Trzaski z tylnego slupka

cooler

Pionier e-mobilności
Samochód postał ostatnio ok tygodnia w garażu po wyprawie na Sardynię, gdyż musiałem nadrobić zaległości urlopowe w domu, a podczas pierwszej jazdy od razu usłyszałem głośne trzaski dochodzące z okolic tylnego prawego słupka z okolic tylnej półki. Trzaski skorelowałem z pracą nadwozia na wybojach, a także występują przy dodawaniu i odejmowaniu gazu, coś jakby przemieszczanie się źle skręconych elementów metalu...
Czy ktoś słyszał o jakiś przypadkach znanej niedoróby w Teslach 3 MiF gdzie puszczały jakieś spawy lub luzowały się inne połączenia nadwozia?
Ma ktoś doświadczenia jak zdjąć osłonę słupka C od środka bym mógł zdiagnozować co się przemieszcza względem czego?
Zgłosiłem do serwisu, ale terminy są na koniec października, to jest już kpina z klientów, do tego czasu wolę sam sprawdzić czy mi się samochód nie rozpada i czy to poważne.
Generalnie dźwiękowo Tm3 mnie wkur..ia bo po 40tys trzeszczy już z każdej strony wszystko, ale to już poprzednie rzeczy przebija.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Osłonę prawego słupka dolną zdejmowalem Pociągasz chyba dwa zatrzaski w tym jeden to taki wystającymi róg .to elastyczny plastkik.jeśli to prawy tylny to tam nic takiego nie poza kablami .tamtędy przechodzi się do komory bagażnika za jego obicie np ciągnąć 12v spod siedzenia tylnego lub przodu. To podstawowa
Jak zdejmować zobaczysz te rzeczy zobaczysz na filmikach o tuningu zakładaniu np tylnych elektr podosnikow. Generalnie wkłada się palce pod spòd i pociąga
Tu np od ok 4 minuty zobaczysz co tam jest
To tylko jeden z wielu tak na szybko .musisz poszukać
Ale demontaż to pikuś

,

Last edited:

solik

Pionier e-mobilności
Generalnie dźwiękowo Tm3 mnie wkur..ia bo po 40tys trzeszczy już z każdej strony wszystko, ale to już poprzednie rzeczy przebija.
uchyl sobie lekko szyby ale tak na pare milimetrow zeby nie dotykaly gornej uszczelki, przejedz sie tym samym odcinkiem drogi gdzie "skrzypi" i powiedz czy cos sie zmienilo :)

cooler

Pionier e-mobilności
Wiem o czym mówisz, to była pierwsza rzecz którą sprawdziłem, ale to inny dźwięk, takie skrzypienie bardziej blachy naprężającej się i przesuwającej się...

krzyss

Pionier e-mobilności
Najwiecej reklamacji bylo na oparcie kanapy. Rozloz i zobacz.
Kurde serwis za 45dni dopiero ? Chyba maja w serwisie taki sam burdel jak w obsludze…

cooler

Pionier e-mobilności
Po rozłożeniu kanapy dźwięk jest wyraźniejszy, metaliczne takie cykanie jakby 2 blachy nie były dość mocno skręcone i się przemieszczały. Dochodzi z okolic słupka... Miałem wymienianą tylną szybę (nie grzała zimą) więc może być tam przy składaniu jakaś niedoróba, ale objawiło się nagle i jest w każdych warunkach (zimno, gorąco, więc nie plastiki raczej), najbardziej słychać jak już się kawałek przejedzie i buda się pokołysze. Napęd wycieraczek jakiś czas temu mi odpadł gdyż nie był prawidłowo przykręcony, więc wszystko jest możliwe.
Co do serwisu: fajnie jest sprzedawać z 30% marżą, ale najwyraźniej ktoś nie wpadł na to iż w przypadku tak słabej jakości bo robione w pośpiechu trzeba będzie poświęcić część tej marży na serwis. I mamy to co mamy, jeden serwis na cały kraj. Udało mi się wybłagać wcześniejszy termin na koniec września, ale tego trzeszczenia nie zrobią bo ten termin jest związany z wymianą modułu łączności (samochód się znów nie wybudza po uśpieniu, miałem to zimą i pomogła wymiana kompa od jazdy)
Wydaje się że może być to też coś z klapą bagażnika - na filmie od Bronka widzę że tam są śruby od środka trzymające zawiasy bagażnika...

kARPIU

Fachowiec
moze trafiony zatopiony a moze pudło ale...
W pewnym samochodzie mialem wymianiana przednia szybę ze wzgledu na odpryski i co sie stało? Zaczely dochodzic dziwne dzwieki z podszybia po pewnym czasie (2tyg?), szyba sie po prostu odkleila w jednym miejscu i pojawil sie drażniący dzwięk z pogranicza cmokania/mlaskania 🤣
szybe wycięto i wklejono ponownie

cooler

Pionier e-mobilności
moze trafiony zatopiony a moze pudło ale...
W pewnym samochodzie mialem wymianiana przednia szybę ze wzgledu na odpryski i co sie stało? Zaczely dochodzic dziwne dzwieki z podszybia po pewnym czasie (2tyg?), szyba sie po prostu odkleila w jednym miejscu i pojawil sie drażniący dzwięk z pogranicza cmokania/mlaskania 🤣
szybe wycięto i wklejono ponownie
Też mi to chodzi po głowie. Baaardzo żałuję że nie poczekałem na LR MiC. Mój z Feemont był skręcany stopami przez naćpanego i niewidomego murzyna. Serwis bardzo się starał to podrutować ale chyba po prostu wszystkiego się nie da, plus czasem naprawiając jedno psują drugie.Teraz auto trzeszczy i grzechocze gorzej niż moje stare graty...

ELuk

Pionier e-mobilności
Masz wyjątkowo trefny egzemplarz, współczuję. To świadczy o fatalnej kontroli jakości w fabryce i niedopracowaniu procesów produkcyjnych, skoro są takie różnice w poszczególnych egzemplarzach.