Bartłomiej S
Posiadacz elektryka
Zgodnie z założeniami PSPA w 2023 roku powinno zostać oddanych do użytku 9200 stacji AC i DC w porównaniu do roku 2023 gdzie ich liczba zamknęła się na poziomie 1800 stacji
Wszystko fajnie, tylko konkursy sprzed roku dalej nie rozstrzygnięte (także ten na stacje o mocy 50-150kW).Jako kolejna ciekawostka:
![]()
Budżet na dopłaty do najszybszych stacji ładowania zarezerwowany w mniej niż godzinę - PSPA - Polskie Stowarzyszenie Paliw Alternatywnych
Ponad 125 mln zł, które NFOŚiGW przeznaczył na dotacje do stacji o mocy co najmniej 150 kW, zostało zarezerwowane przez beneficjentów niemal od razu po rozpoczęciu drugiej tury naborów w ramach programu dofinansowania do infrastruktury ładowania. Wciąż można ubiegać się o dotacje do ładowarek o...pspa.com.pl
Nie pusci, nie ma przylaczy… ale oczywiwcie bardzo bym chcial…Dlatego w tym roku nam przybędzie tych stacji - ten korek w końcu puści
Patrzę na te szacunki w tym roku. Skądś je muszę wziąć 🤔 9-krotny wzrost w tym roku to będzie naprawdę odczuwalne. Biorąc pod uwagę, ze w na koniec grudnia sumarycznie było 7250 punktów ładowania a w tym roku ma powstać 9k czyli drugie tyle sumarycznieNie pusci, nie ma przylaczy… ale oczywiwcie bardzo bym chcial…
A tymczasem stacje np. GW oznaczane jako 90kW dzialaja jako 60kW stacje 140kW laduja 70kW…
Pic na wodeale i zostalo nam czekac…
Ja mam wrażenie że 140kW szczególnie te które mają wyłączony lewy kabel, działają jakby dzieliły moc na dwa kanały.Nie pusci, nie ma przylaczy… ale oczywiwcie bardzo bym chcial…
A tymczasem stacje np. GW oznaczane jako 90kW dzialaja jako 60kW stacje 140kW laduja 70kW…
Pic na wodeale i zostalo nam czekac…
Patrzę na te szacunki w tym roku. Skądś je muszę wziąć 🤔 9-krotny wzrost w tym roku to będzie naprawdę odczuwalne. Biorąc pod uwagę, ze w na koniec grudnia sumarycznie było 7250 punktów ładowania a w tym roku ma powstać 9k czyli drugie tyle sumarycznie
Już wyjaśniam bo tez miałem z tym mętlik. Jest dzisiaj ponad 2000 STACJI ŁADOWANIA natomiast punktów (ile aut jednocześnie może się ładować) jest ponad 7000Eee a skąd te 7250 punków ładowania w PL nagle? Bo w tym wątku jeszcze miesiąc temu była mowa o niewiele ponad 2000
Plus niech mi ktoś na przykład powie ile z tych planowanych przez GDDKiA rok temu 44 punktów realnie działa na dzis:
![]()
Budujemy stacje ładowania pojazdów elektrycznych na sieci dróg krajowych - Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad - Portal Gov.pl
Udostępniamy kierowcom nowe stacje ładowania pojazdów elektrycznych, które zlokalizowane są na Miejscach Obsługi Podróżnych (MOP) kat. I. Budowanie takich stacji na MOP-ach przyczynia się do rozwoju elektromobilności w naszym kraju, a tym samym do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych...www.gov.pl
Czyli pojedynczy GW liczy się jako 3? CCS + ChaDeMo + ACJuż wyjaśniam bo tez miałem z tym mętlik. Jest dzisiaj ponad 2000 STACJI ŁADOWANIA natomiast punktów (ile aut jednocześnie może się ładować) jest ponad 7000