Bluetooth - metaliczny pogłos podczas rozmowy [IPHONE]

t3sla4sun

Zadomawiam się
Telefon (Iphone Xr) sparowany z Teslą. Rozmawiam z innymi przez telefon - innych słychać w Tesli super, ale mnie słychać tragicznie - ludzie skarżą się na metaliczny pogłos jak by ten dzwięk był przepuszczony przez pralkę....

Ktoś coś wie na ten temat? Jakieś możliwości rozwiązania problemu?

Michal

Moderator
Sprawdzałeś inny telefon? Jeśli na innych też tak jest to chyba zgłoszenie do serwisu. Jeśli nie to przyczyny trzeba chyba szukać w telefonie albo połączeniu go z autem, czyli bluetooth.

Wyszukaj sobie w Google "Iphone Xr tesla phone call problem" - jest kilka wątków na forach w US na ten temat ale nie mam teraz czasu czytać ;)

rawier

Posiadacz elektryka
Telefon (Iphone Xr) sparowany z Teslą. Rozmawiam z innymi przez telefon - innych słychać w Tesli super, ale mnie słychać tragicznie - ludzie skarżą się na metaliczny pogłos jak by ten dzwięk był przepuszczony przez pralkę....

wygląda na to, że problem może leżeć po stronie Apple, ja śledzę dwa wątki:
bodajże w drugim jest info na temat kompresji bluetooth (mikrofon - telefon) co może być przyczyną kiepskiej jakości dźwięku, ciekawy jest też motyw apple watch'a (2 i 3) który ponoć może wpływać też na jakość dźwięku...

tomwroclaw

Fachowiec

Na Mi11pro też to samo. Problem można rozwiązać ściszajac nieco głośniki tak do 25%.

t3sla4sun

Zadomawiam się
@tomwroclaw A u Ciebie to jest problem, który słyszysz w aucie? Bo u mnie ja słyszę dobrze, tylko moi rozmówcy narzekają ;)
A ściszenie głosu w aucie pomaga ze względu na to, że problem leży w eliminacji echa?

rawier

Posiadacz elektryka
@Michal Problem występuje na kilku telefonach, ale wszystkie to iPhone. Muszę sprawdzić jeszcze na androidzie.
@rawier
Rzeczywiście widzę, że ludzie skarżą się od 2019 roku na to.... kiepsko wróży na szybkość naprawy ;)

Plusem jest to, że ze świeżych wpisów wynika że dewelopment apple'a jednak się pochylił nad problemem :) i może coś w końcu zrobią by to naprawić. A w nawiązaniu do teorii z Apple Watch'em - używasz może go, i jeśli tak to którą serię?

t3sla4sun

Zadomawiam się
Plusem jest to, że ze świeżych wpisów wynika że dewelopment apple'a jednak się pochylił nad problemem :) i może coś w końcu zrobią by to naprawić. A w nawiązaniu do teorii z Apple Watch'em - używasz może go, i jeśli tak to którą serię?
Ja w ogóle nie mam Watcha.... i nigdy go nie podłączałem ani do telefonu ani do samochodu tym bardziej....