Wspólnota mieszkaniowa i ładowanie elektryka - jak ich podejść

K

Konto_usunięte_2021-03-29

Gość
Pewnie większość z Was ładuje w domu z fotwoltaiki, ale u mnie dom w planach dopiero.
W zeszłym roku moja wspólnota uchwaliła, że zgadzają sie na ładowanie elektryków we wspólnym garażu. Jednorazowo 25 pln. Żyć nie umierać.
Niestety zacząłem drążyć temat w grudniu i wycofują się rakiem. "Nie mamy przygotowanej infrastruktury", "Lepiej będzie dla wszystkich żeby nie ładować" (sic!), "Pan wie o tym pożarze w Warszawie w garażu. W Faktach mówili, że był elektryk!".
Jednym słowem średniowiecze.

Jakieś porady w temacie jak ich podejść?

Mateusz

Zadomawiam się
Z tego co rozumiem, ekspertyzę zleca "podmiot o którym mowa w ust. 1" czyli wspólnota/spółdzielnia - ewentualny koszt także zależy od nich i od tego kogo wybiorą jako eksperta.
tak tak to wiem, tylko właśnie pytanie ile taka ekspertyza powinna uczciwie kosztować. Mając w pamięci jak pomocne i przyjazne były wspólnoty do tej pory myślę ze dużo osób może otrzymać słony rachunek za "ekspertyzę która powie - nie bo elektryki się palą". Jak tego uniknąć i na co powinniśmy być przygotowani.

Phitherek_

Posiadacz elektryka
Ja prawdopodobnie już wkrótce będę działał z jedną spółdzielnią, być może będę mógł wtedy coś więcej zrelacjonować.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Ja się bujam z papierkologią od połowy zeszłego roku. Mam już zgodę wspólnoty (głosowanie wszystkich członków, 50% + za - to zajęło na razie najwięcej czasu). Opinia ppoż. załatwiona przez wykonawcę. Projekt gotowy. Na dniach wysyłam wniosek do operatora.
Opinia ppoż. załatwiona przez wykonawcę tej instalacji? Możesz powiedzieć, gdzie znalazłeś takiego wykonawcę? Ja jestem na etapie mailowania z zarządcą. W tym momencie stanęło na takiej odpowiedzi od niego:
  1. Zgodnie z zapisami Ustawy o elektromobilności i paliwach alternatywnych i jej nowelizacją z dnia 16.12.2021 r. do wykonania stacji konieczne są:
    1. zgoda współwłaścicieli hali garażowej – w związku z art. 12b. 2. konieczna jest uchwała współwłaścicieli hali garażowej, zatwierdzona większością głosów - czynność zwykłego zarządu.
    2. ekspertyza instalacji elektrycznej, wykonana przez osobę posiadającą stosowne uprawnienia budowlane w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń elektrycznych i elektroenergetycznych do projektowania bez ograniczeń (art. 12c. 5. punkty 1-4).
    3. ekspertyza w zakresie bezpieczeństwa pożarowego w związku z zainstalowaniem punktu ładowania, wykonana przez rzeczoznawcę do spraw p. poż. (art. 12c. 5. punkt 5).
Przede wszystkim uważam, że po nowelizacji ustawy o elektromobilności, uchwała przegłosowana 50% mieszkańców nie jest potrzebna. Jeżeli dobrze rozumiem Art. 12b pkt 2. tej ustawy, to wystarczy zgoda zarządcy. Ktoś może to potwierdzić?
Poza tym właśnie przeraziło mnie trochę załatwianie ekspertyz m. in. w zakresie spraw p. poż. Ale jeżeli załatwiłeś to już u siebie to podziel się poproszę informacją jak to ugryźć/gdzie i jak szukać i znaleźć odpowiednią osobę.

EDIT: Sprawę doprowadzenia przyłącza elektrycznego do miejsca w hali garażowej próbuję przepchnąć w Poznaniu, na Winogradach

Last edited:

Mateusz

Zadomawiam się
Fajnie jakbyście tez napisali jakie koszty wam przedstawiono. Gdzieś czytałem ze za opinie ppoz zażądano 20k PLN :D.
No i w jakim mieście to załatwiacie bo może będzie sens polecenia konkretnego fachowca.

Niema wątpliwości ze wszyscy będą chcieli orznąć nas kasę wiec jakieś urealnienie tych kwot na pewno się przyda

Hakun

Zadomawiam się
Kolega wyżej pytał o ceny to mu napisałem jakie ceny mamy w 3mieście
kolega również poprosił o adres strony w stopce? To jest reklama.

Cav

Pionier e-mobilności
Ale mowa było o wpisach reklamowych, a nie o przeglądaniu.
Do podania ceny też reklama nie jest niezbędna.

chewbacca

Posiadacz elektryka
W swojej historii próby zamontowania gniazdka z podlicznikiem energii (do rozliczania się ze współnotą mieszkaniową) w hali garażowej pod blokiemdoszedłem już do momentu gdzie uzbierałem głosy 50%+ współwłaścicieli hali garażowej (bo nasza hala jest jednym wielkim lokalem, a wyznaczone miejsce jest tylko jej współudziałem). Teraz jestem na etapie tworzenia wymaganej przez ustawę ekspertyzy/projektu elektryka zawierającego opinię p.poż. Czy ktoś przechodził przez ten etap i jest w stanie podpowiedzieć co taki rzeczoznawca p.poż. może sobie wymyślić? Czy jeżeli w hali, niedaleko mojego miejsca znajdują się już gniazdka elektryczne to czy to znaczy, że rzeczoznawca p.poż. nie powinien mieć już do czego się przyczepić? Wstępnie rozmawiałem z dwoma rzeczoznawcami p.poż. przez telefon ale jeden i drugi znajdzie dla mnie czas dopiero za 2 tygodnie.
Jeden z nich powiedział, że to że są tam gniazdka elektryczne to o niczym nie świadczy bo ważne jest zastosowanie tych gniazdek. Musi się zagłębić w obowiązujące normy i przepisy bo nigdy nie miał jeszcze takiego tematu.
Drugi wstępnie poprosił o dokładny model ładowarki jakiej chcę używać (przesłałem mu informację o tym, że ładowarka jest wbudowana w samochód, model samochodu oraz oznaczenie EVSE którego chcę używać do gniazdka). Stwierdził też, że dużo zależy od tego jak daleko miejsce postojowe znajduje się od wjazdu do hali garażowej. U mnie niestety dość daleko...
Po tych wstępnych rozmowach obawiam się problemów i wymyślania zabezpieczeń i systemów przeciwpożarowych za dziesiątki tysięcy przez w/w rzeczoznawców. Czy może poleci ktoś osobę - rzeczoznawcę p.poż., która podobne opinie wydawała i na hasło "auto elektryczne" nie reaguje jak byk na czerwoną płachtę? Mieszkam w Poznaniu ale myślę, że temat da się załatwić zdalnie/mailowo...