Zmniejszenie dopuszczalnej prędkości na autostradach?

Czy popierasz zmniejszenie o 10 km/h uszczalnej prędkości na autostradach i drogach szybkiego ruchu?

• Tak

• Nie

• Nie wiem

Results are only viewable after voting.
Status
Wątek zablokowany, brak możliwości zamieszczania nowych wypowiedzi

Michal

Moderator
Pojawił się taki pomysł od IEA i stwierdziłem, że fajnie będzie poznać Wasze zdanie na ten temat - szczególnie interesuje mnie punkt 1.

IMG_20220319_095405.png

ELuk

Pionier e-mobilności
Zmniejszenie prędkości w praktyce w Polsce i tak będzie bezskuteczne, bo Ci którzy jechali szybciej i tak nie zmienią nawyków.
Jedyną możliwością urealnienia prędkości jest egzekucja prawa, wg wzorca szwajcarskiego albo nordyckiego.
Inną opcją jest upowszechnienie BEV, które ze względu na swoje ograniczenia zasięgów wymuszają na użytkowniku redukcję prędkości. A jest to jeden z koronnych argumentów ich przeciwników (1000 km z predkodcią 200 km/h bez sikania 😉) .

danielm

Pionier e-mobilności
nooo, mysle że wprowadzenie limitu 30km/h na autostradzie zmniejszyłoby jeszcze bardziej zużycie paliwa. po co zrobić długi dystans w godzine jak można w 5

Michal

Moderator
Moim zdaniem będzie skuteczne. Ostanie kilka przejazdów autostradami pokazuje, że jadąc 130-140 km/h wyprzedziły mnie przez parę godzin dosłownie 2-3 auta, a ja sam wyprzedziłem kilkadziesiąt.T o oznacza, że ludzie jednak jeżdżą zgodnie z przepisami.
Może nie w piątek po pracy i w niedzielę wieczorem ale większość i przez większość czasu raczej tak.
Niech nawet 50% się dostosuje, to i tak zużycie paliwa spadnie.
Jakoś za granicą radzą sobie z mniejszymi prędkościami i jak Polak wyjedzie za granicę, to nagle się okazuje, że da się jeździć przepisowo :p
1024px-Highway_speed_limits_europe_with_indicator_colors.png

Last edited:

JareG

Pionier e-mobilności
Zmniejszenie prędkości w praktyce w Polsce i tak będzie bezskuteczne, bo Ci którzy jechali szybciej i tak nie zmienią nawyków.
Jedyną możliwością urealnienia prędkości jest egzekucja prawa, wg wzorca szwajcarskiego albo nordyckiego.
Ja widzę jeszcze jedną możliwość: zrobić ceny za paliwo przy autostradach x2 (czy ile będzie trzeba żeby zadziałało) 🤣 Zerowe nakłady przy wdrożeniu, zerowe nakłady przy pilnowaniu, no i jakie zyski ze sprzedaży :D

Pozdrawiam

Michal

Moderator
nooo, mysle że wprowadzenie limitu 30km/h na autostradzie zmniejszyłoby jeszcze bardziej zużycie paliwa. po co zrobić długi dystans w godzine jak można w 5
Ale co to jest za argument? Proponowana zmiana to 7%. Czyli zamiast 5h będziesz jechał 5:21 - czy to naprawdę jest różnica? Jeśli tak to może helikopterem lepiej latać jak prezes CCC, bo jego czas taki cenny...

viallos

Pionier e-mobilności
Ale co to jest za argument? Proponowana zmiana to 7%. Czyli zamiast 5h będziesz jechał 5:21 - czy to naprawdę jest różnica? Jeśli tak to może helikopterem lepiej latać jak prezes CCC, bo jego czas taki cenny...
Dla mnie ogromna.

Często robię sobie wypady w góry na kilka godzin pojeździć na nartach. Wyjazd Wawa 05:00 jazda 4:30, na stoku 10:00 do 15:00, potem 1h - pakowanie, restauracja jedzenie itp wyjazd ok. 16:00 w domu o 21:00.

Dlatego na takie wypady nie nadaje się ani elektryk ani zbyt małe prędkości przelotowe. Dlatego potrzebuję diesel z dużym zasięgiem przy dużych prędkościach.
Jakbym miał dodać dodatkowe 1-2h na ładowania + mniejsze prędkości itp to robi to ogromną różnicę.
Ja to robię dla własnej przyjemności .. ale są ludzie którzy też pokonują duże odległości bo mają taką pracę.
Dla nich to np. 2h mniej na odpoczynek z rodziną, dziećmi w domu.

Nie mierzcie wszystkich swoją miarą ... to że komuś się nie śpieszy i twierdzi że w większości na śmierdzących stacjach spędza 40min bądź więcej na ładowanie i przekonuje że to odpoczynek ... to nie znaczy że wszyscy taką formę odpoczynku uznają za akceptowalną.
Ja tam wolę te 40min na stoku spędzić.

Naprawdę przedstawianie elektryków przez niektórych jako wspaniały substytut na wszelakie zastosowania przez niektórych forumowiczów i do tego takie argumentowanie jest nie do zaakceptowania. Skoro 7% czasu dla Ciebie to nic to może będziesz w pracy spędzał te dodatkowo 30 pare minut dziennie. Przecież ci się nie śpieszy i masz czas.

Michal

Moderator
Spędzam w pracy tyle czasu ile trzeba i nie zwracam uwagi na czas - nie jestem "etatowcem w urzędzie" ;) są dni, że daje to 6 godzin, a są, że 12...

viallos

Pionier e-mobilności
Ja również... i również lubię spędzać tyle czasu w samochodzie i jeździć tak jak mi się podoba ... a nie być zmuszany przez super nowe technologie do marnowania czasu i jeszcze zachwalanie jakie to wspaniałe.
Może przesiądźmy się na rower. Ja robię kilka tysięcy km rocznie ... Też dla przyjemności i 100km jestem w stanie przejechać samemu w 3h a w grupie to nawet krócej ... I to bez ładowania. To prawie jak niektórymi super elektrykami :).

Kończę i idę zrobić rundkę .. bo piękna pogoda i trzeba korzystać.

Michal

Moderator
Ja również... i również lubię spędzać tyle czasu w samochodzie i jeździć tak jak mi się podoba ... a nie być zmuszany przez super nowe technologie do marnowania czasu i jeszcze zachwalanie jakie to wspaniałe.
Może przesiądźmy się na rower. Ja robię kilka tysięcy km rocznie ... Też dla przyjemności i 100km jestem w stanie przejechać samemu w 3h a w grupie to nawet krócej ... I to bez ładowania. To prawie jak niektórymi super elektrykami :).

Kończę i idę zrobić rundkę .. bo piękna pogoda i trzeba korzystać.
Nie przez nowe technologie, tylko ludzki odruch przeciwstawienia się wojnie poprzez redukcję konsumpcji...

Status
Wątek zablokowany, brak możliwości zamieszczania nowych wypowiedzi