Świat to za mało.. czyli auto daje radę tylko prądu brak

JareG

Pionier e-mobilności
Jest cały czas jeśli mówimy o GW przy Outlet Ptak. Mieszkam niedaleko i ładowałem tam auto zaraz po zakupie bo nie zdążyłem zrobić gniazda w domu :p Bywam tam średnio kilka razy w tygodniu i odkąd go postawili stoi cały czas.
Sorry, pomerdało mi się - miałem na myśli GW 90kW przy zjeździe z A1 na DK72, koło Netto. Tam był booster, i piszą ludzie, że wybył.
Pewnie miałem pecha, ładowałem auto 40minut przy stanie baterii 20% i ledwo starczyło na pokonanie drogi do domu, około 100km. Dodam że nie jeżdżę 90-100km/h. Nie po to kupuję auto za 300tysi z pompą ciepła rekuperacją klimatyzacją szmerami bajerami i klinkierami żeby się ciągnąć za tirem w czapce i szaliku 🤨 (oczywiście specjalnie przerysowuję).
No niestety elektryki dają radę do 100/h, potem jest coraz słabiej. Dopóki nie rozbudują infrastruktury trzeba szanować pedał 'gazu' :D A też czekam na te Ionity przy skrzyżowaniu A1 z A2 w kierunku do/z W-wy, po obydwu stronach - dla mnie to będą chyba najważniejsze ładowarki w PL 🤣
Owszem jeżdżę szybko, dynamicznie i często naginam przepisy (ale o tym cichosza 😜 ) Niemniej jestem świadom ograniczeń aut elektrycznych i świadomie kupiłem Enyaqa (powolny jak na elektryka) ale jazda autostradą z prędkością 130-140 to chyba nie powinno być nic ekstra. Nie narzekam na zużycie prądu, chcę jeździć tak jak chcę i za to płacę,
Chyba tylko Tesla daje sobie radę z szybszym jeżdżeniem. Cała reszta to 120/h i finał, powyżej zaczyna się walka o zasięg.
Reprezentuję branże ogólnie mówiąc wykończeniową i bywam sporo za Odrą. Tam też nie jest idealnie oczywiście ale jak sie buduje osiedle to najpierw jest cała infrastruktura. Zanim powstaną domy są ulice. Mam wrażenie że podobnie jest z elektromobilnością, ładowarek nie ma może jakoś spektakularnie dużo ale na głównych trasach (których defacto jest dużo dużo więcej niż w PL) jakoś nie widzę problemu z ładowaniem. Tak teoretycznie bo jeszcze nie byłem Skodą ale planuje trasę do znajomych przez całe Niemcy i owszem będę jechał 11 godzin zamiast 10 ale to jest absolutnie do przyjęcia bo wiem że po drodze mam zawsze klika opcji na ładowanie i to nie typu czy 11kW czy 40kW a może trafie w totka i będzie 70kW. Tylko mogę liczyć na 50-125kW (do 350 ale Skoda i tak nie łyknie więcej). To jest przepaść i nie ma z tym co dyskutować. Trzeba piętnować co czynię tym tematem dokładając malutką cegiełkę przy okazji poznając inne aspekty elektomobilności bo jestem pewnie jeszcze bardzo zielony w temacie (broń boże nie ekologiczny tylko poprostu głupi 😁 )
Ja bym powiedział, że bardziej piętnujesz elektryki niż infrastrukturę :) W naszym kraju ludzie czytają nagłówki, a potem to już jest coraz gorzej (i tyczy się to też np. kadry profesorskiej na uniwersytetach.. kiedyś mi powiedział taki jeden jak go zapytałem czy przeczytam maila ode mnie i wykonał polecenia z niego - że mail byl za długi.. a to było kilka punktów, specjalnie tak to ułożyłem bo się spodziewałem problemów. Ale że mi wprost człek powie, że nie czytał bo za dużo literków, mimo że Dziekan im kazał na Radzie Wydziału się dostosować.. na to nie wpadłem), więc dobrze jest ważyć słowa ;) :D
Infrastruktura u nas jest jaka jest czyli do dupy, ale się zmienia. Jeszcze 2-3 lata temu nie kupiłbym elektryka, bo nie było jak się tym przemieszczać po Polsce w sensowny sposób (słabo z ładowarkami, i małe baterie i słaba wydajność.. a Tesla za droga, TM3 dopiero sie pojawiła), a dziś kupiłem i się przemieszczam. Tyle, że nie spieszę się 🤣
Także pozdro 🍻 peace@love (nie czytać PiS@love bo to nie idzie w parze) i wszystkiego najlepszego w nowym 22 roku 👍 A i jeszcze zdrowia zdrowia, zdrowia i jeszcze raz dużo pieniędzy na prąd w gniazdku 😁
(y)

Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
Jeszcze jedna sprawa. Pomysł mi wpadł do głowy już wczesniej ale ta dyskusja mi uświadamia pewną sprawę. Otóż myślałem żeby kupić ładowarkę do domu (charger od Skody/Elli). W Salonie sprzedawca powiedział a po co wydawać 3koła na gadżet, zwykłe gniazdo siłowe ładuje tak samo. WIęc tak uczyniłem. Ale pomyślałem że taka ładowarkę zainstaluje przed domem żeby inni mogli korzystać a ja zminimalizuje opłaty za prąd przy okazji. Mieszkam w Rzgowie przy ulicy którą sporo osób jeździ do Cenrum Handlowego Ptak. Ale w sumie to jest kilometr od S8 i ze trzy cztery od węzła S8/A1 więc owa dyskusja uświadamia mi że moge pomyśleć bardzie globalnie (y)
W przyszłym roku zaczynamy budowę nowego domu w okolicy, od Autostrady będzie ciut dalej ale niedużo więc może się zainteresować takim bardziej komercyjnym wykorzystaniem swojego "łącza". Muszę się dowiedzieć ile by kosztowała taka ładowarka powiedzmy 50kW i czy to ma sens bo ładowanie w domu z szybkością 50kW mija się z celem a dla innych moja propozycja była by tylko jako wyjście awaryjne pewnie?
Dostaniesz takie przyłącze aby dawać 50 kW DC? No i ile będą Cię kasować opłat stałych, podatków itd?
Ale gdyby ktoś (Ty miał kasę na zbyciu), to o ile nas nie wywalą lub sami nie opuścimy UE, jest to długofalowa dobra inwestycja, o ile też obok nie powstanie coś dużego do ładowania. Wtedy jak sklepik wiejski przegrasz z Biedronką.
Dużo zmiennych niewiadomych przy skomplikowanym działaniu na mętnych nieznanych wodach.
Sam będę miał coś do zainwestowania ( zmieniamy profil, ucieczka branży co ją zaraz rozwalą jeszcze bardziej i to w biedniejącym społeczeństwie) i? Nic tu w Tym Kraju Węgla i Stali... nie przewidzisz.

JareG

Pionier e-mobilności
Dostaniesz takie przyłącze aby dawać 50 kW DC? No i ile będą Cię kasować opłat stałych, podatków itd?
W niektórych miejscach (odpowiednio rozwinięta i chyba raczej nowa sieć energetyczna) by dostał.. ja bym nie dostał. Ale takie przyłącze myślę że kosztuje w pip kasiory..
BTW: Ja mogę wspomóc potrzebującego 11kW, tyle że mieszkam w lesie.. do DK10 mam 9km. Jak ktoś może 'wystawić' 22kW to jeszcze lepiej, ale to już max wg mnie.
Sam będę miał coś do zainwestowania ( zmieniamy profil, ucieczka branży co ją zaraz rozwalą jeszcze bardziej i to w biedniejącym społeczeństwie) i? Nic tu w Tym Kraju Węgla i Stali... nie przewidzisz.
Dokładnie. Przykładowo, pewnie za jakiś czas dobiorą się też do 'starych' prosumentów.. bo przecież dla tej bandy nie ma niczego, czego nie dałoby się rozpierd*** 🤬

Pozdrawiam

Last edited:

RadaR

Fachowiec
Na szybko przejrzałem ceny ładowarek no i stwierdzam że nie ma sensu. Maks co mogę wydać to na 22kW żeby kogoś awaryjnie poratować w trasie.

consigliero

Pionier e-mobilności
Jakby co to też mogę wspomóc gdyby ktoś potrzebował, max 11 kW typ 2, ale jest też mała siła i gniazdko schuko, w lokalizacji około 5 km od skrzyżowania DK73 i DK79

Attachments

• Zrzut ekranu 2022-01-2 o 10.29.53.jpg
    Zrzut ekranu 2022-01-2 o 10.29.53.jpg
    859,1 KB · Liczba wyświetleń: 22

JareG

Pionier e-mobilności
Jakby co to też mogę wspomóc gdyby ktoś potrzebował, max 11 kW typ 2, ale jest też mała siła i gniazdko schuko, w lokalizacji około 5 km od skrzyżowania DK73 i DK79
Może warto będzie zrobić taką małą forumową wersję Plugshare.. :) :D

Pozdrawiam

RadaR

Fachowiec
Pewnie że warto.
Może ktoś mieszka na jakimś MOPie przy A2 😂🤣😅

JareG

Pionier e-mobilności
Może ktoś mieszka na jakimś MOPie przy A2 😂🤣😅
Jeśli chodzi o 11kW, to właściwie na każdej stacji benzynowej jest gniazdo siłowe. Trza się tylko zapytać, i na pewno podratują. Ale trzeba mieć swoje evse 11kW :D

Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
Mieszkam pod Kołobrzegiem przy A6, raz się ujawniłem, miałem od gościa z 6 telefonów jak dojechać, a byłem w pracy, gdzie rozmawiam i pracuję rękami, muszę być przynajmniej lekko skoncentrowany.
Skończyło się na sarkastycznym komentarzu że nie może czekać , skoro będę po 16.00, i tylko chcąc pomóc zawróciłem mu dupe . Bo pewnie powinienem z kablem od evse stać u wrót i ekspres ma być pod parą. Wkurwi.. ł mnie, czyli wpuścił mnie w typowy "Trójkąt dramatyczny" altruista/ofiara/agresor
Facet (polakoniemiec, trafił na mnie na YT i znalazł kontakt, jechał z Niemiec czy Austrii gdzieś na Mazury via Bałtyk polski?
Więc mam mieszane uczucia, owszem inaczej to było w 2018r inaczej jest w 22r

JareG

Pionier e-mobilności
Mieszkam pod Kołobrzegiem przy A6, raz się ujawniłem, miałem od gościa z 6 telefonów jak dojechać, a byłem w pracy, gdzie rozmawiam i pracuję rękami, muszę być przynajmniej lekko skoncentrowany.
Skończyło się na sarkastycznym komentarzu że nie może czekać , skoro będę po 16.00, i tylko chcąc pomóc zawróciłem mu dupe .
Bronek, i dlatego żadnego oficjalnego ujawniania się na Plugshare czy gdzie tam. Tylko na forum, i trzaby jakoś to opakować żeby nie było dostępne dla takich jak wyżej pacjentów.. albo po prostu wymiana telefonów dla zainteresowanych, ew. 'dopuszczanie' tylko z polecenia kogoś sprawdzonego. Da radę to ogarnąć :)

Pozdrawiam