Gdzie po leasing?

Paweł Tesla3 HL

Zadomawiam się
Zgodzę się z kolegą ale ja zawsze patrzę też z kim współpracuje osobowo bo jak jest problem a niestety czasami się zdarzają to jak masz profesjonalną osobę z drugiej strony to idzie zawsze lepiej i szybciej.

umcus

Pionier e-mobilności
Ja od siebie dodam tylko żebyś naprawde zwrócił uwagę na tabelę opłat. Bo co z tego że leasing wyjdzie Ci najtaniej, jak się okaże że np. Santander ma 250 zł rocznie za obsługę (od tego roku), 10 zł miesięcznie za prowadzenie konta i 300 zł co roku za akceptację polisy obcej. To można przeliczyć na 55 zł miesięcznie więcej, a często jest tak że różnica w samej racie jest na poziomie 20-30 zł.
W PKO na przykład nie ma żadnej z tych opłat.
No ja mam inne dane.
Santander rocznie 190 netto (234 brutto) za brak TOiP i 150 za polisę obcą.
W PKO brak TOiP to 22 netto co miesiąc - czyli rocznie 264 netto/324 brutto + jednorazowo za zawarcie umowy 200 netto. Obca polisa to 250 zł netto. Jakby nie patrzył, w PKO nie dość, że są te opłaty, to jeszcze biorą więcej niż Santander.
Ale zgodzę się, trzeba przeliczyć całość opłat, nie tylko koszt samego leasingu.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Brałem u wymienionego tu Emila/EFL/PZU - dla mnie było OK

Gdzie, kiedy, za ile itd. zmienia się w czasie, więc polecam wysłać w kilka miejsc zapytanie o leasing tesli podając warunki (czyli w twoim wypadku 30% opłaty wstępnej, 35miesięcy, 1% wykupu), zadać od razu pytanie o ofertę na ubezpieczenie OC/AC + GAP (zwykle w pierwszym roku dają korzystną stawkę)

Rzeczy, na które należy koniecznie zwrócić uwagę:
- opłaty dodatkowe za aneksy/przesyłanie mandatów itp. to potrafi być bolesne
- czy można brać ubezpieczenie poza firmą leasingową i ile to kosztuje (co z tego, że masz tani leasing, jak później musisz brać ubezpieczenie za cenę jaką sobie wymyślą), plus pytanie o warunki tego ubezpieczenia, bo potrafią fantazjować.
- czy obsługują dotację

Oferty trzeba przeliczyć samodzielnie "leasing 1%" nie znaczy absolutnie nic. Widziałem oferty gdzie samochód za 123k brutto był dzierżawiony za 123k netto + 1% +23% VAT, a w ogłoszeniu nadal "promocja leasing 1%".

umcus

Pionier e-mobilności
A'propos dotacji, to aktualnie to pytanie jest od czapy i równie od czapy może paść odpowiedź. Aktualnie nie ma żadnych informacji, jak będzie wyglądało składanie wniosków w programie 2.0.

Narkil

Zadomawiam się
No ja mam inne dane.
Santander rocznie 190 netto (234 brutto) za brak TOiP i 150 za polisę obcą.
W PKO brak TOiP to 22 netto co miesiąc - czyli rocznie 264 netto/324 brutto + jednorazowo za zawarcie umowy 200 netto. Obca polisa to 250 zł netto. Jakby nie patrzył, w PKO nie dość, że są te opłaty, to jeszcze biorą więcej niż Santander.
Ale zgodzę się, trzeba przeliczyć całość opłat, nie tylko koszt samego leasingu.
Tabele opłat się co chwilę zmieniają, dodatkowo czasami są różne dla różnych ofert i promocji.
Ale ogólnie tak, chodzi mi o to, żeby zawsze się z Nimi dobrze zapoznać.

mrkasuj

Zadomawiam się
Skoro temat "gdzie po leasing" to pytanie... gdzie po leasing konsumencki? Zdaje się, że to produkt bardzo niszowy.