Jaką ładowarkę z DLM kupić

nabrU

Moderator
Ta ładowarka, którą znalazłem na Ali ma miernik energii i do niego podłącza się kable sygnałowe więc chyba o to chcodzi?

Wygląda dobrze tylko prosze wytłumacz dlaczego powinienem dopłacić ponad 2000zł i w czym będzie lepsza od tej z Aliexpress? (bez złośliwości, pieniądze są ale lubię wiedzieć za co płacę)

To EVSE z Ali jak wspomniałeś będzie zapewniało (z tego co czytam z opisu) dynamiczną zmianę mocy ładowania po zastosowaniu specjalnego miernika, który musisz zamontować na obwodzie zasilającym dom (ale bez EVSE) i podłączyć do niego te 2 przewody. Pisałes jeszcze o wykorzystaniu nadwyżek z fotowoltaiki i tego to EVSE Feyre nie potrafi. Zaproponowana przeze mnie ładowarka poza posiadaniem obu tych funkcji ma również wiele innych funkcjonalności (potrafi np. wykorzystać taryfy dynamiczne lub potencjalnie API operatora, gdy coś takiego w PL będzie oferowane). Jest też produktem który możesz kupić u polskiego dystrybutora, więc wspierasz jakiś polski biznes. Łatwiej pewnie też o świadczenie gwarancyjne w razie problemów, bo z Ali to raczej gwarancji za rok czy 2 nie będzie. I finalnie, wydałeś sporo pieniędzy na EV6 i zaraz na drugi EV, a kupujesz wątpliwej jakości produkt z Ali :rolleyes: :unsure: Wybór oczywiście należy do Ciebie...

Auto ładujesz raz na 2 tygodnie, pompa ciepła używa grzałki tylko do dezynfekcji legionelli (pewnie raz na tydzień), prysznic używa się przez kilkanaście minut dziennie, pozostałe sprzęty też użytkuje się przez niewielki procent czasu, wydaje mi się że koniunkcja wszystkich naraz jest bardzo mało prawdopodobna.

Zdarzyło Ci się że wybiło Ci zabezpieczenie przedlicznikowe? Jeśli tak, to rozumiem potrzebę sterowania ładowaniem, choć ja pewnie ograniczyłbym się w takim przypadku do po prostu wolniejszego ładowania na stałe, ładowanie AC jest wolne z zasady, więc podłączam je gdy wiem że przez X godzin nie będę potrzebował auta.

Ciekawi mnie jednakże jak toto w ogóle działa. Bo przecież nie da się zmierzyć mocy "chwilowej" - bo co to znaczy chwilowa? w tej sekundzie? minucie? kwadransie? czy może połówce okresu 50Hz? W obecnych czasach mało mamy rezystancyjnych odbiorników, więc prąd sumy odbiorników nie jest sumą prądów. Tak więc nieważne jaki okres weźmiesz - jeśli "kołyszesz się" na skraju dostępnej mocy (w co nie wierzę jak wyjaśniłem w pierwszym akapicie) - to i tak w krótszych okresach pewnie przekraczasz dostępną moc. Co więcej taka automatyka przecież będzie opóźniona, bo trzeba zmierzyć, a dopiero po pomiarze ograniczyć.

No i pytanie było do autora wątku, gdyż Ty już zainwestowałeś w tę zaawansowaną maszynerię, a jedną duszyczkę więcej może uda się ocalić przed przekomplikowaniem świata/wydaniem zbyt dużo kasy jak na osiągnięty efekt.

Każdy ma swój 'use case'.

Żona ładuje swój EV prawie codziennie (mała bateria, ale robi dziennie 100mil) dodaj do tego ładowanie mojego EV kilka razy w tygodniu więc czasami ładowane są dwa samochody tego samego dnia z jednego EVSE. Poza tym mocą i czasem mojego ładowania steruje mi operator poprzez API ( w zamian za to mam zawsze ładowania i zużycie w domu w tym momencie w taniej taryfie - zobacz skrin na dole jak mi to dostawca zaplanował dzisiaj) więc 'wolniejsze ładowanie przez X godzin' ustawione ręcznie jest u mnie nieopłacalne. I po trzecie 'musiałem' wybrać EVSE co po API dogaduje się z dostawcą energii, a load balancing był niejako w cenie.

Screenshot_20250425-200412.png Screenshot_20250425-200153.png

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Ciekawi mnie jednakże jak toto w ogóle działa. Bo przecież nie da się zmierzyć mocy "chwilowej" - bo co to znaczy chwilowa? w tej sekundzie? minucie? kwadransie? czy może połówce okresu 50Hz? W obecnych czasach mało mamy rezystancyjnych odbiorników, więc prąd sumy odbiorników nie jest sumą prądów. Tak więc nieważne jaki okres weźmiesz - jeśli "kołyszesz się" na skraju dostępnej mocy (w co nie wierzę jak wyjaśniłem w pierwszym akapicie) - to i tak w krótszych okresach pewnie przekraczasz dostępną moc. Co więcej taka automatyka przecież będzie opóźniona, bo trzeba zmierzyć, a dopiero po pomiarze ograniczyć.
Bezpiecznik mocy przy przekroczeniu prądu maksymalnego miedzy ×1.13-1.3
nie "wybija" bezpiecznika nawet przez kilkadziesiąt minut (mniej więcej) mozna sobie wygooglać charakterystykę.
więc nawet jak DLB mierzy prąd na przyłączu raz na minutę i wysteruje ładowarkę pokładową auta z opozniniem kilku sekund to jest w stanie zapewnić bezpieczeństwo niezadziałania zabezpieczenia.

edit: troche sam zapomniałem dokładną charakterystykę. przez pierwsze 100sek np bezp mocy 25A może przewodzić 50-60A. etc.

w ten sposób można bez problemów zaimplementować DLB dla instalacji.

dlatego też kilkuminutowe testy instalacji "czy wytztyma", bez znajomości jakie jest zabezpieczenie nie mają sensu bo zabezpieczenie może wybić po kilku godzinach 😀

Last edited:

strusio8

Zadomawiam się
Bezpiecznik mocy przy przekroczeniu prądu maksymalnego miedzy ×1.13-1.3
o! to ciekawa informacja, dzięki.
Bo ja sam liznąłem temat jak montowałem gniazdo 3f do ładowania auta i policzyłem że mogę przekroczyć prąd bezpiecznika i co teraz. Dobrze że ktoś mi doradził - poczekaj jak autentycznie wybije to będziesz sie martwił. I myślę że takie podejście jest rozsądne.
Przez pewien czas martwiłem się mocą umowną którą przekroczę na pewno ładując auto i używając samej płyty indukcyjnej, ale potem przeczytałem na elektrodzie że w taryfach G nie ma kary mocowej.
Chyba dlatego, że jest ona zdefiniowana jako wielokrotność opłaty mocowej, której również nie ma w taryfach G.

I o to w sumie mi chodziło, by ktoś zamiast bawić się w DLB i inne szpeje i automaty najpierw dowiedział się że za przekroczenie mocy i tak nic nie grozi, ewentualnie (ale jak się okazuje to też nie jest takie proste przez ten mnożnik co podałeś) wybicie bezpiecznika i dopiero jak zacznie wybijać to można próbować ulepszać odbiorniki/ładowarki.

cezbar

wybicie bezpiecznika i dopiero jak zacznie wybijać to można próbować ulepszać odbiorniki/ładowarki.
tylko zależy czy jak wybije zabezpieczenie przedlicznikowe to jak dlugo trzeba czekać na załączenie z powrotem 😀.
to znowu zależy od tego jakie były wymagania jak zakładane bylo przyłącze.
ja mam z lat 70tych więc w razie takiej sytuacji to nawet parę godzin czekania az energetyka przyjedzie.
I to jest dopiero "kara" za przekroczenie mocy 😀

nabrU

Moderator
ja mam z lat 70tych więc w razie takiej sytuacji to nawet parę godzin czekania az energetyka przyjedzie.
I to jest dopiero "kara" za przekroczenie mocy 😀

Ja mam z 2023, a też musiałbym czekać 😉

cezbar

Ja mam z 2023, a też musiałbym czekać 😉
wiem że niektóre rejony w Polsce mają w nowych instalacjach obowiązek montowania zabezpieczenie przed przekroczeniem mocy umownej do ktorego ma dostęp odbiorca i sam moze przywrócić zasilanie.
Wtedy zabezpieczenie przed licznikiem moze wogole się nie załączyć.

strusio8

Zadomawiam się
tylko zależy czy jak wybije zabezpieczenie przedlicznikowe to jak dlugo trzeba czekać na załączenie z powrotem 😀.
A to nie są te bezpieczniki nadprądowe w skrzynce z licznikiem? 🤔
Żebyście nie myśleli że ja jestem taki przeciw automatyce, u mnie jak fotowoltaika produkuje przynajmniej 2kW przez godzinę (czyli przyrost energii wyprodukowanej danego dnia w ciągu godziny jest większy niż 2kWh) to pompa ciepła przywraca grzanie zbiornika cwu (jeśli jesteśmy w taryfie droższej). Tylko że wprowadziłem to nie po to by mieć ładny bilans energii, lecz po tym jak zdarzało się że ktoś zużył całą ciepłą wodę o 9 rano i do 13 była zimna.
Dlatego w przypadku ładowania auta jednakże nie bawiłbym się w sterowanie ładowaniem bo ktoś gotuje na wszystkich palnikach jak jednocześnie ktoś inny bierze prysznic dopóki jakieś "usterki" by mnie do tego nie zmusiły.
Swoją drogą zacząłem rozważania dot. pogodzenia odbiorników od próby zwiększenia mocy, ale niestety tauron wymaga ode mnie KDT którą tauron dystrybucja dało deweloperowi, który juz kiedyś dał ją tauronowi a potem z kolei ją zgubił. Nam tauron dystrybucja nie chce wydać duplikatu ponieważ wg ich danych nie mamy prądu (nie figurujemy w ich bazie klientów). Bo podłączał się deweloper a potem cedował na nas umowy z tauronem. A po co tauron chce od nas dokumentu który już dostał to nie wiem... witamy w Polsce...
Dlatego jadę na żywioł, zabezpieczenia jeszcze ani razu nie wybiły a moc umowną raczej przekroczyłem. Nie wiem jak jest bo mi w systemie elicznik od 2 miesięcy nie działa zakładka moc. Pewnie dlatego że przekroczyłem, ale projektant aplikacji webowej tego nie przewidział i nie przetestowali.😀

Last edited:

strusio8

Zadomawiam się
OK. Ale czy możemy wrócić do tematu wątku? ;)
Tak, choć nie odpowiedziałeś na moje pytanie ;)
Szukam use kejsów, ponieważ temat automatyki/inteligentnych budynków jest trochę moim konikiem, miałem już mieszkanie inteligentne gdzie sterowane było praktycznie wszystko, kolejny dom już znaaaacznie ograniczyłem gdyż 80% sterowania/automatyki okazała się zbędna/zbyt dużym narzutem.
Prawda jest taka że każda automatyzacja wymaga trochę podporządkowania się, i w końcu i ja i rodzina mieliśmy dość niektórych zastosowań. Poprzedni rozmówca, został niejako zmuszony przez dostawcę energii, u Ciebie jest podobnie?
Swoją drogą też z zaciekawieniem przyglądam się taryfom dynamicznym, choć może trochę z boku gdyż chyba dla fotowoltaiki w systemie net-meteringu chyba to nie wchodzi w grę bo czytałem że musiałbym zmienić na net-billing na dzień dobry...

Last edited: