Niebezpieczna sytuacja po serwisie w Tesla Warszawa

Adi

Zadomawiam się
Przerażające - zawsze byłem fanem tej marki ale im więcej czytam forum tym bardziej sie zastanawiam nad słusznością decyzji o zakupie, a wiadomo, że od miłości do nienawiści jest bardzo blisko

Michal

Moderator
Straszna historia - ojciec miał coś podobnego (przednie koło odpadło/odjechało w bok) w latach 90 z trabantem i też jakimś cudem pod blokiem, a nie w trasie. Tylko, że on naprawiał auto sam, a był nauczycielem, a nie profesjonalnym serwisantem...
Moim zdaniem obsługa serwisowa jak najbardziej karygodna i ktoś powinien za to stracić pracę, a tesla zapłacić Ci jakieś kolosalne odszkodowanie za narażenie życia i zdrowia.

Moim zdaniem źle zrobiłeś naprawiając sam, bo powinieneś wysłać im auto lawetą i wynająć zastępcze na ich koszt jeśli nie dostałbyś od nich. Im większe koszty firma poniesie w takim przypadku, tym więcej zapamięta...

Nie rozumiem też dlaczego kierowali Cię do Warszawy skoro serwis pod Berlinem masz 170 km od Gorzowa.

Nie ma tesla shop
Domyślam się, że miałeś na myśli Tesla Body Shop - jeśli tak, to jest kilka autoryzowanych - Warszawa x 2, Wrocław, Poznań, Gdańsk.

Bronek

Pionier e-mobilności
Napiszę jeszcze raz . To że się zdarzyło a skończyło dobrze to jedno .Wężykiem : Niestety ofiara przeżyła i dymi ( jak strzelasz to tak by zabić ,a tu nie wyszło.
Reakcja na to zdarzenie jest tragiczna, kompromitująca . Poczucie bezkarności itd ...
PEWNIE WYNIKA to też z głupoty i braku właściwej oceny tego faktu .
Panienka czy durny mechanik bagatelizuje sprawę bo dotyczy jakiejś JEDNE GLUPIEJ niby śruby !!!!
Akurat ta śruba jest istotna a błąd kardynalny.

Tesla jest winna bo zatrudnia takich fachowców i nie ma procedur kontroli ich pracy
Jak widać robota niedokończona . Jeden robił , drugi oddał ?? Albo oderwali od pracy mechanika itd.... " Kilka srok za ogon ??"

nabrU

Moderator
Jak już inni wspomnieli, tragiczne podejście importera...
Niestety też uważam, że źle zrobiłeś sam to wszystko naprawiając bo będzie to szło "na minus" w przypadku sprawy w sądzie (mam nadzieje, że pójdziesz z tym do sądu bo to karygodne postępowanie ze strony importera).
Sugerowałbym parę wpisów na jakimś Twiterze Tesli lub jakis mail jak jest coś takiego jak Tesla Europe bo wygląda że polski przedstawiciel ma Cię w głębokim poważaniu.

JareG

Pionier e-mobilności
(...) Cały czas się zastanawiam co za zrządzenie zadecydowało że stało się to w mieście przy znikomej prędkości.
Kiedyś widziałem jak w Mercedesie w201 'położyło się' koło (tam była fabryczna wada jeśli dobrze pamiętam). Facet mowił, że skrzypiało, skrzypiało.. a on jeździł. Aż przestało skrzypieć.. i krótko potem, podczas manewrów na parkingu yebło. Wygląda na to, że tak się dzieje pod obciążeniem/skręcaniem/itp., dużo rzadziej (ja nie słyszałem) podczas jazdy po równej drodze.
Tak czy inaczej, miałeś kolego farta :)

Pozdrawiam

p0li

Pionier e-mobilności
ehhh - miałem taką samą sytuację w ale to było w 1995r i podmiotem lirycznym była Zastawa w kolorze ognistaczerwień :D - tu aczkolwiek była kwestia zużycia przegubu
myślałem że w dzisiejszech czasach nic takiego nie powinno mieć miejsca - no ale jednak...

Michal

Moderator

Giaur77

Fachowiec
To jest straszne. Niedbalstwo i partactwo. Nawet jeżeli mieli "młyn" i dużo spraw na głowie, to na takie naprawy są procedury. Nie mówimy tu o niedziałającej kamerze (choć i tak może mieć wpływ na bezpieczeństwo), ale o układzie jezdnym...

Nieśmiało zasugeruję prośbę o zbadanie sprawy przez "specjalistów", chociaż naprawa we własnym zakresie mogła zatrzeć nieco dowodów na to partactwo:

Art. 160 KK [Narażenie na niebezpieczeństwo]
§ 1. Kto naraża człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Jeżeli na sprawcy ciąży obowiązek opieki nad osobą narażoną na niebezpieczeństwo,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 3. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 lub 2 działa nieumyślnie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 4. Nie podlega karze za przestępstwo określone w § 1-3 sprawca, który dobrowolnie uchylił grożące niebezpieczeństwo.
§ 5. Ściganie przestępstwa określonego w § 3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

abes99

Posiadacz elektryka

Attachments

• Screenshot_2022-03-15-16-20-41-83_e4424258c8b8649f6e67d283a50a2cbc.jpg
    Screenshot_2022-03-15-16-20-41-83_e4424258c8b8649f6e67d283a50a2cbc.jpg
    726,1 KB · Liczba wyświetleń: 187