Demo HEPA w MY w porównaniu do standardowego filtra powietrza

wacu

Zadomawiam się
Test filtra HEPA w modelu Y.

Z tego co wiem, samodzielna wymiana filtra kabinowego w Modelu 3 jest dość czaso- i pracochłonna, ale nie niemożliwa ;)

Przy tym filtrze u Bjorna nie ma wielkiej poprawy ;(

Last edited:

wacu

Zadomawiam się
I jak wrażenia z użytkowania takiego filtra? W szczególności podczas jazdy w polskich miastach ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
Niby Kołobrzeg ale smród diesla jest i tu hepa nie pomoże. Jeżdżę codziennie w mieście na auto i właczonym wew obiegiem
Mam tez założona siatke plastikową na wlocie na podszybiu ale to bardziej na paprochy. Tam też zakładają filtry. ja tego nie zrobiłem tylko ten plastik dziurkowany.

Last edited:

Michal

Moderator
Ale zaraz zaraz, @Bronek ma założony po prostu filtr pseudo HEPA w swoim TM3 w miejscu filtra kabinowego. To nie jest prawdziwy HEPA na szerokość całego samochodu jak w TMY na filmie. Różnica wydaje się być kluczowa, bo w tym prawdziwym HEPA mogę usiąść na wlocie powietrza, puścić najbardziej śmierdzącego bąka, a w środku nic nie poczujesz, więc dizla tym bardziej odfiltruje ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
Z Amazona z węgielkiem. Ale każde hepa też ma swój czas działania, więc lepiej ten wew obieg. Niemniej jakbym byl7 np taksówkarzem, to bym wszystko zrobił aby sie odizolować maksymalnie

wacu

Zadomawiam się
Ja w Szczecinie czasem nie mam mocy dla tych wszystkich smrodzących diesli, a teraz jeszcze doszły kopciuchy...

Jaki filtr/y warto założyć by poprawić ZAUWAŻALNIE jakość powietrza wewnątrz auta bez włączania zamkniętego obiegu?

JareG

Pionier e-mobilności
Ja w Szczecinie czasem nie mam mocy dla tych wszystkich smrodzących diesli, a teraz jeszcze doszły kopciuchy...

Jaki filtr/y warto założyć by poprawić ZAUWAŻALNIE jakość powietrza wewnątrz auta bez włączania zamkniętego obiegu?
Jeśli nie masz specjalnie zabudowanego odpowiedniego układu filtrującego, to raczej nie powalczysz. Ten w/w HEPA (ale ten wspomniany przez kol. Michała) to jest maszyneria podobna do działania systemów filtrujących używanych np. przez biologów - w Tesli jest takowy w S poliftowych (przed liftem też się zdarza, ja widziałem przedlifta z 2016 z takim filtrem), pewnie też w X. Ciekaw tylko jestem, ile kosztuje serwisowanie takiego filtra :D

Pozdrawiam

Michal

Moderator
W takim razie planuj powoli przesiadkę na TMY - one mają HEPA.