Nie działa uruchamianie z telefonem w kieszeni

Alicjush

Nowy na Forum
Witam,
mam auto 2 tygodnie, odebrane nowe z Ząbek.
W pierwszym dniu skonfigurowałem kluczyk w telefonie (redmi note 9, nie rootowany, seria) i przez pierwsze dni wszystko działało prawidłowo - otwieranie auta i uruchamianie z telefonem w kieszeni, bez wyciągania karty.
Ale po kilku dniach zaczęły się problemy z automatycznym otwieraniem i zamykaniem, a także z uruchamianiem. Normą okazało się szukanie portfela z kartą. W 90% przypadków trzeba wyciągać kartę, więc jednak czasem ten telefon działa jako kluczyk.
W opcjach telefonu wyłączyłem oszczędzanie baterii aplikacji tesla, ale nic innego mi nie przychodzi do głowy.

Nie próbowałem jeszcze konfiguracji telefonu od początku, ale może ktoś miał taki problem i zna rozwiązanie. Nie wiem, czy miało to związek z aktualizacją, ale w między czasie 2 aktualizacje się instalowały.

Michal

Moderator
2 lata nie miałem problemów, a ostatnio też coś mi wariuje i zwykle nie działa uruchamianie z telefonem w kieszeni.
Nie sprawdzałem jeszcze po ostatnim update - może się poprawi. Na chwilę pomaga podłączenie telefonu od nowa ale po 5-10 dniach znów to samo. Moja żona ma taki sam telefon (Pixel 5) i jej działa to znacznie lepiej - 90% ok. Jej telefon lepiej też łączy się z pierdołami w stylu słuchawki BT, albo głośnik BT. Ja muszę kliknąć w ustawieniach, a ona nie, więc to chyba wina telefonu.
Wcześniej miałem Samsunga S7 i działało idealnie :/

Podpowiem Ci, że jeśli twój telefon ma NFC, to telefon działa tak samo jak karta, więc to jego możesz przykładać, żeby otwierać i uruchamiać auto.

Phitherek_

Posiadacz elektryka
Redmi Note 7 zrootowany z Lineage OS, na razie żadnych problemów.

domas7

Zadomawiam się
Może masz starszego niż ja:)
Ja mam 13 pro i czasem nie działa, albo czasem też działa z opóźnieniem, tj muszę ciągnąć klamkę 2 lub 3 razy :)

Na androidzie zdarzyło mi się raz czy dwa, że auto się nie odblokowywało. Doraźnie trzeba było wyjąć telefon i odblokować ekran, alternatywnie otworzyć z apki, żeby nie szukać karty. Naprawiała to aktualizacja - albo apki, albo auta.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Nie próbowałem jeszcze konfiguracji telefonu od początku, ale może ktoś miał taki problem i zna rozwiązanie. Nie wiem, czy miało to związek z aktualizacją, ale w między czasie 2 aktualizacje się instalowały.

Tez tak miałem czasem, ale po tej zmianie narazie sie nie zdarza:

Wchodzisz w Androidzie w Ustawienia->Aplikacje->Zarządzaj aplikacjami->Tesla
Osczędzanie energii: bez ograniczeń
Autostart: właczony

Michal

Moderator
Trafiłem na opis powodów tego problemu i wydają się wynikać z ułomności androida 13 :/

Ludzie piszą, że pomaga restart telefonu zresetowanie połączenia bluetooth albo tryb samolotowy.
Podobno jest przygotowany jakiś fix tego.

Ps. Muszę sprawdzić, czy moja żona nie ma przypadkiem androida 12, bo telefon taki same ale może system inny i dlatego jej lepiej działa :p

Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
Sprawdźcie czy nie macie jakiś połączeń BLE do sprzętu typu smartwatch, opaski sportowe etc - ja miałem połączenie z zegarkiem i non stop miałem problemy z otwarciem, pomagało na szybko wyłączenie BT i włączenie. Odinstalowanie apki do obsługi zegarka pomogło i obecnie 100% otwarć, żadnych problemów z dostępem do samochodu.
Samsung S20FE android 12.