Tesla Model Y, dostawy III kwartał 2022

argon

Nowy na Forum
W Tesla stoją białe i czarne performance z 6-10 sztuk i na salonie 2 białe LR z Berlina.
LR z Berlina? Już trafiły do Polski pierwsze?
No to teraz zagwozdka, bo FV opłacona za LR z Chin i czy nie wstrzymać, żeby dostać MiG.

Btw. Teraz nowe zamówienia na LR będą MiG czy losowo jak komu się trafi MiB vs MiC? Czy niemki mają już 4680?

Btw2. - czy dostajecie już jakieś informacje/terminy n/t odbiorów LR albo wysyłki dokumentów? Tylko chyba jedna osoba gdzieś wyżej pisała, że ma odbiór w tym tyg (jeszcze z leasingu).

pluto

Pionier e-mobilności
Pojawiło sie kilka spekulacji (według Sina Tech), BYD już rozpoczął dostarczanie Tesli swoich akumulatorów do zakładu Tesla Giga Berlin.
Mając baterie BYD Tesla ma rozpocząć produkcję Tesli Model Ys zasilanej LFP we wrześniu. Jeśli założenia są prawdziwe oznaczałoby to, że Tesla zamierza wprowadzić na rynek podstawową Teslę Model Y RWD z bateriami LFP BYD.
Co ciekawe, najnowszy raport wyraźnie zauważa, że baterie BYD nie będą dostarczane do fabryki Tesla Giga Shanghai. Może to być spowodowane tym, że obudowy ogniw akumulatorowych CATL i BYD są bardzo różne, więc wymagałoby to dwóch różnych linii produkcyjnych.

RafalO

Zadomawiam się
Dziś odebrałem swojego MYLR z Berlina. Wszystko wygląda ok, nic nie odpadło, spasowanie w normie. Jest nowe usprawnienie, w serwisie naklejają na tylne drzwi na dolny tylny róg coś na kształt folii ppf. To akurat było do poprawki, pod folią były bąbelki wody. Koła niestety do optymalizacji, wibrują przy prędkości autostradowej.

Michal

Moderator
Wibracje mogą wynikać z tego, że auto stało długo w jednej pozycji i koła się odkształciły - też tak miałem pierwszego dnia, następnego już było lepiej, a po 2 dniach już nie było śladu po wibracjach.

misha555

Zadomawiam się
Gratulacje RafalO ;) ja wczoraj opłaciłem fakturę i czekam na dokumenty, jednak komunikacja z Tesla Wawa uważam jest dość słaba, maile pozostają bez odpowiedzi....
Jak długo trwa proces odbioru auta, tam na miejscu w salonie?

xhonet

Zadomawiam się
Po dość długiej i nie miłej rozmowie w Tesli, że nie maja wpływu na dostawy i to, że moje zamowienie spadło na przyszły rok od tak, zrezygnowałem z odbioru. Trzymam kciuki, aby nikomu nie przytrafiła się taka sytuacja.

RafalO

Zadomawiam się
Gratulacje RafalO ;) ja wczoraj opłaciłem fakturę i czekam na dokumenty, jednak komunikacja z Tesla Wawa uważam jest dość słaba, maile pozostają bez odpowiedzi....
Jak długo trwa proces odbioru auta, tam na miejscu w salonie?
Jeśli masz wprawę w podpisywaniu się paznokciem na tablecie to cały proces odbioru może zmieścić się w 5min :)