Renault ZOE ZE50 - mapy

emartinelli

Nowy na Forum
Powtarzam post aby był ślad dla innych w potrzebie.
Zauważyłem w moim ZOE ZE50, że mam mapy z października 2019 roku i pomimo OTA, włączonej transmisji danych oraz opcji aktualizacji map i wybranej Polski jako mapy domyślnej nie chciało mi pobrać aktualizacji map. Ostatecznie udało się to zrobić dopiero przez stronę My Renault (myr.renault.pl). Niestety też z trudnościami bo system nie chciał pozwolić na pobranie map po nr VIN. Dopiero poszło po włożeniu pen drive do auta i przełożeniu go do kompa, wtedy dopiero aplikacja rozpoznała auto i pobrałem mapy. Niestety mamy z marca 2020 czyli praktycznie sprzed roku :(
Spodziewałem się aktualizacji przynajmniej raz na kwartał, no ostatecznie co pół roku ale jak widac nie jest pięknie. Na szczęście ratuje android auto ale wolałbym mieć zapasowe mapy off line na wszelki wypadek.

Michal

Moderator
I tak masz nieźle w ZOE, bo my, w niby najbardziej zaawansowanych autach na świecie (Tesla), gnijemy na mapach 2019 i autopilot niby jest, ale wariuje z ograniczeniami prędkości, ustawiając 50 na nowym moście S2 :p

emartinelli

Nowy na Forum
Co jak co ale muszę przyznać, że zczytywanie znaków drogowych ZOE ma zrobione idealnie (no prawie). Rozpoznaje wszystkie ograniczenia prędkości nawet te stawiane tymczasowo na jakiś słupkach. Dodatkowo rozpoznaje znak rozpoczęcia i zakończenia obszaru miejskiego (ogranicznie do 50 i zwolnienie ograniczenia). Niestety wszystko tylko informacyjnie pokazane ne mapie i pulpicie.

vwir

Pionier e-mobilności
Dlatego też moim zdaniem znacznie ważniejsze jest posiadanie auta z android auto/carplay (najlepiej bezprzewodowym), niż z nawigacją. Jeszcze nie miałem takiego auta z wbudowaną nawigacją, z której byłbym zadowolony. Podejrzewam, że polestar/volvo byłyby w porządku, bo są natywnie na androidzie.

Cav

Pionier e-mobilności
Ty z tych co są zadowoleni z GMaps jako nawigacji?
Bo to chyba jedna z gorszych, a nic wiele lepszego na AA i tak nie ma.

Już natywne nawigacje np. w Kia/Hyundai są lepsze.

vwir

Pionier e-mobilności
Tak, w 100% zadowolony. Prowadzi dobrze zarówno w Polsce jak i za granicą, omija korki, omija wypadki, ostrzega o radarach, ma aktualne drogi. Są pojedyncze przypadki, gdy inna nawigacji wyliczyła mi lepszą trasę, we wszystkich pozostałych lepiej się sprawdził AA.

Cav

Pionier e-mobilności
Sugerujesz, że w każdym przypadku sprawdzasz więcej niż jedną nawigację, że wiesz jak by było w każdym z nich?
Z jakimi programami porównywałeś?

mALEK

Pionier e-mobilności
informacyjnie, wczoraj (?) pojawila sie aktualziacja map. m.in. PL 2021.01. jednoczesnie zaktualizowal sie tez Connect Toolbox do wersji 3.2.14

Sierek

Fachowiec
Ty z tych co są zadowoleni z GMaps jako nawigacji?
Bo to chyba jedna z gorszych, a nic wiele lepszego na AA i tak nie ma.

Już natywne nawigacje np. w Kia/Hyundai są lepsze.
Używam od lat Sygica. Poza chorą ceną na AA przebija oryginalną KIA. No może brakuje obsługi HUD. Ma tryb EV i obsługuje płatności za ładowanie (tego nie testowałem).

Cav

Pionier e-mobilności
Nie bardzo właśnie przebija.
Merytorycznie to jest dokładnie to samo (mapy i traffic od TomTom), tyle że w nieco innym opakowaniu.
Testowałem go kiedyś na trasie do Grecji, nie zachwycił mnie specjalnie (w ice więc ładowarkami sie nie interesowałem).
Na pewno nie byłby wart wydania na niego żadnej kasy, jeśli ma się natywną nawigację dobrej firmy - a Kia/Hyundai przeważnie takie ma.