To jeszcze do czekających na mój elektryk pewnie leasing

Ja widzę to tak:
- oby się znalazła firma leasingowa która będę chętna na podpisywanie umów leasingu po własnej decyzji leasingowej ale przed jeszcze decyzją BOŚ o przyznaniu dotacji bo to może trwać 20 dni lub dłużej (ewentualne uzupełnienia - teraz Arval przerabia właśnie).
I żeby to działało tak. Jest zgoda "leasingowa", podpisujemy umowę leasingu wpłacamy pełne OW i w drogę do realizacji.
Firma kupuje samochód od Tesli itp.
Jest decyzja z BOŚ podpisujemy umowę dotacji no i zgodnie z programem zwrot na nasz rachunek.
Leasing nic nie ryzykuje bo OW ma. My też niewiele bo te dotacje w końcu wypłacą. Coś się poboksuje, coś poprawi, ale wypłacą.
Jak nie i firma leasingowa będzie czekać za decyzją BOŚ i nie będzie chcieć wcześniej podpisać umowy leasingowej to nie chcę krakać ale raczej jesteśmy d...... i trzeba szykować wariant awaryjny.
Te auta pewnie zaczną się pojawiać koniec stycznia początek lutego a wiadomo Tesla nie czeka.
Biorąc pod uwagę że obecnie jedyną firmą leasingową która podpisała umowę z BOŚ jest PKO Leasing i jeszcze całkowicie nie jest gotowa operacyjnie. Handlowcy na razie dostali tylko "ogólniki". Mają wystartować w styczniu, ale żadnych szczegółów.
Pewnie na dniach umowy z BOŚ podpiszą kolejni ale też od razu nie będą gotowi operacyjnie.
Oby ktoś się wychylił, nie będzie ryzykować, ale to kropo i tam czasem są decyzje konserwatywne ;(
Ten luty to naprawdę niebawem.