Jesteście na RCEm czy RCEt?

daniel

Señor Meme Officer
Jeśli nie wiecie, to jesteście na RCEm. Co uważam za dymanie klienta. Poprzedni miesiąc to 18gr/kWh. Zużywałeś prąd w godzinach niskich cen energii? Dziękujemy za pieniądze! :devilish:
Do tego dociągałeś prąd z sieci? Zapłacisz ekstra. :devilish: :devilish:

Myślę, że jeśli ktoś ma jakąś autokonsumpcję, którą może uruchamiać w dolinie dziennej to jest w stanie wyciągnąć dużo lepszą cenę.

Ja bym chciał być na RCEt, ale ENEA jeszcze nie gotowa na takie wynalazki. Jak się przygotują, to się zateguje jakoś tam, proszę się nie martwić.

1745842753388.png

zibizz1

Pionier e-mobilności
Tzn to miało byc tak że wszyscy co zamontowali PV po 1 kwietnia 2022 mieli przejść od 1 lipca 2024 na godzinowe rozliczanie energii wysyłanej do sieci. Ale potem się ludzie oburzyli (a może spółki nie przygotowały sie na to też ) i zmienili ich na RCEm

Uważam że to było wszystko dobrze przemyślane i zgodnie z tą ustawą chyba z 2019 wszyscy co zamontowali po 1 kwietnia 2022 powinni być dziś na RCEt.

Ale uważam też że każdy powinien móc kupować energię po cenach godzinowych i to zarwno energia jak i przesył powinny być w stawce godzinowej a nie albo albo jak to jakiś ZE oferuje w swojej ofercie. Skoro energia jest w jakieś godzinie za darmo to chyba też straty przesyłowe są za darmo.

daniel

Señor Meme Officer
Dla kogo RCEm jest korzystne:

- dla kogoś kto nie zużywa prądu między 10-14
- dla kogos u kogo instalacja jest zacieniana poza godzinami 10-14

I to by było tyle według mnie. :D

A ten sam komunikat ENEA daje od zeszłego roku (tu z września 2024):

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Mam takie wrażenie że to kolejny system zrobiony "z tektury".
Od frontu ładna i nowoczesna fasada, a z tyłu wszystko pospinane sznurkiem i plastrami.

Mogą mieć teleinformatykę głęboko niedostosowaną do takiego rozwiązania.
Bo nagle wszystkie liczniki telemetryczne z mikroinstalacji w net-billingu musiałyby raportować stan 24x częściej lub jeszcze szybciej.
A serwery po drugiej stronie - przyjąć te strumienie danych i wszytko wiarygodnie przetworzyć, bez żadnych zgub...

Skoro ENEA po części już przyznaje się do takiego stanu, u innych operatorów może być bardzo podobnie.

Jestem na RCEm. Do RCEt musiałbym sporo zmodyfikować w sterowaniu instalacją, żeby mi się opłacało. Dołożyć większy magazyn energii (kiedy się zwróci?) i jeszcze odpowiednio go oprogramować, bo autokonsumpcji w tamtej lokalizacji już nie dołożę więcej.

Pamiętam jak kiedyś na koniec okresu rozliczeniowego przyszli do mnie technicy z PGE, żeby ręcznie i telefonem sczytać archiwalne wskazania z licznika telemetrycznego, "bo stracił połączenie z Centralą" (nie wiem ile było w tym prawdy - może po prostu chcieli plomby skontrolować ;) ).

Last edited:

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Liczniki zbierają informacje i przetrzymują w pamięci w interwałach 15-minutowych. Nie ma znaczenia jak często to raportują - wystarczy nawet raz w miesiącu.
Czyli po tej stronie jest to dobrze rozwiązane.
Jeszcze tylko po drugiej stronie łącza system musi te dane bezbłędnie i sprawnie przetworzyć ;)

zibizz1

Pionier e-mobilności
Czyli po tej stronie jest to dobrze rozwiązane.
Jeszcze tylko po drugiej stronie łącza system musi te dane bezbłędnie i sprawnie przetworzyć ;)
No właśnie kilka lat temu założono start 1 lipca 2024 ale obecny harmonogram jest taki ze CSIRE startuje od 1 lipca 2025 i wszyscy mają sie z tym zintegrować najpóźniej do pażdziernika 2026 i do tego czasu np prosument wirtualny musi działać w obrębie jednego dystrybutora a po pełnym wdrożeniu CSIRE juz nie będzie tego ograniczenia.

to_masz

Posiadacz elektryka
@daniel ale nie rozumiem? złożyłeś do Enea oświadczenie o chęci przejścia na RCEt i od 1.05.2025 po dostosowaniu "systemu informatycznego" ( UPDATE prosument SET model = "RCEt" WHERE ppe = "@daniel" ) będziesz tak rozliczany? pewnie potrafią zmienić model rozliczeń tylko od nowego miesiąca, bo inaczej im system finansowy wybuchnie 😅

To nasz rząd jakąś tam ustawą zmienił, że prosumenci net-billng przyłączeni PRZED 1.07.2024 będą rozliczani nadal według RCEm i dopiero po złożeniu wniosku/oświadczenia przejdą na RCEt, gdzie zachętą miała być możliwość odebrania 30% (zamiast 20%) niewykorzystanego miesięcznego depozytu po roku od wprowadzenia.

@daniel masz jakąś automatyzację, która wymusza Ci sprzedaż energii od rana i magazyn ładujesz tylko 12-14?

daniel

Señor Meme Officer
Jeszcze dodajmy
@daniel ale nie rozumiem? złożyłeś do Enea oświadczenie o chęci przejścia na RCEt i od 1.05.2025 po dostosowaniu "systemu informatycznego" ( UPDATE prosument SET model = "RCEt" WHERE ppe = "@daniel" ) będziesz tak rozliczany? pewnie potrafią zmienić model rozliczeń tylko od nowego miesiąca, bo inaczej im system finansowy wybuchnie 😅
To że od nowego miesiąca to wiadomo, ale oni w ogóle nie są w stanie rozliczać mnie wg RCEt.

Z tego co zrozumiałem z pisma, to od początku maja będę na RCEt, ale rozliczać będą mnie według RCEm, a jak dostosują system to się rozliczymy i będą jakieś korekty.

To nasz rząd jakąś tam ustawą zmienił, że prosumenci net-billng przyłączeni PRZED 1.07.2024 będą rozliczani nadal według RCEm i dopiero po złożeniu wniosku/oświadczenia przejdą na RCEt, gdzie zachętą miała być możliwość odebrania 30% (zamiast 20%) niewykorzystanego miesięcznego depozytu po roku od wprowadzenia.
Zapowiedź była, że wszyscy przechodzą na RCEt.
Potem to zmienili w którymś momencie, że nie przechodzą.
@daniel masz jakąś automatyzację, która wymusza Ci sprzedaż energii od rana i magazyn ładujesz tylko 12-14?
Jeszcze nie. Na razie zrobiłem sobie tylko wykres z godzinami i patrzę na niego wieczorem.
Ustawiam sobie do której oddawać energię od sieci, a potem odpalam wszystko co mam.
Pompa ciepła ma stały harmonogram 11:00-15:00 na grzanie CWU do 45 stopni. Jak widzę, że jest dużo prądu to podwyższam temp. na 50-60. Głównie odpalam samochód do ładowania na 5-8 A.
No chyba, że prognoza jest kiepska to zaczynam ładować zanim ceny spadną poniżej zera.

to_masz

Posiadacz elektryka
Też jestem klientem Enea, też 182,96 zł / MWh mnie zmotywowało do działania 😅 ale myślałem, że tak jak teraz nic mi nie działa w BOKu, tak od 1 maja magicznie zacznie działać i wszystko cacy ... skoro od 1 lipca 2024 nowi prosumenci korzystają z rozliczeń w oparciu o RCEt, to chyba ogarnęli system ... no ale może zbyt optymistycznie to odebrałem 🙈

Fajny wątek -- tam będę dopytywał