W 2023 roku powinno powstać w Polsce 9 razy więcej stacji niż w ubiegłym roku

nabrU

Moderator
Nie wiem jak inne z linku, ale MOP Ostrożne na S8 - nie widać, żeby ktokolwiek się choćby przymierzał do realizacji.

Sam sobie sprawdziłem na ile mogłem (używając Plugshare) będąc prawie 2000km od celu:
  • A1 MOP Kałęczynek Wschód - brak
  • A1 MOP Kałęczynek Zachód, - brak
  • A1 MOP Strzelce Północ - brak
  • A1 MOP Strzelce Południe - brak,
  • A1 MOP Ludwinowo Północ - brak
  • A1 MOP Ludwinowo Południe - brak
  • A1 MOP Głowno Wschód - coming soon
  • A1 MOP Głowno Zachód - coming soon,
  • A1 MOP Dobieszowice Wschód - brak
  • A1 MOP Dobieszowice Zachód - brak
  • A1 MOP Skoszewy Wschód - coming soon
  • A1 MOP Skoszewy Zachód - coming soon
  • A2 MOP Mogiły - coming soon,
  • A2 MOP Bolimów - coming soon,
  • A2 MOP Kozanki - istnieje
  • A2 MOP Zaborów - istnieje
  • A2 MOP Kuny - istnieje
  • A2 MOP Leonia - istnieje
  • A2 MOP Sobótka - coming soon,
  • A2 MOP Cichmiana - coming soon,
  • A4 MOP Bratkowice - brak
  • A4 MOP Dąbry - brak
  • A4 MOP Kaszyce - coming soon
  • A4 MOP Zamiechów - coming soon
  • A4 MOP Bagno - coming soon
  • A4 MOP Mokrzyska - coming soon
  • A4 MOP Knurów Wschód - coming soon
  • A4 MOP Knurów Zachód - coming soon
  • A4 MOP Jawornik - coming soon
  • A4 MOP Jastrząbka - coming soon
  • A4 MOP Budy - coming soon
  • A4 MOP Młyniska - coming soon
  • A4 MOP Podłęże - coming soon
  • A4 MOP Zakrzów - coming soon
  • S3 MOP Marwice Wschód - coming soon
  • S3 MOP Marwice Zachód - coming soon
  • S3 MOP Kunowo Wschód - coming soon
  • S3 MOP Kunowo Zachód - coming soon
  • S7 MOP Lutek - istnieje
  • S7 MOP Majdany Wielkie - istnieje
  • S7 MOP Grabin Wschód - coming soon
  • S7 MOP Grabin Zachód - coming soon
  • S7 MOP Występa Zachód - coming soon
  • S8 MOP Ostrożne - coming soon
Podsumowując: z obiecanych 44 lokalizacji w Plugshare istnieje 6 (plan wykonany w prawie 14% :eek:). A te 'coming soon' mają czasami link do artykułu na Elektrowozie sprzed roku ;) więc to 'soon' to może nie być tak 'soonish'.

Tyle realiów, no chyba że artykuł miał na myśli takie 9 razy: 6 oddanych w 2022 x 9 = 54 lokalizacje...

vwir

Pionier e-mobilności
Podsumowując: z obiecanych 44 lokalizacji w Plugshare istnieje 6 (plan wykonany w prawie 14% :eek:). A te 'coming soon' mają czasami link do artykułu na Elektrowozie sprzed roku ;) więc to 'soon' to może nie być tak 'soonish'.
Te coming soon to nic innego jak wpisy przypadkowych osób na podstawie obiecanek sprzed roku. Więc należy to traktować jako 'za dwa tygodnie'. Kilka z tych MOPów dosyć regularnie zaliczam i śladu żadnych prac tam nie widzę (głownie przy A4).

krzyss

Pionier e-mobilności
I tu jest pies pogrzebany. Ale 7000 lepiej w statystykach wygląda niż 2000 :ROFLMAO:

Zasadniczo to mogą się ładować tylko 2 auta: CCS + AC lub CHAdeMO +AC więc pewnie nawet te 7000 to bajkopisarstwo...
Zalezy od stacji.
Na 50kW GW pod Wola Parkiem w Wawie moga sie ladowac trzy. AC, CCS, i Chademo.
Na CCS mialem wtedy magiczne 17kW :)

vwir

Pionier e-mobilności
Zasadniczo to mogą się ładować tylko 2 auta: CCS + AC lub CHAdeMO +AC więc pewnie nawet te 7000 to bajkopisarstwo...
Ustaliliśmy już, że to zależy od konfiguracji. No i jeszcze nigdy nie byłem na takiej stacji, która by dawała przynajmniej 100kW i nie potrafiła ładować jednocześnie chademo i CCS. Na stacjach 50kW mi się zdarzało, ale na 100kW jeszcze nigdy.

nabrU

Moderator
Te coming soon to nic innego jak wpisy przypadkowych osób na podstawie obiecanek sprzed roku. Więc należy to traktować jako 'za dwa tygodnie'. Kilka z tych MOPów dosyć regularnie zaliczam i śladu żadnych prac tam nie widzę (głownie przy A4).

Dlatego policzyłem tylko 6 fizycznych lokalizacji, gdzie PS pokazywał zdjęcia realnych ładowarek. Bo to 'coming soon' to pewnie tam jest od kilku miesięcy o ile nie od roku, gdy pojawił się artykuł na stronie GDDKiA. Więc te 'soon' mogłem śmiało zamienić na 'brak'

Michal

Moderator
Ja też nie ;)