Akcesoria, które warto kupić do TESLI 3.

danielm

Pionier e-mobilności

heiker

Zadomawiam się
Ja od siebie dorzucę (bo jeszcze nie widziałem):
I jeszcze, dla tych, którzy lubią wiedzieć co się dzieje w 'bebechach', zestaw do 'podsłuchiwania' sieci CAN (taki zestaw używa Bjørn):
A jeśli chodzi o ładowarki, to warto zaopatrzeć się w jakąś z przenośną ładowarkę 230V/400V z zestawem wtyczek (1p 230V 16A, 3p 400V - 16A i 3p 400V 32A). Najlepiej 22kW, bo będzie pasować do dowolnego elektryka w przyszłości (oby....) i przy elektrykach, które mają jedno, lub dwufazowe łądowarki pokładowe, jest możliwość ładowania AC z pełną mocą. Tesla ma taką w ofercie, jest sporo na allegro, amazonie, aliexpress. Ale to już temat do dyskusji w osobnym wątku.

domas7

Zadomawiam się

Mały detal i cieszy bardzo do momentu, w którym okazuje się, że doszło do korozji na styku gwintu aluminiowej nakrętki i stalowego wentyla. Wtedy do kosztów całej zabawy musisz doliczyć nowe tpmsy. Spytaj swojego wulkanizatora, ile wentyli już musiał rozcinać.

(Metalowe nakrętki OEM Infiniti mają wkładkę plastikową - takich bym szukał.)

heiker

Zadomawiam się
Mały detal i cieszy bardzo do momentu, w którym okazuje się, że doszło do korozji na styku gwintu aluminiowej nakrętki i stalowego wentyla. Wtedy do kosztów całej zabawy musisz doliczyć nowe tpmsy. Spytaj swojego wulkanizatora, ile wentyli już musiał rozcinać.

(Metalowe nakrętki OEM Infiniti mają wkładkę plastikową - takich bym szukał.)
O! masz rację, dzięki za ostrzeżenie. Tak, trzeba stosować takie z wkładem z tworzywa sztucznego, jak np. te https://allegro.pl/oferta/nakretki-...cb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

A może ktoś znalazł podobne, tylko z logo Tesli? są takie niklowane, ale dosyć krótkie https://allegro.pl/oferta/nakretki-...cb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

i przy kołpakach aero trudno takie odkręcać

heiker

Zadomawiam się
O! masz rację, dzięki za ostrzeżenie. Tak, trzeba stosować takie z wkładem z tworzywa sztucznego, jak np. te https://allegro.pl/oferta/nakretki-...cb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Mały follow up co do nakrętek Alu z logo tesli. Gwint wentyli w Tesli jest galwanizowany, przez co nie jest podatny na wejście w reakcję chemiczną
20220201_074514.jpg

Nakrętki Alu mogę być galwanizowane (anodowane) lub nie. Akurat te do których link zamieściłem mają czarną powłokę na gwincie, przez co nie wejdą w reakcję z innym metalem.
20220201_074440.jpg

Jednak dla 100% pewności najlepsze są nakrętki stalowe, lub z wkładką z tworzywa sztucznego. Wybór należy do Was, ja zostaję przy aluminiowych i dam wam znać na wiosnę, czy dały radę ;-)

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Zastanawiam się nad Key fob.
Jeśli Twój smartfon czasami odblokowuje Teslę z opóźnieniem (np. po kilku sekundach szarpania klamką), to KeyFob rozwiązuje problem.
Dodatkowo dostęp do bagażników jest wygodniejszy, niż z apki.

Keyfob może być aktywny równocześnie z kluczem w apce i się nie gryzą

Last edited:

newbe

Posiadacz elektryka
Jeśli Twój smartfon czasami odblokowuje Teslę z opóźnieniem (np. po kilku sekundach szarpania klamką), to KeyFob rozwiązuje problem.
Dodatkowo dostęp do bagażników jest wygodniejszy, niż z apki.

Keyfob może być aktywny równocześnie z kluczem w apce i się nie gryzą
U mnie smartfon znanego koreańskiego pochodzenia śpi póki jest w kieszeni. Wtedy Bluetooth jest wyłączony. Podchodzę że smartfonem w garści i zero opóźnienia.
Ale na rezerwę zostaję NFC w smartfonie, dotykam smartfonem do słupka i otwiera samochód...