promocji).

Faktycznie, lista / wątek "Najdroższych przyhotelowych ładowarek w RP" mogła by się przydać żeby uwidocznić zjawisko ;)

PS. "Lista najtańszych przyhotelowych ładowarek" przyda się jeszcze bardziej, aby promować elektromobilność i rozwój infrastruktury. Wszyscy na tym skorzystają :cool:

Last edited:

Makus

Pionier e-mobilności
Czekaj... 70 za ładowanie to dużo? Bo rozumiem, że za parking bez ładowania i tak płacisz 80.
Żeby realnie liczyć cenę ładowania trzeba dodać koszt parkingu, tym bardziej, że na ładowarce obok zaparkujesz za darmo, albo na dowolnym miejscu parkingowym obok hotelu. Więc to nie 70 za ładowanie a 150. I to już jest opłacalne tylko jeśli ładujesz się praktycznie od zera.

Makus

Pionier e-mobilności
Może złe hotele? z ostatniego półrocza:
Sheraton Sopot -> 13 zł za godzinę ładowania na PDC
Sheraton Kraków -> w cenie parkingu
Wyndham Katowice -> w cenie parkingu
Crystal Mountain Wisła -> w cenie parkingu
Wyndham Łódź -> 60 zł za dobę ładowania ile razy chcę i dowolną ilość kWh
No pewnie złe hotele, a przynajmniej złe praktyki.
Z dobrych też muszę pochwalić Scandinavia Resort Zator, niedaleko Energylandii gdzie ładowanie jest za darmo ze słupka, ale trzeba mieć własny kabel. A ja zapomniałem :D

vwir

Pionier e-mobilności
Żeby realnie liczyć cenę ładowania trzeba dodać koszt parkingu, tym bardziej, że na ładowarce obok zaparkujesz za darmo, albo na dowolnym miejscu parkingowym obok hotelu. Więc to nie 70 za ładowanie a 150. I to już jest opłacalne tylko jeśli ładujesz się praktycznie od zera.
To nie wiem co mają powiedzięć osoby, które tam przyjechały spaliniakami i płacą 80 za sam parking bez ładowania ;)