W 2023 roku powinno powstać w Polsce 9 razy więcej stacji niż w ubiegłym roku

nabrU

Moderator
Ja też nie ;)

No wygląda, że to Ty odwalasz kawał roboty, bo w 40 milionowym kraju nie ma nikogo, kto by wiedział ile naprawdę jest ładowarek czy co i kiedy było oddane :ROFLMAO:

Michal

Moderator
No wygląda, że to Ty odwalasz kawał roboty, bo w 40 milionowym kraju nie ma nikogo, kto by wiedział ile naprawdę jest ładowarek czy co i kiedy było oddane :ROFLMAO:
;) ale już bez przesady, nie będę ręcznie porównywał z Plugshare :p

nabrU

Moderator
;) ale już bez przesady, nie będę ręcznie porównywał z Plugshare :p

Mnie oczywiście nie o to chodzi. Tym powinny się zajmować specjalistyczne portale (żeby za dużo już nie wymagać od jakiegoś "Departamentu Elektromobilności" w odpowiednim rządzie :LOL:)

To też taki kamyczek do ogródka dla @Łukasz Bigo ;), bo to (według mnie) np. Elektrowóz miałby szanse być portalem który jest 'one source of truth' ile, gdzie i jakie są ładowarki w PL

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Mnie oczywiście nie o to chodzi. Tym powinny się zajmować specjalistyczne portale (żeby za dużo już nie wymagać od jakiegoś "Departamentu Elektromobilności" w odpowiednim rządzie :LOL:)

To też taki kamyczek do ogródka dla @Łukasz Bigo ;), bo to (według mnie) np. Elektrowóz miałby szanse być portalem który jest 'one source of truth' ile, gdzie i jakie są ładowarki w PL

Dziękuję za tę sugestię.

Omawiałem ten temat plus temat statystyk z CEPiK-u z Panem Michałem. Ten drugi jest dla mnie ważniejszy, szczególnie, że dane są na wyciągnięcie ręki. Ale na razie są pewne, hm, blokery.

Dodane: nie zmienia to faktu, że Pan Michał odwala kawał dobrej roboty i moim zdaniem dałoby się to nawet skomercjalizować.

Michal

Moderator
Blokery pod postacią - nie wiadomo skąd Samar bierze dane, bo za cholerę się nie zgadzają z tym co zwraca CEPiK ;)
Dane mam, moim zdaniem są poprawne - robiłem już 4 podejścia do zmian w sposobie ściągania, łatania dziur, no nic się u mnie nie zmienia i jak się nie zgadzało z Samar, to nadal się nie zgadza.

nabrU

Moderator
@Łukasz Bigo
Nie od razu Rzym zbudowano, ale jakbyście zrobili coś jak serwis Zap-Map u mnie (czyli mapka oraz statystyki) do byłby czad i ilość kliknięć na Elektrowozie poszłaby w stratosferę ;)

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
@Łukasz Bigo
Nie od razu Rzym zbudowano, ale jakbyście zrobili coś jak serwis Zap-Map u mnie (czyli mapka oraz statystyki) do byłby czad i ilość kliknięć na Elektrowozie poszłaby w stratosferę ;)
No dla mnie osobiście jako osobę zafiksowaną na punkcie EV to strona @Michal wnosi mega ciekawe informacje. Nawet Elektrowoz mógłby zrobić serie miesięczna w oparciu o te dane pt. Ile ładowarek przybyło w miesiącu ubiegłym itp

Michal

Moderator
Przy czym te dane są takie średnie, bo tak jak zauważył @vwir w poście [klik], pojawiają się w nich jakieś dziwne duble.