Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

ypl

Pionier e-mobilności
To dlaczego pojechaliście do tej Keni ? Przecież ten przypadek z małpą mógł Was dotknąć ?
Podobnie jak z tym wekslem :)

PS W takiej rządowej ofercie dotowania : Prawdopodobieństwo zaginięcia lub czegoś złego z wekslem jest mniejsze niż trafienie na wadliwy egzemplarz samochodu.

Myślę że to zabezpieczenie jest takie gdyż kasa ma trafić do różnych ludzi szybciej a weryfikacja zdolności do spłaty i sytuacji majątkowych jak rozdzielności majątkowe itp jest trudna , to jak ktoś złamie reguły ma weksel uprościć sądowe ściąganie należności.

Samochód sam w sobie jest kiepskim zabezpieczaniem, można go "zgubić ". Mam znajomego kryminalistę co mi proponował ukradzenie mojego kampera , ja biorę ubezpieczenie i premię a on auto .Jeszcze przed wojną , pojechało by na Ukrainę i do ruskich
Wiesz @Bronek z małpą robiącą na głowę jednak trochę mniejszy problem niż z takim wekslem zagubionym 😅

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie bronię ....systemu złodziejskiego który kroi nas na każdym kroku i nas mierzy swoją miarą .Kartonowy Kraj ...
Ale w tym przypadku ja nie widzę ryzyka na tyle dużego aby rezygnować .Zawsze trzeba pamiętać komu wystawiany ten weksel a w tym przypadku bankowi który wybrał Rząd do tego programu .I gdyby cos nie tak ,to jest afera medialna itp

Last edited:

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Takie wyliczenia mają się nijak do rzeczywistości. Ja bym nie podpisał takiego weksla i zrezygnował z dotacji, wolę spać spokojnie, a jeden procent czy nawet 0.1 procent szansy, nie zmienia nic jeżeli to Twój weksel zaginie. Ja jestem teraz na urlopie w Kenii i jak byliśmy na wycieczce to szła para przed nami i małpa siedzą na drzewie zesrała się na głowę temu mężczyźnie który szedł przed nami. Szansa niewielka była na to, jednak dla niego to było marne pocieszenie.
Właśnie najdokładniej obrazują rzeczywistość.
Odsyłam do Kahnemana. Ludzie przeceniają ryzyka zdarzeń nieprawdopodobnych, dlatego grają na loteriach, boją się latać samolotem, kupują drogie ubezpieczenia od nieprawdopodobnych wydarzeń. To są tylko emocje. Rzeczywistość jest inna od naszych projekcji i trzeba emocje wyłączyć, żeby ją właściwie ocenić.
Oczywiście przeżywanie emocji też jest faktem i ktoś np. może obiektywnie bardzo źle się czuć lecąc samolotem z powodu strachu i z tego powodu tego unikać. Z powodu strachu, a nie ryzyka.
Nikogo nie zmuszam do podpisywania, każdy zrobi co zechce. Staram się to tylko pomóc zakotwiczyć w rzeczywistości.

Last edited:

umcus

Pionier e-mobilności
Tak się nad tym wekslem spuszczacie, a 90% ludzi i tak nawet nie zauważy tematu i zagrożenia i zwyczajnie podpisze bez zająknięcia ten weksel. Pozostałe 10% będzie marudzić, a i tak 99,99% z nich i tak podpisze. Ale za to mamy już chyba 2 czy 3 tematy na forum i w cholerę postów.

To znaczy: po co nam Elon, sami sobie radzimy na własnym podwórku z podziałami ;)

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Nie bronię ....systemu złodziejskiego który kroi nas na każdym kroku i nas mierzy swoją miarą .Kartonowy Kraj ...
Ale w tym przypadku ja nie widzę ryzyka na tyle dużego aby rezygnować .Zawsze trzeba pamiętać komu wystawiany ten weksel a w tym przypadku bankowi który wybrał Rząd do tego programu .I gdyby cos nie tak ,to jest afera medialna itp
Afera jest może i medialna, ale jak komornik wejdzie to to nie pomoże :)

dragunov

Zadomawiam się
Tak się nad tym wekslem spuszczacie, a 90% ludzi i tak nawet nie zauważy tematu i zagrożenia i zwyczajnie podpisze bez zająknięcia ten weksel. Pozostałe 10% będzie marudzić, a i tak 99,99% z nich i tak podpisze. Ale za to mamy już chyba 2 czy 3 tematy na forum i w cholerę postów.

To znaczy: po co nam Elon, sami sobie radzimy na własnym podwórku z podziałami ;)
Masz rację, że pewnie większość ludzi na pewno tego nawet nie zauważy. Większość nie przeczyta regulaminu. Ważna jest ładna tabelka z kwotami dofinansowania i zapewnienie dealera, że od zawyżonej kwoty w salonie można automatycznie już sobie odjąć te 30k. Niektórzy "mistrze" na otomoto podają już ceny z odliczeniem 40k :D
Opamiętanie może przyjść na niektórych dopiero, jak zaczną załatwiać "papiery" i okaże się, że muszą z szanowną małżonką udać się do notariusza i wspólnie zaręczyć całym majątkiem podpisując weksel in blanco a potem wrzucić go do skrzynki pocztowej.
Ten temat i alarmowanie na forum jest potrzebne, żeby uświadamiać ludzi o warunkach programu i dać szansę podjąć decyzję z pełną wiedzą.
Dla mnie niegodziwością jest reklamować ten program bez podawania pełnej informacji i potencjalnych konsekwencji. Namawiać ludzi i później postawić ich przed faktem dokonanym.

umcus

Pionier e-mobilności
Nie przesadzaj
Dla mnie niegodziwością jest reklamować ten program bez podawania pełnej informacji i potencjalnych konsekwencji. Namawiać ludzi i później postawić ich przed faktem dokonanym.

Nie przesadzaj. Info o wekslu jest podane, są załączniki. Nic nie jest ukrywane. To, że ludzie nie czytają umów, to akurat powszechna przypadłość i nie ma nic wspólnego z namawianiem i stawianiem przed faktem dokonanym. No chyba, że masz na myśli sprzedawców w salonach ;)

dragunov

Zadomawiam się
Nie przesadzaj

Nie przesadzaj. Info o wekslu jest podane, są załączniki. Nic nie jest ukrywane. To, że ludzie nie czytają umów, to akurat powszechna przypadłość i nie ma nic wspólnego z namawianiem i stawianiem przed faktem dokonanym. No chyba, że masz na myśli sprzedawców w salonach ;)
Nic nie jest ukrywane? Może nie celowo, ale faktem jest, że nie ma nigdzie wzmianki o wekslu in blanco w oficjalnych komunikatach NFOŚiGW. Zobacz sobie na oficjalną konferencję ze startem programu i na oficjalną stronę. Nawet w załącznikach na tej stronie nie ma takiej informacji.

https://www.gov.pl/web/nfosigw/program-naszeauto-do-40-tys-zl-doplaty-do-samochodu-elektrycznego